Странице

четвртак, 2. јул 2015.

Kokos krem-pita



Ovakve pite sam prvi put videla u Diznijevim crtaćima: Pata (ili Paja Patak) napravi pitu, ostavi je pored prozora da se hladi, a Pajini sestrići Raja, Gaja i Vlaja je merkaju, vrte se oko nje, često maznu i pojedu. Bio je u "Politikinom zabavniku" i drugi strip Bim i Bum gde sam pitu viđala, a njeno "prisvajanje" je ulazilo u redovne aktivnosti dva nemirna momčića čija je glavna zanimacija bila da stalno smišljaju ludorije!

Moja mama nikada nije pravila takve pite, niti bilo ko koga sam ja poznavala. Znalo se kakve su se tada spremale - razviješ ili kupiš tanke kore za pitu, pa praviš slagane ili motane, slatke ili slane. Pravila se velika i pravougaona krempita, sa dve ranije ispečene kore od lisnatog testa, ali ovakve okrugle sa samo jednom donjom korom (ili donjom i gornjom) nisu.

Kad sam počela više da se zanimam za "stranjske" recepte, naišla sam na more sličnih, a opet različitih pita pod imenom tart, kiš, paj, galeta, pizza. Ličile su na one iz stripova, a ova o kojoj vam sad pišem je najbliža onome što pamtim iz detinjstva..


Sastojci:
za testo
200 gr brašna
100 gr putera
prstohvat soli
1 kašika šećera
4 - 6 kašika ledene vode

za krem 
100 gr kokosa
200 ml mleka 
400 ml kokosovog mleka
(ili slatke pavlake, mlečne, nezaslađene)
2 ulupana jajeta
150 gr šećera 
50 gr gustina 
prstohvat soli
1 kašičica vanila ekstrakta
i još:
250 ml slatke pavlake
1 kašika šećera u prahu

Priprema:


  • Puter naseći na kocke i ohladiti bar 15 minuta u zamrzivaču.
  • Brašno staviti u multipraktik, dodati so i šećer, miksati nekoliko sekundi. Dodati polovinu putera, "pulsirati" nekoliko puta, pa ubaciti ostatak i pulsirati 7-8 puta da grumenčići putera budu veličine graška. Dodati nekoliko kašika ledene vode, opet pulsirati da sadržaj tek počne da se povezuje, ali da ostane rastresit.
  • Izručiti iz multipraktika na radnu površinu i dlanovima spljeskati da se sadržaj poveže. Ne mesiti testo, samo ga sjediniti. Brašnom posuti testo i uviti ga u streč foliju. Ostaviti u frižider na jedan sat (može i nekoliko sati, a najduže 2 dana).
  • Ohlađeno testo razvući oklagijom na veličinu pleha od 24 cm, podići ivice i po želji ih ukrasiti. Staviti testo u friz na 30 minuta. Zagrejati rernu na 180°C. Na hladno testo staviti pek papir i po njemu posuti zrna pasulja ili pirinča da testo pri pečenju ostane ravno. 
  • Peći 15-20 minuta, pa skloniti papir sa zrnima. Izbockati viljuškom ili vrhom nože testo i vratiti na 10 minuta u rernu da se ispeče do zlatno-braon boje. Ohladiti.


  • Propeći kokos u rerni ili na suvom tiganju da dobije zlatnu boju. Tostirani kokos ima intenzivniju aromu, ali malčice promeni boju krema pa bude malčice sivkast, što ne utiče na ukus! skloniti sa strane da se ohladi.
  • U dublji sud sipati mleko, kokosovo mleko  (ili pavlaku), umućena jaja, šećer, so i brašno, sve umutiti i staviti na tihu vatru stalno mešajući dok ne provri. 
  • Skloniti sud sa vatre i dodati 3/4 od predviđenog kokosa i vanilu (dodala sam tamnu vanila pastu). Prohladiti da krem bude mlak.
  • Sipati krem u ispečeno i ohlađeno testo, pa hladiti dok se krem ne stegne barem 4 sata. 
  • Premazati ulupanom i zaslađenom slatkom pavlakom i posuti preostalim kokosom.


