Странице

субота, 15. октобар 2016.

Integralna pizza bianca



Mnogima je subota dan za spremanje pice. Kod mene nema pravila, pravim je kada mi se prijede i u bilo koje doba dana.. Volim da menjam ono što slažem po testu kao nadev, a volim i da promenim vrstu brašna od kojeg mi je podloga. Koristim inače i speltu, heljdino i ovseno brašno, čak sam picu pravila i sa podlogom od karfiola
Ovaj put je spremljena od običnog integralnog pšeničnog brašna, a za nadev sam rešila da padne "čišćenje" ostataka iz frižidera. Našla sam poslednju ovogodišnju tikvicu  i nekoliko poslednjih čerića iz moje bašte, zatim pola čaše posnog sira i pola trougla već ranije načete gorgonzole.. Idealno da se napravi bela pica (pizza bianca). Tikvica je završila kao fini pokrivač sireva, a čerići kao dekoracija! 


Sastojci
testo za 1 pizzu prečnika 26 cm: 
160 gr integralnog pšeničnog brašna 
8 gr svežeg kvasca (ili 1/2 kašičice suvog) 
 malo šećera 
malo soli 
oko 100 ml mlake vode 
1-2 kašike maslinovog ulja 
za nadev: 
2 manje tikvice (ili 1 veća) 
200 gr sitnog posnog sira (Ella) 
100 gr plavog sira (kod mene je gorgonzola) 
malo soli 
po želji sušeni timijan, origano ili bosiljak 
malo maslinovog ulja 
20 gr rendanog parmezana 

Priprema:


- Zamesiti testo od brašna, vode, ulja, soli i nadošlog kvasca. Ostaviti da naraste i duplira volumen.
- Plavi sir (gorgonzolu) izgnječiti, dodati joj posni sir i sve dobro izmešati. Ne soliti, gorgonzola je prilično slana! Plavi sir se može zameniti fetom. Tikvicu iseći na tanke kolutiće. 


- Testo oklagijom rastanjiti i prebaciti u podmazan pleh prečnika 26 cm i podići malo rubove. Rasporediti preko testa sir, a preko naređati kolutove tikvica. Posuti začinskim travama po želji. 
- Picu peći petnaestak minuta na 220°C. Izvaditi je zatim iz rerne i posuti parmezanom, pa je vratiti na samo par minuta da se parmezan otopi i malčice "uhvati" boju. 


Po želji picu odozgo nakapati sa malo maslinovog ulja i poslužiti toplu, uz čašu vina ili piva. 

Na blogu je još jedan recept za belu picu, sa drugom kombinacijom sireva i sa cvetovima tikvica!




6 коментара:

  1. Sljedeci put cu probati tvoj recept kad budem pravila tijesto od integralnog brasna. Pizza divno izgleda i uvijek mi je draze kad sama pravim pomijesati integralno brasno. Vidim ti si cijelo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Gordana, nekad kad mesim hleb otkinem komad testa i napravim picu, samo dodam mrvicu ulja u već zamešeno testo. Ono ne naraste kao od belog brašna, ali ja ionako volim picu sa tankim testom. Hvala ti na javljanju! 💖

      Избриши
  2. I kod mene ne postoji nekakav pica dan, vec isto moze uvek. Mnogo ti zavidim na toj basti, divno ti je povrce! Nikad nisam probala da pravim testo od integralnog brasna, sledeci put bih bas mogla da malo eksperimentisem.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aleks, bašta mi je baš minijaturna, uglavnom začinsko bilje i ono što može da preživi a da se ne prska.. A brašno pomešaj makar pola-pola, pa polako povećavaj jer se menja ukus pice. Meni je sa integralnim brašnom puniji ukus, ali je ipak drugačiji.. Hvala ti na čitanju 💖

      Избриши
  3. I ja često radim pizzu subotom i volim sve vrste, sa svakojakim nadjevom. Ipak, najviše volim onu sasvim klasičnu: svježi paradajz, mozzarella, origaano i bosiljak.

    ОдговориИзбриши