Странице

петак, 30. јун 2017.

CC Sneška





Najzad je moja cool - prija Sneška (SnežanaBG) izabrana za Cool Chefa!

Za neupućene da napomenem da se svakog meseca na Coolinarici bira jedan od članova za najboljeg, odnosno za doprinos koji je dao svojim kvalitetnim receptima, slikama, člancima i sveukupnim angažovanjem. Tako ulazi u impozantni klub Cool šefova izabranih tokom svih godina postojanja ove web stranice. 
Kao i kod svakog drugog izbora, i kod izbora za Cool Chefa (ili kako mi skratimo na CC) ima puno uzbuđenja, navijanja, nagađanja, polemika, iščekivanja, sumnji ili ovacija. Ovoga meseca je jednoglasno i gromoglasno pozdravljen Sneškin izbor, a što se vidi u čestitkama i komentarima ispod članka posvećenog njenom izboru..



Sa Snežanom se družim ne samo vir
tuelno, nego i uživo, a o čemu sam ranije pisala u uvodu za Galetu sa jabukama, kolač koji sam isprobala po njenom receptu i objavila ovde na blogu. Iako je Sneška najpoznatija po slatkim receptima (njene okrugle torte su dostojne i najelitnije poslastičarnice), svakako su joj dobri i oni "slani". Naravno da sam isprobavala razne, od supe do kolača.. Mnogo toga što nisam ja pravila (posebno torte), probala sam kod nje lično na našim druženjima, a i ostavljale smo u "arhivu" (zamrzivač) razne đakonije koje su tako čekale da ih ona druga isproba. 
Predstavljam ono što sam ja isprobala i slikala, što je samo delić iz njene bogate zbirke recepata na Coolinarici. Svejedno se spremite na poduže čitanje, ovo mu dođe kao seminarski rad na temu "Nema greške kod teta Sneške" 😊

Ekspres supica



Supa koja je spas u situacijama kada nemate vremena da kuvate pravu, a ne želite onu iz kesice..

Na malo ulja propržiti 2-3 češnja belog luka par minuta, dodati 1 sitno seckanu šargarepu i posle 2 - 3 minuta dinstanja dodati i 1 vezicu sitno seckanog peršuna. Naliti sve provrelom vodom, posoliti i pobiberiti, promešati i dodati po želji sitnu testeninu (rezance) ili knedle. Kuvati na laganoj vatri desetak minuta da sve omekša. Ukoliko želite knedle, pre nego što počnete da kuvate supu umutiti 2 jajeta, 8-9 kašika griza, 3-4 kašike ulja i soli po ukusu. Knedle zakuvati u lagano vrijuću supu (tek malo da vrijucka, da se ne bi raspale) i kuvati kako je gore napisano 10 minuta.


Salata od šampinjona



Iako salatu od šampinjona uglavnom spremam po svom receptu, isprobala sam i ovaj Sneškin jer je priprema brža, a salata osvežavajuća i baš ukusna..

Marinirane seckane šampinjone (1 tegla od 720 ml) dobro ocediti, začiniti solju, biberom i origanom po ukusu. Dodati 200 gr kisele pavlake, 100 gr majoneza i malo seckanog peršuna. Sve dobro promešati i poslužiti ohlađeno. 


Taljatele sa dimljenim lososom


Kod mene fusilli (spiralice), ali je nebitno, važno je da je testenina/pasta kvalitetna..

Skuvati 400-500 gr testenine, procediti i ostaviti je na toplom. Na 2 kašike maslinovog ulja propržiti češanj belog luka presečen na pola. Kada promeni boju skloniti ga iz ulja i dodati 100 gr seckananog dimljenog lososa i 2 kašike oceđenih kapara. Propržiti desetak sekundi, pa dodati 3-4 dl neutralne pavlake (može i ona nezaslađena za šlag), posoliti i pobiberiti i zagrejati do vrenja. Kuvanu testeninu preliti sosom i odozgo narendati koricu limuna (ja nisam).


Galeta od patlidžana



Predivna slana galeta za ljubitelje patlidžana i gorgonzole.. Recept sam i ja objavila ovde na blogu, pa da ne pišem ponovo pogledajte ovde -> klik


Zapečena boranija



Iako se boranija najčešće sprema "na kašiku", ovo je jednostavan način pripreme odličnog jela!

Kuvati u vrijućoj vodi oko 10 minuta 600 gr očišćene boranije, pa je ocediti. Na ulju propržiti 2 glavice sitno seckanog luka, dodati 2 seckane šargarepe, 4 češnja seckanog belog luka i peršun. Pomešati sa boranijom, posoliti i pobiberiti i preručiti u vatrostalni sud. Preliti smesom od 1 kisele pavlake (180 ml) umućenom sa 2 jajeta. Zapeći u rerni petnaestak minuta da porumeni, pa posuti sa još malo seckanog peršuna i poslužiti.


Pečene marinirane skuše


 

Ovako spremljenu ribu sam prvi put jela baš u gostima kod Sneške, a onda sam je i sama spremala kod kuće više puta.. Odličan način pripreme, skuša bude baš sočna i aromatična! Mera je za 5 osoba (jedna skuša po personi), ja sam spremala manju količinu od fileta skuše.

