Странице
▼
уторак, 29. децембар 2015.
субота, 26. децембар 2015.
Praznični oranž krompir
Ako hoćete izuzetno ukusan prilog od najobičnijeg krompira, na pravom ste mestu! Ukus ovog jela je nesvakidašnji, jer mu rendana korica pomorandže daje baš raskošan i praznični ukus koji podseća na Novu godinu, miris jelke i južnog voća koji obavezno prate svečarsku atmosferu poslednjih dana decembra i prvih par dana januara...
среда, 23. децембар 2015.
Kremasta kupus salata - Coleslaw
Dugo sam kupus salatu smatrala običnom i ne mnogo privlačnom... Dok sam bila devojčurak volela sam je uz prženi krompir ili pečenje (tada sam još jela meso), kasnije sam je jela uglavnom po restoranima, uvek mi je bila ukusnija od one koju spremim kod kuće. Kažu da za nju važi pravilo kao i za pasulj i sarmu - što se veća količina sprema, ukusnija je! Znači kafana, svadba ili slava..
понедељак, 21. децембар 2015.
четвртак, 17. децембар 2015.
уторак, 15. децембар 2015.
петак, 11. децембар 2015.
уторак, 8. децембар 2015.
субота, 5. децембар 2015.
среда, 2. децембар 2015.
недеља, 29. новембар 2015.
четвртак, 26. новембар 2015.
понедељак, 23. новембар 2015.
петак, 20. новембар 2015.
Šafran puding od pirinča
Šafran je začin koji uliva strahopoštovanje samom činjenicom o načinu dobijanja. Stotine hiljada cvetova iz kojih se ručno vade sitne niti prašnika i na poseban način tretiraju, čine da je on najskuplji začin na svetu. Ali vredi svake date pare, bilo da ga koristite u pikantnim slanim jelima ili u slasnim desertima...
уторак, 17. новембар 2015.
Italijanska pečena jaja
Sve više volim da za doručak nešto smućkam, gurnem na kratko u rernu i dobijem topao i sit obrok. Od kako sam spremala pečena jaja sa sirom i pavlakom razmišljam o drugačijoj kombinaciji koja će biti jednako dobra...
петак, 13. новембар 2015.
понедељак, 9. новембар 2015.
Zapečene paprike sa parmezanom
Kako se paprikama bliži kraj sezone, tako su mi sve interesantnije spremljene na jednostavan način. Ovaj iz njih izvlači svu lepotu ukusa, a potvrđuje se izreka "malo je mnogo". Jelo se može spremati i van sezone sa pečenim paprikama iz zamrzivača. Par sastojaka i minumum truda su dovoljni da obezbede fino predjelo koje može da posluži i kao odlična večera, a ko je pri dobrom apetitu ujutru spremiće ih za doručak... Šolja kefira ujutru, ili čaša vina preko dana i uveče upotpuniće uživanje!
петак, 6. новембар 2015.
Vegetarijanska paelja
Paelja (paella) je poznato špansko jelo za koje kažu da je nastalo sredinom 19. veka na području pokrajine Valensija, a ime dobilo po specifičnom plitkom sudu u kome se sprema. Vremenom se popularnost paelje proširila po celoj Španiji, pa se danas smatra da je to tradicionalno špansko jelo. Osnova mu je pirinač, a u paelju se još dodaje meso (pileće, zečje i kobasice), ili morski plodovi (škampi, školjke), ili riba i obavezno nekoliko vrsta povrća.
уторак, 3. новембар 2015.
субота, 31. октобар 2015.
четвртак, 29. октобар 2015.
петак, 23. октобар 2015.
понедељак, 19. октобар 2015.
Pečeni zeleni paradajz sa ljutim papričicama
Ove godine smo kasnili sa sadnjom paradajza, ali smo u avgustu i septembru ipak imali svoje čeriće koji su nikli iz semena opalih plodova od prošle godine. A i roma i jabukar, (koje smo tek u maju posadili) su koliko-toliko opstali, obzirom da ništa ne prskamo. Iako je ukupno bilo tek desetak vreža, mogli smo da uživamo u ukusu domaćeg paradajza..
