Torta koja je bila pravi hit na proslavama kod moje kume Staše pre tridesetak godina. Kuma je vec dugo u Kanadi, tortu sada spremam ja i svako spremanje me kao vremeplov vrati u dane bezbrižne mladosti, kada sam kao cura mislila uglavnom na provod, a torte su spremali drugi...
Sastojci:
za kore
10 belanaca
20 kašika šećera
2 kašike sirćeta ili soka od limuna
za fil
10 žumanaca
10 kašika šećera
2 kesice vanilin-šećera
250 gr putera
200 gr seckanih pečenih oraha
i još
3 kesice ili 0,5 l slatke pavlake za šlag (iz tetrapaka)
Priprema:
Umutiti čvrsto belanca, pa postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera i mutiti dok se šećer potpuno ne otopi snegu. Dodati sirće ili limun i još malo mutiti.
Umućena belanca pažljivo sipati u veliki pleh od šporeta obložen papirom za pecenje ili alu-folijom (moj je dimenzija 40x36 korisne površine). Peći, u stvari više sušiti koru 60 min. na temperaturi od 150° C, može i duže u zavisnosti od rerne.
Pečenu koru ostaviti da se ohladi pa je sa sve folijom preseći na pola.
Ili, umesto spremanja kora kod kuće, kupiti gotove beze korice :)
Ili, umesto spremanja kora kod kuće, kupiti gotove beze korice :)
Žumanca, žećer i vanil-šećer kuvati na pari dok se žumanca ne zgusnu. Sve vreme lagano mešati. Skuvan krem skloniti sa vatre i prohladiti.
Orah u tankom sloju rasporediti u pleh i peći desetak minuta na temperaturi od 180° C. Iseckati ga.
U prohlađen krem dodati puter, umutiti dobro mikserom, pa dodati i pečene iseckane orahe. Promešati da se ravnomerno rasporede.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiQNLSARg2aFHqDJoM1KeoORplmCn0AG7t3TSaojUMH0FZb-63J3Ph84MOU0ekB6q65Qej6RU3LHin3OL-vd9UC8QKACKbU-otIT0uGyhzEGwCuzNnfT3cckqjrsWx_JXp_JjXBmozZRoE/s320/dva+sloja+BL.jpg)
Koru staviti na tacnu, pažljivo skinuti sa nje foliju, pa naneti na koru polovinu fila. Pokriti drugom korom, skinuti sa nje foliju, pa i nju premazati drugom polovinom fila. Odložiti na hladno.
Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice ili slatku pavlaku iz tetrapaka sa dodatkom šlagfiksa. Premazati tortu i ukrasiti je po želji.
Torta je fina i kremasta, a poseban ukus dobije od pečenih oraha. Posle filovanja torta se može zamrznuti (bez šlaga), u tom slučaju šlag se dodaje kad se torta odmrzne.