Skuše (5 komada) oprati i očistiti. 2-3 limuna iseći na kolutove, 1 glavicu crnog luka iseći na rebarca, 1 glavicu belog luka iseći na komadiće i 1 vezu peršuna iskidati. Utrobu skuše puniti lukom, limunom i peršunom, malo sve posoliti i pobiberiti (ja sam sve ovo poređala na filete skuše). Složiti ribu u tepsiju, preliti sa 50 ml maslinovog ulja, 200 ml belog vina i 100 ml vode, pa između ušuškati preostali luk, limun, nekoliko maslina i nekoliko grančica ruzmarina. Umotati u foliju i ostaviti da se marinira nekoliko sati u frižideru. Peći 30-40 minuta na 180°C povremeno prelivajući tečnošću iz tepsije. 


Horiatiki  salata
(iliti grčka)



Ova sa slike je baš od grčkih namirnica, pravljena na letovanju prošle godine.. Jedino što nisam imala origano, a po vrućini me mrzelo da cupkam do prodavnice samo radi njega, mada on salati daje pravi grčki šmek! Zelenu salatu nisam ubacivala u mešavinu, u Grčkoj je uglavnom ne koriste u ovoj salati, pa nisam ni ja.

Glavicu ljubičastog luka očistiti i iseći na rebarca. 2 oljuštena krastavca i 5-6 paradajza oprati i iseći na komade, po želji dodati i 2 seckane paprike. Na listove zelene salate složiti isečeno povrće, dodati nekoliko maslina i komade ovčijeg feta sira (količina po želji), posuti sušenim origanom i preliti hladno ceđenim maslinovim uljem. Ohladiti i poslužiti.


Torta od piškota i crvenog voća




Brza i osvežavajuća, idealna je za (pro)letnje tople dane! Pravim manju meru za nas dvoje od 7 dl pavlake, vi možete po originalu! Ovo čak i moj Zoki ume da napravi.. 👍

Kašikom umutiti  11 dl kisele pavlake sa 18 kašika šećera (ja šećer smanjim na 11 i koristim smeđi). Premazati jedan deo ove mase preko reda piškota poređanih u pravougaonu tepsiju dimenzija 32x20 obložen folijom (ukupno 550 gr piškota, odnosno 5 manjih pakovanja). Odozgo poređati malo crvenog bobičastog voća (ukupno 400 gr jagoda, malina, kupina ili ribizli), pa opet piškote, pavlaka, voće... Odozgo još šlag i kolač-torta je gotova za desetak minuta. Pažnja! Obavezno treba da odstoji do sutradan da piškote omekšaju, jer se ne natapaju prilikom ređanja kolača!


Galeta sa jabukama



Prava divota sa jabukama, orasima i prhkim testom! I ovaj recept sam objavila ovde na blogu, pa da ne pišem ponovo pogledajte ovde -> klik


Sutlijaš


Ovo nema ko ne voli! Valjda.. 😋 Obožavala sam kao dete, jednakom ljubavlju ga volim i danas!

2 dl pirinča okruglog zrna oprati, staviti u sud i naliti vodom da ogrezne. Malčice posoliti i kuvati na tihoj vatri mešajući. Dolivati u toku kuvanja malo po malo 1 dl vode. Kada uvri sva voda, nalivati opet malo po malo mlekom (ukupno 1 l). Stalno mešati da ne zagori. Po želji dodati suvo grožđe da se kuva zajedno sa pirinčem. Pirinač se na ovaj način skuva za 15 minuta.  Pred kraj dodati 8 kašika šećera i kesicu vanil šećera i kuvati još par minuta. Ostaviti da malo odstoji, pa razliti u činijice i ohladiti. Pre služenja posuti cimetom.


Rum torta


Bogata i klasična, malo drugačija od rum-torti koje se najčešće prave..

Za jednu koru mikserom umutiti 3 belanceta u čvrst sneg, dodati 60 gr šećera i mutiti još malo. Dodati 3 žumanceta, 70 gr mlevenih badema (ili oraha, ili lešnika), 25 gr rendane čokolade za kuvanje i kašiku brašna, pa masu pažljivo mešati lopaticom da ostane vazdušasta. Testo izručiti u kalup prečnika 28 cm obložen pek papirom, poravnati i peći 10 minuta u rerni na zagrejanoj na 180°C. Na isti način ispeći još dve kore. Za fil skuvati na pari 5 jaja i 180 gr prah šećera. Kada se zgusne skloniti sa vatre, dodati čokoladu izlomljenu na kockice i mešati da se čokolada istopi. Ostaviti da se fil potpuno ohladi, pa ga izmešati sa 200 gr dobro umućenog putera. U fil dodati 200 gr suvog grožđa, koje je predhodno prokuvano u 2 dl vode, 1 dl ruma i 2 kašike šećera, pa ga ohladiti i ocedti. Oceđenu tečnost sačuvati i prilikom filovanja torte kore poprskati njome. Fil podeliti na dva dela, pa filovati donju i srednju koru, a gornju preliti čokoladnom glazurom - rastopiti 50 gr putera i 100 gr crne čokolade.


