Странице

среда, 2. новембар 2016.

Mornarske štangle



E pa da se pohvalim, a pošto me prošla početna euforija spremila sam i čast.. Elem, u prošli petak sam na Coolinarici nagrađena titulom Cool Chefa koja se jednom mesečno dodeljuje "osobito maštovitim, vrijednim i zanimljivim kuharicama i kuharima", kako je pisalo u obaveštenju koje sam dobila... Prvo sam drmnula par rakijica, malo da se povratim od radosti, a malo da nazdravim sa mojim Zokijem. Onda su pala čestitanja, odgovaranja na poruke, čestitke i komentare, pa telefoniranje, čašćavanje i opet malo rakijice.. Sve u svemu baš ludi dan, a i par dana iza njega. Kada sam se malo vratila u normalu počela sam da razmišljam čime da počastim svekoliki narod na Coolinarici, a i ovde na blogu. Izbor je pao na ovaj jednostavni Patin recept..


Mornarske štangle su kolač koji je moja mama uvek pravila za veća slavlja, kada je krasio tacne prepune raznovrsnih sitnih kolača. Jednostavan za pripremu, od relativno malo sastojaka, ali sa onim starinskim šmekom koje nikakvi čizkejkovi i puding - kolači ne mogu da zamene. 

Recept je iz Patinog kuvara koji je stariji od mene. Ne znam otkud štanglama ime mornarske, mene u njihovom ukusu i izgledu ama baš ništa ne asocira na more, brod ili mornare.. Al' da su dobre - nema dileme!


Sastojci:
5 belanaca
200 gr prah - šećera 
200 gr lešnika

100 gr putera
5 žumanaca
200 gr šećera (može i u prahu)
2-3 štangle čokolade (oko 80 gr)

Priprema:


  • Lešnik po želji propeći desetak minuta u rerni. Skinuti mu ljusku, pa ohlađen samleti na mašinici za orahe. U činijici pomešati prah-šećer sa mlevenim lešnikom i odložiti ih na stranu. Razlupati jaja i odvojiti belanca i žumanca.
  • Umutiti belanca u čvrst sneg. Dodati lagano lešnik pomešan sa prah šećerom i umešati ih u sneg pažljivo prevrćući lopaticom ili varjačom da se dobije vazdušasta i ujednačena masa.
  • Sipati masu u pleh (moj je 24x24 cm) prekriven peki papirom, ili kome su stranice namazane puterom i naprašene brašnom. Peći 30 minuta na 175°C. Pred kraj probati čačkalicom da li je testo pečeno.


  • Dok se testo peče (a posle nekih 15 minuta) spremiti krem: puter sobne temperature, žumanca i šećer penasto umutiti. Staviti na laganu vatru da se krem kuva u pari (najbolje u loncu sa duplim dnom za kuvanje mleka). Kada se masa zagreje, dodati čokoladu i mešajući kuvati krem dok se sve lepo ne zgusne.
  • Testo izručiti iz pleha na poslužavnik i odozgo premazati vrućim filom. Vrelim nožem poravnati i zagladiti površinu. Kad se kolač ohladi, seći ga štangle i služiti.


Odlične su same za sebe uz popodnevnu kaficu, ili kao jedan od kolača na tacni sa sitnim kolačima spremljenim za praznike i slave..


Original Patin recept je sa sirovim lešnicima, kod mene su pečeni, jer su mi takvi br.1 u kolačima.










22 коментара:

  1. Čestitam ti još jednom na tituli CC a bogami lepe si nam kolače pripremila.Prijatno i srećno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti 💖 Znam da ti voliš drugu vrstu kolača (mada ih generalno i ne mariš), pa ću ja tebi dodoatno one kiflice da spremim 😊

      Избриши
  2. Cestitke od srca, zasluzila si :) Ove stangle su prelijepe, ni ja ne vidim zasto mornarske, ali nije ni vazno :) kako si ih samo ovako perfektno izrezala, pitam se :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, hvala ti! 💖 Bokte pita odakle im ime, ali su mnogo fine, nema ni mrve brašna! A rezanje.. samo nož, vrela voda, rez, pa brisanje.. i tako za svaku štanglicu.. 😊

      Избриши
  3. I ja ti čestitam na tituli. Nešto ne volim da se oglašavam na Kulinarici, i sve hoću ovde na blogu da ti čestitam pa smetnem s' uma. Štanglice su baš za mene, lešnike najviše volim od orašastog, isprobaću čim Miša prekine dijetu XD.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, hvala najlepše! 💖 Drago mi je da ti se sviđaju, lešnik je i moja dobotna kombinacija.. Biće mi drago da ih isprobaš 👍

      Избриши
  4. Gale, štanglice su san-snova, obožavam ih već na pogled! ;) Neka se i ovde zabeleži čestitka, vala si je zaslužila odavno! :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Snecki, hvala ti puno! 💖 Znam da ti voliš starinske kolače i drago mi je da ti se i ovi sviđaju!

      Избриши
  5. Čestitam ti na tituli, baš mi je drago!
    Joj kako divno izgledaju, narezane na milimetar. Uvijek se trudim jednako rezati, ali baš mi često ne ide od ruke. Bilježim recept jer je odličan. Pravi kolač! Puding mi nemoj spominjati, recept za kolač u kojem je krema s pudingom ne čitam. Tos u užasni kolači.:)

    ОдговориИзбриши
  6. Deluje odlično, moram isprobati :) Sve čestitke :)

    ОдговориИзбриши
  7. divan kolac.. obozavam ljesnjake.. pravim nesto slicno, al ovo cu vjerovatno probati.. jos jednom cestitke..

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ivana, hvala 💖 Ima raznih varijanti ovog kolačića, ja sam se opredelila za Patin.. 😊

      Избриши
  8. Draga sefice, sve cestitke i rado cu se posluziti kolacicima, divni su... ma, nismo ni sumnjali!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Minjončice moja, hvala ti 💖Skuvaću i kaficu i nasuću ti liker, da sve bude u kompletu! 😊

      Избриши
  9. Divni su ti kolačići...i slike... i povod. Čestitam!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kato draga, hvala najlepše na čestitki i komplimentima za recept i sličice 💖

      Избриши
  10. Ajd bre dosta čestitanja, isčestitala sam ti uzduž i popreko :-) Sad mora da padne uživo, da ti pratim bisečiće alijas vodeni kefir. Ti meni poštom onaj tvoj omiljeni a ja tebi vodeni, muka je što bi ovaj crko da ti šaljem poštom.

    Niko ti ne brani da poneseš koju štanglicu :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ahahahaha, Veco moja, ovde dolaze i oni sa kojima nisam prija na FB.. Ako ti je mnogo, a ti preskoči čestitanje 😊 Nova vodena gljiva me ič ne zanima, i ova kefirna mi je dovoljno posla..
      Uživo može, nemam ništa protiv da se sretnemo na pola puta 😊 Hvala ti na javljanju! 💖

      Избриши