Странице

уторак, 27. март 2018.

Energetski zalogaji od urmi i badema



Univerzalni slatkiš! Za one koji bi nešto slatko, a ne mesi im se. Za one koji poste, a ne bi kolače sa margarinom i keksom. Za one koji treniraju, pa im treba brzi povratak energije posle napornih vežbi. Za one koji hoće i jare i pare, odnosno da je slatko, a zdravo. Kod mene je prvo i poslednje.. 😊

Kada sam ove urme prvi put napravila moj Zoki je izjavio da je besmisleno mesiti kolače, kada ovakva divota može da se napravi bukvalno za par minuta. Dajem mu donekle za pravo. Samo donekle, jer ne mogu baš u potpunosti sebi da uskratim one druge slatke, a manje zdrave zalogaje.. A to da su ovi božanstvenog ukusa bez ikakve sumnje stoji! 
Puter koji se koristi u ovom receptu može biti od bilo koje vrste orašastog voća, ili od celih semenki. Kod mene je od indijskog oraha, a može biti od lešnika, bundeve, susama, suncokreta ili kikirikija.


Sastojci
urme (sveže ili sušene)
puter od orašastih plodova ili semenki
badem (koliko komada urmi, toliko jezgra badema)
po želji - kvalitetna crna čokolada (70% kakaa)


Priprema:
  • Uzeti onoliko jezgra badema koliko je urmi. Badem se može blanširati, ja nisam jer sam čitala da je u smeđoj kožici mnoštvo korisnih stvarčica.
  • Svaku urmu sa jedne strane preseći po dužini, otvoriti i namazati sa malo putera od orašastog voća ili semenki - kod mene je puter od indijskog oraha. 
  • Preko namaza utisnuti badem, zatvoriti urmu i spojiti presečeno mesto da se zalepi. 
  • Po želji umočiti do polovine svaku urmu u čokoladu rastopljenu sa malo ulja (na 100 gr crne čokolade idu 3 kašike ulja, vi smanjite po potrebi)
  • Ostaviti da se čokolada stegne, pa poslužiti.