Rafaelo kocke


Kremasto, mirišljavo, ma fantazija.. Jedan od omiljenih recepata na Coolinarici!

6 belanaca umutiti u čvrst sneg, dodati 250 gr šećera i još malo mutiti mikserom. Dodati 50 gr kokosovog brašna i 100 gr pšeničnog izmešanog sa 1/2 kesice praška za pecivo, pa sve lagano prevrćući mešati lopaticom. Izručiti u tepsiju (32x20cm) i peći petnaestak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C (odmah smanjiti na 180° kad ubacite kalup). Ispečenu koru, (paziti da ostane bela) ohladiti, pa je preliti sa 2 dl vrelog  mleka.
U činiji dobro izmešati 6 žumanaca, 2 kesice pudinga od vanile, 4 kašike brašna, 15 kašika šećera i 2 dl mleka. Preostalih 8 dl mleka staviti da provri, pa dodati masu od žumanaca i sve skuvati je kao puding par minuta. Ostaviti da se ohladi. U ohlađen krem dodati 250 gr umućenog putera. Lagano dodati i 2 dl umućene slatke pavlake i više ne mutiti mikserom, nego prevrtati lopaticom ili varjačom. Na koru staviti fil, odozgo posuti sa 50 gr kokosovog brašna i ostaviti da se ohladi. Seći na kocke i na sredinu svake staviti po jedan pečeni lešnik. Ohladiti i demolirati!


Žuti kolač sa višnjama


Dakle, ovo je najpopularniji Sneškin recept na Coolinarici, ali je ujedno i najpopularniji recept za kolač sa višnjama na Google-u. I odmah da prijavim svoju bruku - prvi put kad sam ga pravila sve višnje su mi pale na dno! Moja greška - jaja koja sam koristila su bila jako velika, samim tim je testo bilo ređe i višnje su potonule 😔 Bio je preukusan, ali na oko ni približno lep kao original Sneškin. Zato preporučujem jaja srednje veličine, kolač će biti lep k'o upisan! Ovaj na slikama je sa popravnog ispita..

Mikserom umutiti 5 belanaca u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati 300 gr šećera. Mutiti još malo, pa odložiti mikser. Dodati 5 žumanaca i umešati ih lagano lopaticom. Dodati i ostale sastojke - 2 dl jogurta, 2 dl ulja, 270 gr brašna i prašak za pecivo. Sve polako sjediniti sa belancima. Testo izliti u podmazan i brašnom posut pleh (35 x 20 cm) i preko testa staviti 500 gr očišćenih višanja (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od soka. Rernu zagrejati na 200°C, ubaciti tepsiju, smanjiti temperaturu na 180° i peći oko 40 minuta, odnosno dok se ivice testa malo ne odvoje od pleha. Ohlađen kolač obilno posuti prah šećerom pomešanim sa vanil šećerom i iseći ga na kocke.


Jeste li se umorili? Ja bogme jesam, ali bih ponovo sve pravila i jela, jer su Sneškini recepti odlični! Sve spremljeno po njima je fino i ukusno, sve je jasno i precizno napisano i u gram izmereno. Preporučujem još jednom da pažljivo pogledate u njenu zbirku na Coolinarici, kao i ono što piše na svom blogu U kuhinji i oko nje. Možda isprobate nešto što je meni promklo ili što sam ostavila da nekom drugom prilikom napravim..

20. jula 2017. sam isprobala još jedan odličan recept:


Konjička salata



Bogata salatica sa kombinacijom sastojaka slična francuskoj ili mimozi, a sa finim i pikantnim šmekom na beli luk.. 

U činiji izgnječiti viljuškom 500 gr sremskog ili feta sira, dodati 200 ml pavlake, 100 ml majoneza i 1 kašiku senfa. Mešati dobro da se masa skroz ujednači. Sitno iseckati 5 kiselih krastavčića, 4 češnja belog luka i 2 kuvana jajeta, pa dodati u masu od sira. Promešati, sipati u činiju i po želji dekorisati. Dobro ohladiti i poslužiti kao meze, ili kao namaz kao što sam ja..






2 коментара:

  1. Draga moja Gago, ne znam da li me je više ganuo tvoj članak, prelepe slike, ili svest o tome koliko si vremena utrošila priređujući sve ovo?! Pritom, naslovna kolaž fotografija me odušeeeevila! Da bas mogu da je ''skinem'' i sačuvam, hahaha...
    Hvala ti puno, vraćaću se ovoj disertaciji još puno puta! Sve savršeno, sve za desetku!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneki darling, cilj mi je bio da te obradujem, ali i da skrenem pažnju drugima van Coolinarike na tvoje divne recepte. Mislim da sam u tome uspela, jer je post i ovde na blogu i na FB imao veliki broj pregleda/lajkova, a nadam se da je broj poseta tvojim receptima malo i mojom zaslugom skočio! Sliku možeš da skineš na Coolinarici, ovde sam sve opcije kopiranja zatvorila.. Ljubim te puno 😘

      Избриши