Странице

четвртак, 3. септембар 2015.

Zapečena palenta sa pečurkama, fetom i čeri paradajzom



Kod nas je od pre nekog vremena počeo da se primenjuje naziv palenta za kuvanu kašu od kukuruznog brašna, mada se ona od kad je sveta i veka u Srbiji zvala kačamak. Ranije je to bilo sirotinjsko jelo, spremano u danima oskudice i gladi, pogotovo u ratna vremena kada se govorilo "gulimo proju i kačamak.." Pravio se klot, na vodi, a u malo boljim situcijama se kačamaku dodavao komadić sira ili se zalivao mlekom.

Naravno da sam ga od malena i ja jela. Više sam volela proju, ali nam je majka često spremala kačamak za doručak ili večeru i jeli smo ga sa mlekom. A onda mi se jednog leta (imala sam već oko "tri banke") instant palenta koju sam spremila za doručak i dodala joj malo kisele pavlake,  posle 2-3 kašike koje sam progutala smučila! Imala mi je ukus prekrupe kojom se hrani živina. Dal' su se pobrkali lončići u fabrici koja je proizvodila tu palentu, ili su se meni pobrkali lončići koji definišu ukus jela (ne, nisam bila trudna, ako ste na to pomislili), tek je ja posle tog dana nisam okusila punih 25 godina! Proju sam jela, kačamak ni za da živu glavu..



Desilo se da sam pre par godina u jednom super-marketu videla instant palentu italijanske proizvodnje. Uzela sam jedno pakovanje za probu sa namerom da je ako mi se ne svidi ubacim Maksiju u njegovu klopicu... Srećom, svidela mi se! Ali samo uz dodatak "Feta" sira. Od tada kačamak/palentu opet jedem i samo od tog proizvođača - ne eksperimentišem sa drugima, da ne dođem u situaciju da opet pauziram četvrt veka :)



Sastojci:
100 gr instant palente
400 ml supe od povrća
2 kašike putera seckanog na komadiće
20 gr (pola kesice) rendanog parmezana
80 gr pečuraka sečenih na listiće
100 gr čeri paradajza presečenog na polovine
80 gr feta sira
šaka rukole
so i biber

Priprema:


  • U tiganju (koji može i u rernu) zakuvati palentu u vodi ili supi, dodati puter, pa na laganoj vatri kuvati mešajući par minuta. Začiniti solju i biberom.
  • Skloniti sud sa vatre pa umešati rendani parmezan. Očistiti stranice suda od tragova palente koja je prskala u toku kuvanja. 
  • Poređati po palenti rečurke, paradajz i izmrvljeni feta sir.
  • Peći u rerni ispod grila uključenog na najjače desetak minuta da pečurke omekšaju, a kožica paradajza preplane.
  • Ostaviti par minuta van rerne da se prohladi, pa posuti rukolom i poslužiti.


Ovo jelo može da posluži kao kompletan obrok i ni malo nije sirotinjsko jer je palenta obogaćena sirevima i povrćem... Još čaša vina i uživancija je zagarantovana!























Supu od povrća napravim tako što u vodu dodam moje omiljeno mleveno sušeno povrće i prokuvam nekoliko minuta. Može da se kupi i supa od povrća u kocki, ja više volim ovu moju jer je bez industrijskih pojačivača ukusa i ostalih "poboljšanja" koje im dodaju, a većina pogoršava zdravlje.

Pečurke možete bilo koje imate ili volite. Moje su bile šampinjoni, a dodala sam im sušene vrganje koje sam prokuvala par minuta, a vodu koja je preostala sam iskoristila za supu od povrća.

Ako nemate ili ne volite rukolu, zamenite je listićima bosiljka.





10 коментара:

  1. Mniam! Bardzo smakowicie podane danie! Z chęcią się poczęstuję ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Ohoooo, ovo je baš lep i bogat kačamak! A slikeeeeee..... nemam reči, ulepšale su mi jutro!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa znaš koje boje su fotogenične... one koloritne ;))) Inače, palenta je baš, baš ukusna.
      Hvala ♥

      Избриши
  3. Eeeeeeee, palenta nije isto sto i kacamak! Palenta se pravi od modifikovanog (citaj komercijalizovanog) kukuruznog brasna...ovog danasnjeg. Kacamak je od onog starinskog, skromnog 'osmerca' koji nije imao velicinu i broj zrna, ali ukus jeste. Eh, sta bih dala za ono staro brasno i prohu/proju sa njim!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ovde još po manjim pijacama van Beograda može da se nađe domaće kukuruzno brašno. Nego smo se razmazili, pa se dohvatimo instant palente koju ne moramo dugo da kuvamo kao klasični kačamak. Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  4. I kacamak i palentu volim, pa jos kad je od dobrog ukusnog brasna. Ova divno izgleda, ovako skockana :) I tanjir ti je presladak :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Gordana ♥ Palenta spremljena na ovaj način je divnog ukusa! Što se tanjira tiče, videla sam po nekim sajtovima da su u modi ti stari i oljuskani plehani tanjiri koje kao mlađa nisam volela. Al po sistemu "vid'la žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu", eto ga i kod mene :))))

      Избриши
  5. Ja bas mnogo volim palentu, a kacamak mislim da nisam nikad jela, iako sam leta u detinjstvu provodila na selu. Valjda su nas stedeli i mazili :) Receptic je bez greske!

    ОдговориИзбриши