Странице

понедељак, 9. март 2015.

Čokoladni tart sa ljutom papričicom



Od kako znam za sebe volim ljuto, jer se u našoj kući ljuto uvek jelo. Kao dete sam počela tako što sam umakala hleb u saft od pečenih ljutih paprika, pa sam kasnije jela paprike, ali obavezno zaobilazila ljute žile. Volela sam i sveže ljute papričice, od njih sam jela tek vrh, jer je dalje nastupalo područje "gori vatra". Ali tvrdim da se kondicija za ljuto (kao i za sve drugo) stiče vežbanjem i praksom, dugom i upornom! I vežbala sam na salatama (pečenim ljutim paprikama, ajvaru, ljutenici i pinđuru), kao i na slanim jelima (zaljućenom prebrancu, satarašu, ljutim punjenim paprikama). Znači, sve gurmansko, gde ljutina daje poseban pečat! Kondicija baš porasla...

A onda se pre nekoliko godina kod nas pojavila čokolada sa čili papričicama. Pravio je Bambi male, od 30 grama... lepo ljute. Bilo je i drugih, uvoznih i skupih, kao i domaćih iz malih ekskluzivnih prodavnica slatkiša, gde su se prodavale upakovane u celofan, ali su mi one Bambijeve čokoladice bile najlepše! Na žalost, moje oduševljenje je trajalo godinu - dve, a te čokoladice su prestale da se prodaju. Valjda narod nije navikao i neće da meša slatko sa ljutim.

Još pre nego što sam počela da pišem blog merkala sam neke recepte kolača sa čokoladom i ljutim papričicama. Kopkao me ukus, mada sam u stvari unapred znala da ću ih voleti. Ni sama ne znam zašto sam odlagala pravljenje do sad, ali sam svoju želju najzad sprovela u delo i slatko - ljuti tart je tu! Meni se sviđa, ako ste ljubitelj čokolade i ljutog ne oklevajte, preporučujem ga i vama!


Sastojci:
200 brašna
100 gr putera
1 jaje
50 gr šećera u prahu
prstohvat soli
po potrebi kašika-dve ledene vode
za krem:
200 gr crne čokolade
250 ml slatke pavlake za šlag (mlečne!)
20 gr putera
prstohvat mlevene ljute papričice
(ja sam imala prirodni ekstrakt ljute horgoške paprike)

Priprema:


-   U multipraktiku miksajte sve sastojke za testo osim jajeta, dok ne dobijete grudvice. 
-  Dodajte i jaje i miksajte nekoliko sekundi. Ako je testo tvrdo, dodajte kašiku-dve ledene vode. 
-   Istresite na radnu površinu, skupite rukama, utapkajte u gomilu (ne mesite!) i uvijte u streč foliju. Ostavite da se odmori na hladnom.
-   Pavlaku i puter zagrejati do vrenja.
-   Skloniti sa vatre i dodati usitnjenu čokoladu i papričicu. 
-  Mešati varjačom da se skroz otope i sjedine. Ostaviti da se hladi, povremeno promešati.



-  Testo rastanjiti na 2-3 mm debljine u kalupu za tart prečnika 22 cm i podići ivice do ruba (možete ih i ukrasiti). Izbockati ga viljuškom, prekriti papirom za pečenje i posuti zrnima pasulja (ja sam kikiriki, pa sam uz pečeno testo dobila i grickalice!), ili nečim što će lagano da optereti testo da ne ide u visinu. Peći 25 minuta na 180°C. 
-  Skloniti papir i zrna i dopeći još 5 minuta. 
-  Ohladiti testo, pa uliti ohlađen čokoladni (ganaš) krem i ostaviti da se hladi barem 2 sata u frižideru, a može i preko noći. Pre služenja obavezno izvaditi neka odstoji barem pola sata do sat na sobnoj temperaturi.


Ako ovaj tart ipak ne biste pravili sa ljutom papričicom, naravno da možete i bez nje, ali ne znate šta propuštate...




15 коментара:

  1. Анониман9. март 2015. 11:24

    Slažem se Gag.Pravim ga i aj sa čili apričicm i čokoladom.Ukus je nezamenljivo dobar u toj kombinaciji

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Džoli, onda tebi ne moram da hvalim ovou kombinaciju pošto si je probala... Hvala na javljanju! :*

      Избриши
  2. Ljuto, volim te, ljuto! Uh!
    Na žalost, potrošila sam ovaj Horgoški ekstrakt ljute papričice (a sećam se da sam ga baš od tebe dobila), i sad sam u potrazi za novom dozom! Inače, on mi je i lepši, i ljući od harissa paste!
    PS Pretposlednja sličica obara s nogu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Sneki, onaj ekstrakt sam nalazila u Smederevu, pogledaću da li još imaju. Meni harisa ovde ne bi išla jer meni se baš oseti i ukus sirove paprike (kao povrća), radije bih mlevenu ljutu alevu papriku, ili pravu čili u prahu.
      Sećam se da sam ja od tebe jednom prilikom dobila ljutu crnu čokoladu u celofanu, koju pominjem gora u tekstu i bila je mljac! Ljubim moju priju :*

      Избриши
    2. Aaaaaa, tu sam kupila negde na početku Bulevara, u jednoj minijaturnoj čokolateriji, za koju nisam ni znala da postoji, ugledala sam je sasvim slučajno.... ;-)

      Избриши
  3. your tart with chilli looks beautiful!!! I'm love it!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Opasno dobar tart, jel ostalo mozda jedno parcence za probu?:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lanče, taman posla da nema za tebe! Ima ne jedno, nego dva! Znam da u Leskovcu posebno volite ljuto...
      Hvala ti što si svratila :*

      Избриши
  5. Vidjala sam cokolade sa ljutom papricicom, ali mi nikada nije padalo na pamet da ih kupim, a verujem da imaju posebam ukus, bas kao ovaj tvoj tart :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eeeee, Nataša moja, zato meni padne na pamet da kupim sve što mi se učini da je interesantno da pojedem ;) Ako je skupo, makar mrvicu. Ako voliš ljutkasto, probaj i doziraj čili po svom ukusu. Hvala ti na čitanju! :*

      Избриши
  6. Majstore! Ma, savršeno izgleda. Odozgo sve cakli k'o na ledu ;) Prelepo i jako me mami da napravim. Ja volim čokoladice a ni ljuto mi ne smeta, al' što moj Ljubiša voli ljuto!!! Mislim da bi ga ovo oduvalo!
    Što se kondicije tiče, skroz tačno sve što kažeš. Mogu bez ljutog, generalno gledajući, ali obožavam feferone, ljute belolučene paprike i ljutenicu (onu Suzicinu naročito), tako da i ja polako stičem neku kondiciju... Mada, dugo ću gledati u ledja pravim ljutim vukovima ;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nalence, ovde možeš sama da doziraš koliko će tart da bude ljut. Zbog moje gošće nisam zaljutila puno, inače, da je samo za nas dvoje, bogme bi se jelo i duvalo :))) A ti draga vežbaj! Imaš fore, mlada si i možeš i da prestigneš te ljute vukove... Hvala i na čitanju! :*

      Избриши
  7. Lepo, lepoooooo.... i jako ukusno! Čak i da je ljuće, ne bi mi smetalo! Hvala ti što si mi ostavila parče za probu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je mogao da je ljući, al nisam htela da bude po sistemu lisica i roda... pa da mi Saška ne pojede ni parče. Sledeći put ću da ga ožežem :))) Arhiviranje se podrazumeva, nema tu zahvaljivanja. Šta sam se ja tvojih kolača najela... ♥

      Избриши