Странице

четвртак, 27. новембар 2014.

Salata od leblebija



Tek sam pre par godina otkrila koliko su leblebije ukusne! A nije da nije bilo prilike i ranije... Sećam se još kao dete odlazaka u bioskop gde su ispred stajali prodavci sa korpama i uzvikivali "semenke, suncokret, kikiriki, leblebije... sport za zube"! Volela sam semenke i kikiriki, leblebije mi uopšte nisu bile privlačne. Dok nisam videla ovu salatu..
Našla sam leblebije u "Super Veru", sušeni paradajz (koji sam sama pravila) je samo čekao da bude negde upotrebljen, a sir i luk ionako uvek imam u kući.


Sastojci:
200 gr kuvanih leblebija
1 manji luk seckan na kolutove
70 gr feta sira 
šaka sušenog paradajza oceđenog od ulja 
1/2 kašičice čili paste
 1 češanj seckanog belog luka
2 kašike seckanog peršuna
1 limun - sok
4 kašike domaćeg maslinovog ulja
so i biber

Priprema:


  • Kuvane leblebije ocediti i prebaciti u činiju. Dodati luk naseckan na kolutove, feta sir isečen na kockice i sušeni paradajz oceđen od ulja i isečen na manje komade (najbolje je kuhinjskim makazama!) 
  • Začiniti ljutom paprikom, peršunom, belim lukom i biberom, zakiseliti limunom i zaliti domaćim maslinovim uljem. 

Pravila sam i od kuvanih leblebija iz konzerve, ali još češće ih sama skuvam - potopim ih da prenoće, pa sutradan kuvam dok ne omekšaju (45 - 50 minuta).


Mnogo puta sam ovu salatu spremala sebi za ručak.  Malo čorbice pre nje, pa ova salata i malo vina uz nju i to mi bude kompletan obrok. Salata je sita i beskrajno ukusna! Može da bude i prilog, kao što je bila meni uz vege ćuftice.


Spremala sam je gostima, svima se dopala. Spremala sam je i odnosila na mnoge proslave, gde su je u početku sumnjičavo merkali, da bi posle prvog zalogaja navalili na nju i sipali repete... Mnogima sam prosledila recept jer je jednostavan, a uživanje je zagarantovano! 

Na slikama je salata slikana u više navrata, stvarno je često pravim. I preporučujem je i vama!






Adapirano od sibinka sa Coolinarike

6 коментара:

  1. Hej Gago, ja tek sada vidim da si otvorila komentare.
    Leblebije obožavamo i koristim ih mnogo u ishrani...ovu salatu sam isprobala i odlična je.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, sad imam više vremena, pa sam vratila komentare...
      I ja leblebije često koristim, ova Sibinkina salata mi je miljenica <3

      Избриши
  2. Ovo je odlicna salatica! Fotkice su bas primamljive, pune boja...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, hvala ti, mnogo puta sam je pravila i baš je volim! Volim kada se u tanjiru šareni, meni to otvara apetit... Mada bih možda trebala kontra da spremam, pa da manje jedem :)))

      Избриши
  3. Gago, kako mogu Vase recepte da odstampam, da li postoji ta mogucnost, jer su SVI do jednog mnogo dobri? Volim da kuvam cerkici kvalitetna i lepa jela..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se sviđaju moji recepti (nema potrebe da se persiramo, ovde smo svi jednakih godina ;)
      Svaki recept vrlo lako može da se štampa ili sačuva u PDF formatu! Iznad komantara je obrazac - traka zelene boje na kojoj piše print i PDF. Kad klikneš na tu zelenu traku otvori ti se prozor u kome ti se na vrhu nudi da li hoćeš da štampaš, preuzmeš u pdf-u ili pošalješ recept mailom. Izaberi print, otvoriće ti se prozor i dalje sledi uputstva...
      Pozdrav i hvala na javljanju! ♥

      Избриши