Ako ste u mogućnosti da nabavite kokosovo mleko, spremite krem je kako je navedeno iznad. Pita na slikama je pravljena tako. Ako ne, onda možete da koristite 200 ml mleka + 400 ml slatke pavlake, ili pola-pola, odnosno 300 ml mleka i 300 ml slatke pavlake! 

Pita je mnoooooooooogo ukusna - prhko testo i krem se odlično uklapaju. Htela sam skroz domaći kolač, zato sam dala recept za kućnu varijantu prhkog testa. Inače, moglo bi i lisnato testo tanko da se razvalja za podlogu i ispeče, ili da se napravi podloga bez pečenja od keksa i putera. Ovim nadevom se mogu puniti i kupovne korpice ili princes krofne..




16 коментара:

  1. Sjajna pita...i Mini bi ti pozavidjela na njoj....(meni je za oko zapao taj stolnjacic ispod, tako nesto se jos samo kod nas moze naci)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti ♥ Znači, mogu u Diznilend. ;) Pita je dugo čekala da je napravim, al sam zadovoljna jer je ispala onako kako sam se nadala! Stolnjačić je ručni rad moje pokojne svekrve, dosta toga sam nasledila. Dobro mi dođu kad slikam slatkiše, tu mi nekako idu "ozbiljni" stolnjaci...

      Избриши
  2. Odavno planiram napraviti ovaj kolač. Divan je! Moraću sad tokom leta... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam otezala, ne pitaj... a ne znam zašto, jer se relatvno brzo i lako spermi. I baš je ukusna!
      Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  3. Divno izgleda, pored tebe cu jos poceti da pravim kolace :) Inace, delim tvoje uspomene, stvarno niko kod nas nije pravio pite kakve smo gledali u stripovima i secam se nekakvog cudnog ponosa kad sam prvi put, tamo negde krajem '80, napravila okruglu, englesku pitu od jabuka sa prhkim testom.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kolače pravim uglavnom kada mi dolaze gosti, a ovog proleća ih je bilo malo češće, pa su se nakupili recepti. Zato mi je sad jul "slatki" mesec. I teba da si ponosna, ja sam tek od skoro počela te sa prhkim testom, furala sam klasiku...
      Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  4. Czy mogę poprosić kawałek ciasta? Wygląda znakomicie!

    ОдговориИзбриши
  5. Već sad osjećam okus kokosa u ustima! Obavezno ću isprobati, samo da kupim kokosovo mlijeko

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se na čitanje kolač sviđa i čekam tvoje utiske ♥ Poseban šmek daje tostiran kokos, koji ima izraženiju aromu od običnog... Hvala ti na javljanju!

      Избриши
  6. Анониман4. јул 2015. 08:25

    Bas lepo, moracu da isprobam! Ne secam se ovog crtica, ali imam nekog sa doktoratom za crtane filmove, pa cu da se raspitam...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, biće mi drago ako je napraviš ♥ Što se crtanog tiče, ne moraš da pitaš ili tražiš, evo ti link ;)

      https://www.youtube.com/watch?v=z5GQ6ov71E4

      Избриши
  7. Obožavam kokos! Vrlo je verovatno, da ću sebe da častim onom varijantom, brzopoteznom, kako je ja zovem, keks-puter za koricu ;) Nije bitno kako se zove bitno je da je fiiinooo :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Kako god napraviš biće fino, jer je krem glavna zvezda u ovom kolaču! Javi utiske...
      Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  8. Prelep kolač! U slast sam smazala pače koje si mi arhivirala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Sneki, drago mi je da ti se dopao! ♥ meni se ova pita baš sviđe, moraću da je ponovim kad mi prođe dijetica ;)))

      Избриши