Странице

субота, 8. март 2014.

Ganaš torta sa puslicama



U poslednje vreme mi se dopadaju torte gde je nadev ganaš krem. Pravim ga najčešće sa crnom čokoladom, a ovde sam ga kombinovala i sa karamelom. 
Torta je inače jednostavna za pravljenje, a idealna za one koji izbegavaju jaja.. Pravila sam je mom tati za rođendan!

Sastojci za koru:
1 belance
65 gr šecera
1 žumance
1,5 kašika vode
1,5 kašika ulja
40 gr brašna
50 gr mlevenog badema
na vrh kašičice praška za pecivo

za karamel krem
150 gr šećera
250 ml slatke pavlake

za čokoladni krem
250 ml slatke pavlake
100 gr cokolade za kuvanje

i još
malo mleka pomešanog sa 1 vanil-šećerom
1 pakovanje - 100 gr gotovih puslica
šlag za dekoraciju

Priprema:


- Belance umutiti sa šećerom, dodati žumance, ulje i vodu. Dodati brašno pomešano sa bademom i praškom za pecivo i sjediniti blagim prevrtanjem.
- Masu sipati u pleh obložen peki papirom, prečnika 18 cm. Peći 25 minuta na 180°C. Gotovu koru ohladiti i preseći na pola.


- Staviti šećer u dublju posudu i karamelisati ga, skloniti sa vatre, pa preliti slatkom pavlakom. Vratiti na slabu vatru da se karamel istopi, ali ne dozvoliti da provri. Ostaviti da se ohladi, pa staviti u frižider.
- U drugu posudu uliti slatku pavlaku, zagrejati do vrenja, skloniti sa vatre i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Mešati dok se čokolada potpuno ne rastopi. Ohladiti i staviti u frižider.
- Ohlađeni karamel krem izmiksati da se dobije gusta krema. Isto uraditi i sa čokoladnim (ganaš) kremom. Na tacnu za tortu staviti koru, navlažiti mlekom, premazati čokoladnim kremom, pa preko svega poređati puslice. Preko njih premazati karamel krem i pokriti drugom korom. 
- Celu tortu našpricati šlagom i ukrasiti po želji.

Podrazumeva se da se količina može duplirati, ja više volim manje tortice jer tada je iskušenje kraće ;)))



2 коментара:

  1. Zdravo, ja imam jedno pitanje :) Pravila bih ovu tortu i da li sigurno ova kora može da se napravi od jednog jajete i da se presiječe?

    Hvala vam unaprijed na odgovoru.
    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam je pravila i 100% sam sigurna inače ne bih napisala... Tortica je jako mala, pečena u kalupu od 18 cm, a testo nije klasični patišpanj, nego sam koristila ono koje imam za metar kolač gde ide manje jaja, a više šećera i brašna, pa se dobije ogromna količina pečenog testa i kolač od metar dužine. Koristila sam četvtinu od te mere i srazmera je ovakva kako je napisano i kad se preseče dobiju se dve tanje korice. Napominjem još jednom da je tortica mala... Pozdrav.

      Избриши