четвртак, 15. октобар 2015.
недеља, 11. октобар 2015.
Posne punjene paprike sa orasima
Objavljivanje svojih recepata sam započela na Coolinarici. Jedan od prvih koji sam objavila je recept za posne punjene paprike, koji je i ovde na blogu baš posećen. Isprobala sam tamo i more tuđih recepata, od kojih su se mnogi odomaćili u mojoj kuhinji. Jedan od omiljenih su i ove paprike punjene orasima, u sosu od paprike i paradajza..
среда, 7. октобар 2015.
Ćuftice od kus-kusa sa šafranom
Sve je počelo tako što sam na poklon dobila kesicu šafrana. Nisam imala ideju šta bih pravila, pa krenem da šaram po netu. Malo, malo, ukopčam da nekoliko recepata, a koji su mi se svideli na više različitih strana, ima jednog autora - Jotama Otolengija!
субота, 3. октобар 2015.
Paprike pečene sa paradajzom i inćunima
Jedna naša domaća TV kuća (koja baš i nije nešto na dobrom glasu) ima meni mnogo interesantan kanal za kuvanje. Prikazuju se strani i domaći gastro serijali, a jedan od njih je prikaz recepata Delije Smit. Njena prezentacija i jednostavna objašnjenjna su mi otkriće - smirena, sigurna u sebe i ono što radi, znalački i sa lakoćom prenosi svoje umeće gledaocima..
среда, 30. септембар 2015.
Anzac keks
Prave se u aprilu, ali ko da čeka još pola godine...
Anzac keks sam jela kada mi ga je u paketu pre par godina poslala draga cool - prija iz Australije. Fin, suv, sa ukusom kokosa, odličan za grickanje uz kafu, čaj ili mleko. A onda sam ga se setila pre par dana, malo sam istražila njegovo poreklo, pa vam prenosim par informacija do kojih sam došla.
Anzac keks sam jela kada mi ga je u paketu pre par godina poslala draga cool - prija iz Australije. Fin, suv, sa ukusom kokosa, odličan za grickanje uz kafu, čaj ili mleko. A onda sam ga se setila pre par dana, malo sam istražila njegovo poreklo, pa vam prenosim par informacija do kojih sam došla.
субота, 26. септембар 2015.
уторак, 22. септембар 2015.
Heljdini mafini
Prvi put sam slične mafine (nalik na projice) videla na lokalnoj manifestaciji „Gročanske svečanosti“ pre nekoliko godina. Tada su, u okviru etno dana, žene iz udruženja „Begaljica“ na svom štandu pored ostalih starinskih jela iznele i heljdine projice. I pored raznih ponuđenih pita, kolača i voća, ja sam prvo pružila ruku prema njima... Nisam pitala za recept i ne sećam se da li je brašno mešano sa kukuruznim, ali te projice su mi se posebno svidele jer su imale onaj fini slatkasti i poseban ukus koje heljdino brašno ima, a koji ja baš volim..
петак, 18. септембар 2015.
Pizza bianca - bela pica
Za ovakvu picu sam čula pre par godina. Nije sad to nešto revolucionarno i novo, ali je meni bila neobična što je skroz bez paradajz sosa i paradajza uopšte.. U stvari, ovo je neka prelazna varijanta između pice i fokače - testo, malo sira i još neki dodatak, najčešće biljčice tipa ruzmarin, bosiljak, origano, ali sam videla da se dodaje i povrće. Još kad sam na nekim slikama videla cvetove tikvica koji su mi oduvek bili privlačni, rešila sam da njih iskoristim za ovu picu. Kod nas se retko spremaju za jelo, mada su u Italiji i u još nekim zemljama posebno cenjeni specijalitet.
уторак, 15. септембар 2015.
петак, 11. септембар 2015.
Grilovan patlidžan sa umakom od šafrana
Na Wikipediji kažu da za kilogram šafrana kao začina treba ubrati 150.000 cvetova...
