Странице

четвртак, 6. октобар 2016.

Patlidžan sa sosom od mlaćenice i narom



Ne dam da mi prođe sezona patlidžana, a da ne isprobam još jedan Otolengijev recept! Ovaj patlidžan me oborio izgledom i naravno, ukusom. Božanstveno začinjen, osvežavajući zbog sosa i dodatog voća, prava eksplozija lepote u ustima..
U pripremi sosa se koristi za'atar, očaravajuća blisko-istočna mešavina začina o kojoj sam onomad pisala. Takođe je u tu i nama prilično nepoznata mlaćenica, odnosno buttermilk, kako piše u naslovu Otolengijevog recepta Aubergine with buttermilk sauce, a koji je objavljen i čija se slika nalazi na naslovnoj stranici njegove knjge Planty..


Za'atar i mlaćenicu je bolje nabaviti (ili napraviti) dan ranije, mada može i pre pripreme samog jela. U svakom slučaju mlaćenica neće biti fermentisana kakav je kupovni buttermilk, ali će sos svejedno biti odličan!  Po meni bi mlaćenica mogla skroz da se zameni kefirom ili tečnim jogurtom, obzirom da ne može da se kupi već gotova fermentisana, a njeno pravljenje je zafrkancija.

Sastojci:
2 veća duguljasta patlidžana
1/3 šolje maslinovog ulja
1+1/2 kašičice timijana
po ukusu soli i bibera
1 nar
1 kašičica za'atara

za sos:
9 kašika mlaćenice (ili kefira/tečnog jogurta)
1/2 šolje grčkog gustog jogurta
1+1/2 kašika maslinovog ulja
1 češanj belog luka
malo soli

Priprema:


  • Patlidžan oprati i osušiti krpom, preseći ga preko pola zajedno sa peteljkom (ostavljena je zbog izgleda, ne jede se i na ukus ne utiče). 
  • Oštrim nožićem dijagonalno zaseći u "meso" patlidžana (paziti da se ne iseče kora!) 
  • Složiti ga presečenom stranom okrenutom na gore u pleh na papir za pečenje. 
  • Četkicom nanositi maslinovo ulje dok polutke patlidžana ne upiju svu predviđenu količinu. Posuti timijanom, posoliti i pobiberiti.
  • Peći u rerni zagrejanoj na 200°C dok ne omekne i isečena strana lepo porumeni (nekih tridesetak minuta).


  • Dok se patlidžan peče prepoloviti nar i lupkanjem varjačom po kori izbaciti bobice u činiju.


  • Sve sastojke za sos pomešati, po ukusu začiniti i držati na hladnom do upotrebe. Ja sam dodala i par kap limuna, jer mi je mlaćenica bila baš sveže napravljena i nije fermentisala.


Na pečeni patlidžan bogato kašikom naneti pripremljeni sos. Posuti sa dosta zatar začina i bobicama nara. Ukrasiti grančicama timijana i po želji poprskati sa malo maslinovog ulja.


Patlidžan poslužiti kao predjelo sa tankim lepinjicama, ili kao samostalni lakši obrok (pogotovo u toplim letnjim danima). Nama je bio fina večera, topkali smo po sosu domaćim hlebom..







4 коментара:

  1. Uživala sam u ovakvim jelima u Jeruzalemu, ali tamo je sve imalo nekako jači, bolji okus. Obične mandarine i naranče bile su fantastične. Vjerojatno zbog podneblja. Tako vjerujem da je ovo jelo, s namirnicama tamo uzgojenim, još bolje!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ne razumem baš najbolje šta si htela da kažeš i u čemu je poenta.. Da je jači i bolji ukus tamo u Jerusalimu, iako ovo moje jelo nisi probala? Da je još bolje sa namirinicama koje su tamo gajene? Može biti, ali Otolengi ih sprema u Londonu od namirnica koje su mu tamo dostupne, a ja od onih koje su meni ovde dostupne. Zbog toga neću sebi da kvarim uživanje, da maštam i da žalim za nečim što ne mogu da promenim, odnosno da sebi priuštim.. Zadovoljna sam rezultatom, a već ima prija koje su jelo isprobale i njime su oduševljene..

      Избриши
  2. Ovo predivno izgleda i rado bih isprobala :) Nar bas privlacno izgleda ovako preko, mislim da samo moze biti preukusno.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga ❤ I meni se mnogo sviđaju, sigurno ću ih bar još jednom praviti dok ima patlidžana.. Što se nara tiče, pitala sam se dok spremala da li da uz jelo poslužim neku salatu, ali nar toliko osveži jelo da je baš ovakvo kakvo je potpuno i kompletno! I ne treba mu ništa osim lepinjice, da se lepo njome umače u sos.. :)))

      Избриши