Da razjasnim svima kojima ova kombinacija izgleda čudno - tumačenje poznatog kuvara Hestona Blumentala je da su po hemijskom sastavu čokolada i plavi sir (gorgonzola ili rokfor) vrlo slični, pa je rezultat toga kombinacija ove dve namirnice koje su se odlično uklopile!
Skoro sam na TV gledala reprizu davno snimljenog i prikazivanog serijala od 6 epizoda "Kuhinjska hemija" sa receptima Hestona Blumentala. Jedna od epizoda je za temu imala čokoladu, a pokazao je sa kojim se sve namirnicama po hemijskom sastavu ona dobro slaže.
Nisam pravila kolač po njegovom receptu, samo me je podstakao da iskombinujem čokoladu sa meni omiljenim "slatkišem" gorgonzolom.
Skoro sam na TV gledala reprizu davno snimljenog i prikazivanog serijala od 6 epizoda "Kuhinjska hemija" sa receptima Hestona Blumentala. Jedna od epizoda je za temu imala čokoladu, a pokazao je sa kojim se sve namirnicama po hemijskom sastavu ona dobro slaže.
Nisam pravila kolač po njegovom receptu, samo me je podstakao da iskombinujem čokoladu sa meni omiljenim "slatkišem" gorgonzolom.
Sastojci:
malo otopljenog putera
kakao prah
100 gr seckane crne čokolade
100 gr neslanog putera
100 gr žutog šećera
2 jajeta + 2 žumanceta
100 gr brašna
30 grama plavog ("buđavog") sira
4 remekina (vatrostalne modle) ili 4 kalupa za mafine
Priprema:
Priprema:
- Modle namazati rastopljenim puterom i staviti ih na 10 minuta u friz. Ponoviti mazanje još jednom i dobro stranice i dno naprašiti kakao prahom.
- Iskidati sir na komadiće i ostaviti sa strane.
- Rastopiti u mikrotalasnoj (ili na pari) puter i čokoladu i ostaviti desetak minuta da se prohladi. Uključiti rernu na 200°C da se zagreje.
- Mikserom mutiti šećer, jaja i žumanca dok se ne dobije gusta masa (3-5 minuta). Pažljivo umešati brašno.
- Dodati ohlađenu čokoladu i mutiti da se dobije glatko testo. Umešati komadiće sira, ali ostaviti nekoliko sa strane.
- Napuniti modle čokoladnom masom i odozgo staviti preostale komadiće sira.
- Staviti modle na pleh i peći 12 minuta (u zavisnosti od rerne i može i koji minut duže) na 200°C, a onda ih izvaditi i pustiti da odstoje koji minut.
- Odvojiti nožem kolač od modle i polako istresti na tanjir za posluživanje.
Kolač posuti prah šećerom, dodati kuglu sladoleda ili šlaga (ja sam moj omiljeni krem od kisele pavlake), a onda ga demolirati!
Testo se može ranije napraviti, sipati u kalupe, pokriti streč folijom ostaviti u frižider (preko noći). Kolač ispeći pred samo posluživanje. Može i da se zamrzne, u tom slučaju ga peći 5 minuta duže.
E, da! Heston Blumental je bio u pravu! Čokolada i plavi sir (kod mene gorgonzola) se odlično slažu! Ali ako ipak ne želite da eksperimentišete sa ova dva ukusa, možete da izostavite "buđavka" i dobićete klasični lava kolač. Imaće sredinu koja je mekana i razliva se kao vulkanska lava...
slatko ...
ОдговориИзбриши... i malčice slano ;))) od sira ♥
Избриши;)))))))
ИзбришиWspaniałe!!! Musi smakować wybornie! Muszę zrobić!!!
ОдговориИзбришиDraga moja, hvala ti! ♥
ИзбришиMerhabalar, ne kadar güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ОдговориИзбришиSaygılar.
Teşekkür ederim ♥ Mnogo mi je drago da si se javila i da ti se dopada recept. Pozdrav.
ИзбришиVau Gago, fenomenalno! Mnogo volimo plavi sir, a darling ce da peva kad mu ga ukombinujem sa cokoladom :)
ОдговориИзбришиZnam da volite plavi sir, videla sam da imaš dosta recepata sa njim, a koji isto mame da se isprobaju...
ИзбришиHvala ti ♥
Sasvim sigurno da izgleda bozanstveno; treba probati - to je moj moto za sve neobicne kombinacije
ОдговориИзбришиTvoj moto i kod mene važi, a skoro u svim slučajevima mi se neobična kombinacija dopadne. Biće da je ta "Hemijska kuhinja" programirana u nama. Hvala ti na javljanju ♥
ИзбришиZanimljiva kombinacija. Cesto imamo odbojnost prema drugacijim kombinacijama, ali zapravo bude odlicno kada se proba. Volim jako gledati njegove programe, a kolac je super uspio, ovaj presjek mami :)
ОдговориИзбришиKod mene je sa godinama i najmanja odbojnost prema neobičnim kombinacijama skroz nestala. Drago mi je da i ti misliš da je ova u kolaču zanimljiva. Hvala ti ♥
Избриши