U ishrani i medicini šafran se koristi hiljadama godina u zemljama Azije (posebno u Indiji), a kasnije se korišćenje poširilo na ceo svet. Ukus mu je ujedno i cvetan i gorkast, jake arome na med i mošus, a daje divnu zlatnu boju jelu u kome se koristi.
Cena mu zavisi od kvaliteta i kreće se od 4 do 14 evra za jedan gram! Jeste skup, ali za probu ili za svoje lično zadovoljstvo vredi sebi ponekad priuštiti ovaj cenjeni egzotični začin posebne arome.
Cena mu zavisi od kvaliteta i kreće se od 4 do 14 evra za jedan gram! Jeste skup, ali za probu ili za svoje lično zadovoljstvo vredi sebi ponekad priuštiti ovaj cenjeni egzotični začin posebne arome.
понедељак, 7. септембар 2015.
четвртак, 3. септембар 2015.
Zapečena palenta sa pečurkama, fetom i čeri paradajzom
недеља, 30. август 2015.
Prepletena pogača
Ovu pogaču sam spremala za povojnicu ♥ Ako ne znate za taj običaj, citiram:
"Povojnica je običaj darivanja novorođene bebe od najbližih ženskih članova porodice. Nosi se u najranijim detinjim danima, a najkasnije do 40 dana života. Povojnica sadrži poklone detetu i roditeljima: pelene, novac, zlato, određenu vrstu hrane, sve uvijeno tankim peškirom."
четвртак, 27. август 2015.
понедељак, 24. август 2015.
петак, 21. август 2015.
Marinara sos od paradajza
Sa "marinara" sosom sam se susrela švrljajući po raznim inostranim blogovima. Svideo mi se jer ima meni omiljen mediteranski šmek. Poreklom je iz okoline Napulja, kažu da su ga koristili mornari jer je mogao bez kvarenja da se očuva za vreme plovidbe. Osnovni sastojci su mu paradajz, crni luk, beli luk i začinske trave. Ime mu i jeste i nije italijansko, odnosno kažu da je ime dobio od iseljenika koji su brodovima odlazili iz Italije za Ameriku. U Italiji taj sos ima ime šugo ili salsa di pomodoro, u italo-američkoj kuhinji je marinara sos...
уторак, 18. август 2015.
Pečene tikvice sa sirom i čeri paradajzom
Blog Mirjanina kuhinja je prava riznica odličnih recepata! Par njih sam isprobala, a ako pažljivo pogledate sadržaj bloga nećete znati šta je bolje kod Mirjane, dal' njeni divni slatkiši ili fini slani specijaliteti...
Po ovom njenom receptu tikvice pravim već nekoliko godina i svaki put me oduševe svojim finim ukusom i jednostavnom pripremom. Minimalno sam ga izmenila, ali je jelo uvek pun pogodak bilo da ga spremam kao laki ručak ili prilog uz nešto jače.
Po ovom njenom receptu tikvice pravim već nekoliko godina i svaki put me oduševe svojim finim ukusom i jednostavnom pripremom. Minimalno sam ga izmenila, ali je jelo uvek pun pogodak bilo da ga spremam kao laki ručak ili prilog uz nešto jače.
четвртак, 23. јул 2015.
Odmor... :)
Dragi moji, dajem sebi voljno!
Sledećih par nedelja ću iskoristiti za odmaranje, a u drugoj polovini avgusta krećem sa novim receptima..
Sledećih par nedelja ću iskoristiti za odmaranje, a u drugoj polovini avgusta krećem sa novim receptima..
Dok traje letnja pauza na blogu, možete da isprobate neku od osvežavajućih (uglavnom voćnih) poslastica. Za recept kliknite na ime deserta, ispisana su ispod slike/kolaža..
понедељак, 20. јул 2015.
