Странице

понедељак, 9. фебруар 2015.

Falafel iz rerne sa Brkinim prelivom



Uz humus i ovo jelo je već neko vreme u modi. Što bi se reklo savremenim rečnikom - skroz je in! 

Da citiram Vikipediju: "Falafel  (Ta'miyya, طعمية) su fritirane kuglice od pasulja ili leblebije, raznih biljaka ili začina. Poreklom iz Libana i Palestine, danas su deo kuhinje celog bliskog istoka i severne Afrike. Sa doseljavanjem orijentalnih Jevreja u Izrael doneti su u jevrejsku kuhinju i često se smatraju za nacionalno jelo Izraela. 
Prave se od umekšanog i mlevenog pasulja ili leblebije, dalje se dodaju peršun, korijander, beli luk, crni luk, pecivo, so, biber i kim. Po receptu mogu se dodati i žito, mirođija itd. Od mase mesi se testo, iz kojeg se formiraju male pljeskavice i prže u ulju. Falafel je veliki od 3 do 10 cm, zavisno od zemlje ili regiona, i serviraju se obično u lepinji (pita hlebu) sa tahinom, sosom od susama, humusom i raznovrsnim povrćem. U zapadnoj Evropi falafel u novije vreme nude i mnoge ćevabdžinice kao vegetarijansku alternativu ćevapima itd..."



Najzad su ove fine ćufte od leblebija su stigle kod mene na red za probu! Jednostavan recept, iskombinovan od nekoliko nađenih na Internetu, kod mene sa smanjenim masnoćama, jer sam umesto u ulju falafel pekla u rerni.


Sastojci:
250 g skuvanih leblebija
2 češnja belog luka 
1 manji crveni luk 
2 kašike brašna 
1/4 kašičice sode bikarbone 
1 kašika maslinovog ulja
1 kašičica mlevenog kumina (ili kima)
1/4 kašičice tucane ljute papričice 
1 kašika soka od limuna
2 kašike seckanog svežeg peršuna (ili korijandera)
so, biber

Priprema:


Dobro ocediti leblebije. Staviti ih u multipraktik zajedno sa krupno sečenim crvenim lukom i belim lukom. Pulsirati da se sve usitni i sjedini. 




Dodati brašno, ulje, peršun, sodu bikarbonu i sve ostale sastojke. Još jednom na kratko uključiti blender da se sastojci povežu.

Malo nauljiti ruke i od mase praviti kuglice. Ređati ih u nauljen pleh za mini projice. Premazati ih uljem i peći u rerni na 200°C nekih 25 minuta, s tim da se na pola okrenu. Možete ih peći i u običnom plehu na peki papiru. 
Inače se uglavnom prži u ulju, ja to izbegavam... 


Uz falafel se jede pita-hleb (vrsta tankih somuna, nalik na tortilje), sveže seckano povrće i neki preliv, uglavnom je to humusMože i Thina, preliv koji se dobije od tahini paste koja se razblaži vodom, začini solju, biberom, belim lukom, peršunom i zakiseli limunom. Preliv ima gustinu majoneza. 
Oba su pogodna i za one koji poste ili za vegane.



Iako preporučuju da se falafel jede sa humusom, meni se više sviđa preliv lepog Brkekoji je leg'o savršeno! Preliv je leg'o, preeeeliv.. ne Brka! ;)  



Pomešajte 2 kašike gustog jogurta, 1 kašiku tahini paste (taan)sok od 1/2 limuna, 
češanj belog luka, so i biber.
Umesto jogurta može i domaći kefir, još je ukusnije!





6 коментара:

  1. Bas su ti fine cuftice, svidja mi se sto se peku u rerni...a i preliv je za cistu desetku, bas dobro idu zajedno.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Iako su pržene ukusnije, i meni je bolje što se peku u rerni, nema suvišne masnoće... Preliv ih osveži, pa je kombinacija baš fina. Hvala ti što si svratila! :*

      Избриши
  2. Gago, ovo je odlično jer leblebije jako volim... a tanjiri su me oduševili...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, hvala ti! Falafel mu dođe ko konkretno jelo, pa je dobro i za ručak. :) A tanjiriće mi je doneo Zokjev drugar (boktepita odakle mu), i nekako su mi baš odgovarali za slikanje :)))

      Избриши
  3. Анониман5. јул 2015. 08:38

    Sjajna ideja da peces falafel u rerni umesto przenja u dubokom ulju!. Cudi me da se u Srbiji falafel jede uz humus. Jos krajem proslog veka sam boravila malo duze u Izraelu i secam se se uglavnom jeo sa raznoraznim salatama i laganijim namazima / sosovima na bazi jogurta.
    Znala sam gde cu da naidjem na dobre recepte ako pozovem vegetetarijance u goste.Tri mesta :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma to sam ja videla da preporučuju humus na našim i stranim blogovima... Meni se više svidelo sa prelivom od kefira i tahinija koji pominjem gore kao Brkin preliv.
      Ranije sam bila pravi vegetarijanac, sad brljkam sa ribom, al tri mesta te čekaju ;))) Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши