Iako je uglavnom na sirovoj hrani, moj Zoki ipak ima tri nezdrava iskušenja na koja se uvek spotakne: lisnato testo, napolitanke (kupovne) i kolače. Prvo i treće napravim u domaćoj proizvodnji, pa nekako smanjim ili zamenim loše sastojke kojih ima u kupovnim kolačima i industrijskom lisnatom testu. I za napolitanke sam smislila zamenu (oblande sa karamel nadevom), ali me On preduhitri jer napolitanke na sniženjima obavezno pronađe pre nego što ja krenem u poduhvat pravljenja kolača...
Za Njegov rođendan mi ipak nisu išle oblande, htela sam tortu! Kremasti kolači sa kremom od vanile su mu omljeni, pa da ne bi za rođendan dobio "samo" princes krofne, skockala sam mu ovu torticu. Obogatila sam je čokoladnim punjenjem kojim on baš i nije oduševljen, ali moram valjda makar malo i sebi da ugodim... ;)
Sastojci za testo:
180 gr vode
80 gr ulja
110 gr brašna
3 manja jajeta
prstohvat soli
za vanil-krem
300 gr mleka
50 gr gustina
100 gr šećera (može i smeđi)
1 kesice burbon vanil-šećera
1 žumance
50 gr putera
za ganaš kremu
125 ml mlečne slatke pavlake
70 gr crne čokolade
i još... šolja ulupanog šlaga
Priprema:
Priprema:
- Vodu i ulje sipati u manju šerpicu, malo posoliti, pa staviti na vatru da provri. U provrelu vodu i ulje odjednom sipati brašno, varjačom promešati i uz mešanje kratko kuvati dok se ne stvori grudva od testa koja u tankom sloju pomalo "hvata" dno šerpe. Skloniti sa vatre.
- Smesu malo prohladiti, pa dodavati jedno po jedno jaje. Izmedu dodavanja svakog, energično mutiti masu varjačom da se jaje dobro sa testom sjedini. Može da se muti i mikserom (spirale). Testo treba da bude kremasto i lepljivo.
- Napuniti špric sa zvezdastim nastavkom, pa istisnuti desetak većih i desetak manjih krofnica na pleh (preko folije ili pek - papira). Praviti razmak da krofne imaju mesta da lepo narastu.
- Peci 30 - 40 minuta na temperaturi od 200°C dok ne porumene. Rernu ne otvarati za vreme pečenja jer krofne u tom slučaju splasnu.
- Kad su pečene, isključiti rernu i otvoriti vrata rerne, ali ih ne vaditi odmah, nek se još malo "protište".
Podloga za tortu
- U okrugli kalup (prečnika 22 cm) istisnuti špricom u krug testo po obodu, pa zatim sve manje i manje krugove dok se ne ispuni dno sve do centra. Okolo napraviti obod od malih zvezdica u tri reda.
- Peći na istoj temperaturi kao i krofne. Od ostatka testa ispeći još krofnica.
- Pečenu podlogu ohladiti, proći nožem okolo da se skroz odvoji od kalupa.
- Mleko, pola količine šećera i vanilu staviti na vatru da proključa.
- Dok se mleko greje, u manjem sudu promešati gustin, žumanca i ostatak šećera.
- Provrelo mleko skloniti sa vatre, polako sipati smesu sa gustinom, a drugom rukom mešati da se sve sjedini. Vratiti na vatru i kuvati mešajući samo dok provri i baci 2-3 ključa.
- Krem desetak minuta prohladiti, pa u njega dodati puter podeljen na manje komadiće. Mikserom sve sjediniti da se dobije ujednačena masa. Na krem staviti komad providne folije i ostaviti da se ohladi.
- Pavlaku staviti na vatru da se zagreje skoro do vrenja, skloniti sa vatre i ubaciti izlomljenu čokoladu. Lagano mešati da se čokolada skroz otopi.