Kobler (cobbler) od bresaka
Breskve su mi miljenice... Nije da ostalo ne marim, naprotiv, od voća nema šta ne volim, al na voćnoj top - listi breksve su mi prve! Brestovičke, sa crvenom košticom, koje krenu sredinom jula i ima ih do sredine avgusta. Od njih pomahnitam načisto, mislim da pojedem bar kilogram dnevno! Dve-tri pre podne, par popodne, još neku uveče, ma odu dok trepnem... Na gajbe ih kupujemo, a nas je dvoje u kući. Nikad od njih nisam pravila kolač, džem, sok, žao mi je da ih upropastim kuvanjem i pečenjem!
субота, 18. јул 2015.
Čizkejk trajfl sa borovnicama
Za čizkejk su svi čuli. Za trajfl (kako se čita engleska reč trifle) većina i nije. A desert je takav da je nemoguće ne voleti ga - kocke patišpanja, voće, žele ( ne bombone!), krem od vanile ili neki drugi, pa sve slagano u više slojeva u duboku staklenu činiju (sa "nožicom"), odozgo šlag i voće. I na kraju sve dobro ohlađeno..
среда, 15. јул 2015.
Tart sa ogrozdom
Ogrozd sam videla prvi put u životu pre 2 nedelje! Pitate se zašto ne ranije?! Pa, u mom komšiluku ga niko nema, po podeli posla na pijacu ide moj Zoki, a on je od onih muževa koji kupe samo ono što je na spisku koji napravimo zajedno kod kuće. Ako se slučajno pojavi nešto novo (ili krene sezona već poznatog voća ili povrća), nema šanse da to kupi jer se drži spiska! Plus što i ne gleda šta je novo u ponudi...
понедељак, 13. јул 2015.
Klafuti (clafoutis) sa borovnicama
Klafuti (clafoutis) je francuska poslastica poreklom iz oblasti Limuzin. Pravi se uglavnom od trešanja, kojima se ne vadi koštica da se sokovi iz voća ne bi mešali sa testom To kolaču daje poseban ukus, jer se iz koštica oslobađa sastojak koji podeća na aromu badema. Klafuti (naglasak je na poslednjem slogu 'ti') je jednostavan za pripremu, pa je idealan za ove vrele letnje dane kada najviše prijaju laki voćni deserti.
субота, 11. јул 2015.
Krem od kisele pavlake
Pre nekog vremena sam spremila za proslavu na koju sam išla van kuće moj omiljeni Terin od špekulas keksa. Fin kolač, prepun čokolade i aromatičnog keksa, brzo ga napravim i baš mi je zgodan da ga ponesem jer je zahvalan za transport. Dobar je da se jede solo, ali je još bolji ako uz njega poslužite šlag ili kuglu sladoleda. U ovom slučaju to mi nikako nije bilo praktično jer se sladoled topi, a šlag ume da spadne i šljosne, osim ako je biljni koji izbegavam ili onaj u spreju (gde nisam sigurna koji ga andrak istiskuje napolje), a i ostali sastojci su mi malčice sumnjivi! Obzirom da je kolač baš jak i sladak, za tu priliku sam smislila ovaj krem kao dodatak, koji je zgodniji za nošenje, a sasvim se fino uklopa uz ukus kolača, čak mu daje notu svežine..
среда, 8. јул 2015.
недеља, 5. јул 2015.
Pavlova sa malinama
Skoro sam se okupljanju blogerki na Adi zafrkavala sa curama da nema trešanja do gročanskih... Ni jagoda kao što su gročanske, a bogme ni ostalog voća nema kao što je gročansko...
четвртак, 2. јул 2015.
Kokos krem-pita
Ovakve pite sam prvi put videla u Diznijevim crtaćima: Pata (ili Paja Patak) napravi pitu, ostavi je pored prozora da se hladi, a Pajini sestrići Raja, Gaja i Vlaja je merkaju, vrte se oko nje, često maznu i pojedu. Bio je u "Politikinom zabavniku" i drugi strip Bim i Bum gde sam pitu viđala, a njeno "prisvajanje" je ulazilo u redovne aktivnosti dva nemirna momčića čija je glavna zanimacija bila da stalno smišljaju ludorije!