Странице

недеља, 28. август 2016.

Tart sa tikvicama i sirom



Znala sam da će da bude dobro, ali nisam znala da će da bude ovoliko dobro! Već sam kombinovala tikvice i gorgonzolu sa testeninom, ali sa domaćim lisnatim testom i sa dodatkom žalfije ukus tarta je neopisiv! Što reče jedna prija pre neki dan u komentaru na Coolinarici ispod ovog mog recepta "na sve otkidam, a buđavi u kombinaciji je vrh.." :))) A ja samo kažem - bogovski ukus!


Sastojci za brzo lisnato testo:
200 gr putera
170 gr brašna
malo soli
80 gr hladne vode
jaje za premazivanje

za nadev:
2 tamno-zelene tikvice (cukini)
malo soli
100 gr plavog sira (kod mene je gorgonzola)
200 gr sitnog sira
par listića žalfije
malo maslinovog ulja

Priprema:


  • Napraviti brzo lisnato testo od gore datih sastojaka po ovom receptu i ostaviti ga sat-dva u frižideru da odmori.
  • Testo podeliti na dva jednaka dela i svaki rastanjiti na papiru za pečenje na pravougaonik dimenzija 25x19 cm. Oštrim nožem malo zaseći testo u dubinu okolo svih ivica na 2 cm od kraja, paziti da se de iseče skroz! Isto uraditi sa drugim komadom testa, pa oba ostaviti na hladno dok se sprema nadev.


  • Tikvice iseći tanko na dugačke listove (ja imam neki ruski nož za rezanje kupusa ribanca, može da posluži i širi nož za ljuštenje povrća ako su tikvice uže). Minimalno ih posoliti.
  • Gorgonzolu  izgnječiti, dodati joj posni sir i sve dobro izmešati. Ne soliti, gorgonzola je prilično slana!


  • Oba testa izvaditi iz frižidera i sa papirom prebaciti u veliki pleh od šporeta. Uski spoljni rub premazati umućenim jajetom, a na unutrašnji nenamazani deo naneti masu od sira i razmazati je, pazeći da se ne pokrije rez u testu, jer onda neće rub da se odvoji i naraste.  Isto uradti sa drugim delom testa.
  • Preko sira složiti tikvice tako što će se presaviti svaka na pola, pa preko nje složiti sledeća isto presavijena. Poslednja je presavijena na unutra sa obe strane (jasnije je kada se pogleda slika).
  • Rernu zagrejati na 200°C i peći oba tarta 25-30 minuta dok rubovi lepo ne porumene. Pet minuta pred kraj preko tikvica pobacati listove žalfije namočene u maslinovo ulje.


Pečeni tart po želji nakapati sa još malo maslinovog ulja, par minuta prohladiti i poslužiti.


Pravila sam pola mere za nas dvoje, bilo nam je sasvim dovoljno za ručak uz malo vina.





Ideja - Donna Hay 

10 коментара:

  1. Tako krasno izgleda, u okus ne sumnjam, jer je kombinacija odlicna.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je gorgonzola sir koji digne ukus ovog tarta (a i ostalog gde ga stavim) u nebesa.. Hvala ti na javljanju, draga moja ❤

      Избриши
  2. Ja uvek kad naidjem na nešto ovako počnem sa :a ovo nisam još pravila. A ovo je odličan recept da ujedno isprobam i onaj drugi za brzo lisnato testo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ih, koliko ja divota koje ti spremaš nisam ja još pravila, a duplo sam starija.. Ima vremena, pravićeš! I biće mi drago da ovaj tart, ili makar lisnato testo isprobaš. Hvala ti na svraćanju ❤

      Избриши
  3. Ajme meni, ovo je odlično, svidjelo bi se i meni i jednoj mojoj kćeri, nas dvije obožavamo tikvice, a voli ona i gorgonzolu...savršeno!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja. ❤ Drago mi je da ima još kandidata za ovaj tart, pogotovo što mladež baš ne mari buđave sireve :)))

      Избриши