- Ohladiti, staviti da se stegne u frižideru. Posle par sati umutiti mikserom u krem.
- Podlogu za tortu staviti na tacnu i udubljenje napuniti vanil-kremom.
- Krofne puniti špricom (sa dugim, tankim nastavkom) čokoladnim ganaš kremom, pa ih ređati na tortu - veće spolja, manje u sredinu.
- Posuti krofne prah šećerom, a ulupanim šlagom dekorisati prostor između.
Višak krofnica i nadev koji preostane baciti... sebi u usta! Ukoliko ne želite čokoladni krem, krofnice puniti kremom od vanile, ali ga onda napravite malo više.
Mom Zokiju se ipak svidela kombinacija sa čokoladom, kaže da je složeniji ukus i da bi samo sa vanil-kremom torta bila siromašnija. A kaže da ne voli čokoladu... aha! ;)
Pa sjajno! Voda mi ide na usta!
ОдговориИзбришиSrećan rođendan, a recept ide u folder za obavezno probati.
Drago mi je da ti se recept sviđa, nadam se da će i tortica... Hvala na javljanju! ♥
ИзбришиTorta je extra dobra, sad razmishljam dali ovu na napravim ili Bajadera ( muzov rodjendan na deveti ) jako mi se svidja
ОдговориИзбришиBajadera je bogatija, ova Princes je kremastija, pa šta tvoj slavljenik više voli... Koju god da napraviš biće dobra!
ИзбришиHvala ti na svraćanju! ♥
Srećan rođendan slavljeniku, torta je kao pucka! Dopada mi se ideja sa dva fila, čoko i vanila.... uh, pa, još se i rimuje, hahaha... ;-)
ОдговориИзбришиHvala na lepim željama, preneću čestitku. ♥ Rimuju se filovi i kod tebe u komentaru i kod mene u tortici ;)))
ИзбришиOvome bi bilo tesko odoliti :) Cestitike slavlejniku!
ОдговориИзбришиGordana, nismo ni pokušali da odolimo - pojela se u slast!
ИзбришиHvala ti na čestitkama i komentaru ♥
genijalno
ОдговориИзбришиAleksandra, hvala ti! ♥
ИзбришиTorta je odlicna ideja, cesto pravim princes krofne, ovo je fenomenalno. Happy birthday Zokiju. 🎂🎉🎈
ОдговориИзбришиTinčeeee, pa to si ti! ♥ Drago mi je da ti se tortica dopada. Hvala ti za čestitku, preneću Zokiju. :)
ИзбришиJaoj, sto meni ovo deluje komplikovano. Svaka ti cast, stvarno! Ljub za Zokija!
ОдговориИзбришиLjubnula... ;) Ako si pravila pronces krofne, onda nije komplikovano jer se svodi na "špric u ruke i istiskuj testo.." Nadevi se skuvaju za 10 minuta, znači najkomplikovanije je hlađenje, jer se tu čeka :))) Hvala ti na javljanju! ♥
ИзбришиSrecan rodjendan Zokiju; tortica je prava kraljevska!
ОдговориИзбришиJasna, hvala na čestitkama, preneću mu! Hvala ti i na pohvalama za torticu, od sad je zovem kraljevska princeza ♥
ИзбришиHej, pa srećan rođendan Zokiju! :)
ОдговориИзбришиOva torta je predivna! Jako mi se dopada.. :)
Zoki ti se zahvaljuje na čestitkama :))) A meni je drago da ti se torta sviđa ♥
ИзбришиCudo! Prawdziwa rozpusta!!!! Świetnie się prezentuje, brawo!!!
ОдговориИзбришиDrago mi je da tako misliš, hvala ti! ♥
ИзбришиPošto sam je probala, mogu da je pohvalim, odličan spoj filova i princes krofnica!
ОдговориИзбришиHvala, Sneška... ♥ Slavljenik ne voli mnogo čokoladu, pa njemu deo sa vanil-kremom, meni sa čokoladom :)))
Избриши