Странице

понедељак, 7. август 2017.

Slani krambl od tikvica



Moj prvi slani krambl i baš mi se svideo! Isproban je još pre par godina, a slike sam pronašla u nekom zabačenom folderu dok sam "kopala" po eksternoj memoriji. Iako su stare, one verno prikazuju ovo fino jelo gde se od par sastojaka dobije fantastičan lagani letnji obrok. Još čašica belog vina.. 😋

Sastojci:
6 mladih tikvica
4  kašike kukuruznog brasna
40 gr rendanog parmezana
200 gr prezli
110 gr putera
50 gr brašna
so i biber po ukusu
po želji - beli luk (može i u prahu)

Priprema:
  • Oprati i bez guljenja iseći tikvice na tanje kriške ili krugove. Malo ih posoliti i posuti kukuruznim brašnom, parmezanom i mrvicom belog luka (seckanog ili u prahu) i sve poređati u vatrostalni sud. 
  • Pomešati obično brašno, puter i prezle, posloliti po potrebi i  trljanjem prstima napraviti mrvičasti posip.
  • Posuti krambl po tikvicama, pa staviti u rernu zagrijanu na 200° C i peći nekih 25 minuta da tikvice omeknu i krambl dobije zlatnu boju.


Posluziti toplo kao prilog, ili uz dosta sveže salate kao samostalni lakši obrok. Umesto prmezana možete koristiti i neki drugi tvrđi sir (kačkavalj, pekorino..)