Ovo jelo od dimljene skuše preporučujem za svečanu posnu slavsku trpezu i zato recept objavljujem par dana pre Svetog Nikole, najveće slave pravoslavnih Srba. Još imate vremena da ovu ribu nabavite i tako iznenadite i obradujete svoje goste i ukućane... ♥
Dimljenu skušu sam prvi put jela prošle godine u Grčkoj. Pošto "otkidam" na sve dimljeno, naravno da mi se svidela. Bila je jednostavno spremljena, malo prodinstana na tiganju, poslužena samo sa kolutovima crnog luka. Luk nisam pipnula, a skušu sam gustirala uz još neke mezetluke i crno vino..
Dimljenu skušu sam prvi put jela prošle godine u Grčkoj. Pošto "otkidam" na sve dimljeno, naravno da mi se svidela. Bila je jednostavno spremljena, malo prodinstana na tiganju, poslužena samo sa kolutovima crnog luka. Luk nisam pipnula, a skušu sam gustirala uz još neke mezetluke i crno vino..
Pre nekog vremena sam na nekoj web stranici videla da kod nas može da se kupi smrznuta dimljena skuša! Jao, moje radosti! Čim sam bila u prilici kupila sam je odmah i mnogo, da isteram ćef :))) Našla sam ih na jednom mestu očišćene cele (sa glavom i repom), a na drugom filete. Pripremala sam i jedne i druge na isti način, samo sam im prilog menjala. Fileti su praktičniji jer nema kostiju ni glave, ali je cela skuša za mrvicu sočnija i lepša kada se ispeče, pa šta vam po volji..
A sos od bibera sam jela davno, kao mlada cura i dok sam još jela meso. Bio je neki fensi restoran na Crvenom Krstu (ime sam zaboravila) koji je na meniju imao peper-stek. Meso manje-više, ali sos od bibera koji je išao uz taj stek je bio božanstven i uglavnom je bio razlog što sam poručivala to jelo!
Sada sam ga napravila posnog, u kombinaciji sa belim vinom, a kao preliv za krompir koji je prilog dimljenoj skuši pečenoj u foliji.
Sada sam ga napravila posnog, u kombinaciji sa belim vinom, a kao preliv za krompir koji je prilog dimljenoj skuši pečenoj u foliji.
Sastojci:
6 manjih dimljenih skuša (moje su ukupno merile 1,100 kg)
ili 4 paketa fileta (jedan meri nešto preko 200 grama).
ili 4 paketa fileta (jedan meri nešto preko 200 grama).
za sos:
4 kašike ulja
2 kašike oštrog brašna
1 kašika dinstanog (prženog) crnog luka
(ili manja glavica sirovog)
1 kašika krupno mlevenog šarenog bibera
po ukusu soli
manji listić lovora
1 dl belog vina
4 dl vode
i još:
1 kg krompira
1 kg krompira
Priprema:
- Skuše oprati, svaku umotati u parče alu-folije. Poređati ih u pleh i peći petnaestak minuta u rerni na 200°C. Ja sam ih pekla u pica-pekaču.
- Ostaviti ih par minuta da se u foliji prohlade, razmotati i pažljivo odvojiti da se ne skine kožica (dok je riba vruća kožica se lepi za foliju, prohlađena se lako odvaja).
- Krompir očistiti, iseći na kocke i skuvati da omekne, ali da se ne raskuva.
- Na zagrejanom ulju propržiti brašno, dodati dinstani luk, listić lovora, pa sve zaliti vodom i belim vinom. (Ili prvo sirovi luk izdinstati na ulju, propržiti i brašno, pa zaliti vodom i vinom..)
- Posoliti, dodati biber i prokuvati par minuta da se sos zgusne.
- Pečenu skušu složiti na tople tanjire, pored sipati bareni krompir, preliti ga sosom i poslužiti.
kod sosa dinstani crni luk nije celoviti link ... samo je deo link ..
ОдговориИзбришиgde se ova riba može kupiti ... i recept za ribu i za povrće mi se jaaako dopada ...
Uh, uplaši me, mislila sam da link ne radi... Važno je da i deo vodi gde treba, ali ispravljam. Hvala ti što si uočila i napomenula mi.♥
ИзбришиNa kraju recepta ću dati link gde dimljena skuša može da se kupi. Ispada da ih reklamiram, al kako drugačije da podelim informaciju :)))
Isto pitanje gde se kupuju fileti i cela i naravno cena, pa da odlučujem :-) Meni bi za hrono legla ko dupe na nošu jer ću se pretvoriti u konzerviranu tunu :-)
ОдговориИзбришиVeco, ubaciću link na kraju recepta ko je prodaje, da ne pišem u komentarima pojedinačno... Cena za celu očišćenu je bila oko 500 dinara/kg, nju sam kupila na pijaci u bloku 44, ali ta firma ima prodavnice na svim beogradskim pijacama. Fileti su oko 1000 din/kg, njih sam kupila u ribarnici u Smederevu, izguglaću da li ih ima i u Beogradu.
ИзбришиSvestrana Gaga! Recepti, slike, uputstvo za kupovinu, pa, kud ćeš više?
ОдговориИзбришиŠalu na stranu, dopada mi se recept, volim skuše!
Kud više? Pa još samo da pokupujem po pijacama i na vrata vam isporučim :p
ИзбришиŠalim se i ja, eno ti na BB ima da se kupi, bar je duplo lepša od obične... Hvala ti ♥
I ja mnogo volim dimljeno i ovaj recept mi zvuci odlicno. Jos samo da nadjem skusu :)
ОдговориИзбришиAleks, naći ćeš, ne sumnjam, jer vidim kod tebe još interesantnije stvarčice u tanjiru :))
ИзбришиHvala ti ♥
Cudowna, soczysta rybka! I ten sosik ... mmmm .. PYCHA!!!
ОдговориИзбришиDraga moja, hvala ♥ Sos može uz mnoga druga jela, baš je zgodan i uz povrće i uz meso (ko ga jede)..
Избриши