Novu godinu sam volela samo kao dete. Moji roditelji su bili društveni i veseli, obavezno su se organizovala slavlja za doček gde su se okupljali prijatelji i familija. Mi deca smo imali svoj doček u nekoj od soba gde je obavezna bila iskinđurena jelka. Uz jelo se gledala televizija, slušao gramofon i đuskalo se uz popularnu muziku do iza ponoći. Onda bi u neko doba onako obučeni popadali na kauč i zaspali. Odrasli su se zasebno u najvećoj prostoriji veselili do jutra. Za doček su bili obavezni meze, pečeno prase, ruska salata i kolači. U mojoj familiji su se spremale uglavnom torte, najčešće Vasina, reforma i crna torta od oraha..
Странице
▼
среда, 28. децембар 2016.
четвртак, 22. децембар 2016.
Pizza sa dimljenim lososom
Kada hoću da se posbno počastim, napravim ovu pizzu (u nastavku pišem pica, kao što se izgovara). Pošto moj Zoki ne jede ribu, cela bude samo za mene! 😊 Onda pola pojedem dok je topla, a drugu polovinu ostavim za kasnije, čak i za sutradan, jer je lepa i hladna. Ako sam "kratka" sa dimljenim lososom, napravim samo pola mere.
петак, 16. децембар 2016.
Panforte - božićni kolač iz Siene
Na Wikipediji kažu da je panforte tradicionalni italijanski desert od suvog voća i orašastih plodova, poreklom iz Toskane - tačnije iz grada Siene. Datira još iz 13. veka, kada se u spisima pominje kao sredstvo plaćanja između lokalnih manastira. Ime mu znači jak hleb, verovatno zbog jakih sastojaka i začina.
понедељак, 12. децембар 2016.
Posni pire od graška
Oduvek sam volela grašak. I sada ga volim, pogotovo što je dostupan preko cele godine (čak više jedem smrznuti, nego sveži u sezoni). Najčešće ga spremam kao varivo i uz njega pofezne (prženice), ponekad ga ubacim u složene salate (prvenstveno u francusku 😋), a kombinovala sam ga i sa drugim povrćem i služila kao prilog uz dimljenog lososa.
четвртак, 8. децембар 2016.
Šišarke od sira i badema
Dok sam bila dete, prvi znak da se bliže novogodišnji praznici bilo je otvaranje vašara na Beogradskom sajmu. U bezbroj hala bezbroj ponuda, a u najvećoj zabavni park sa ringišpilom, čuvenom balerinom, kućom straha, autićima koji se sudaraju i da ne nabrajam već.. Trešti muzika, a između tih skalamerija se nagurali prodavci slatkiša, sa popularnim šarenim lušama, šećernom vunom i ušećerenim jabukama. Okolo parka u prvom redu su bili štandovi prepuni staklenih i krhkih ukrasa za jelke, svećica od voska i papirnih girlandi.. Ukrasi su pažljivo umotavani u novinsku hartiju da se ne polome do kuće. Među njima su uvek mogle da se nađu staklene šišarkice, koje su bile jedan od najčešćih simbola dolazeće Nove godine na jelkama, čestitkama ili kalendarima.. 🎄
понедељак, 5. децембар 2016.
четвртак, 1. децембар 2016.
субота, 26. новембар 2016.
Integralna prepletena pogača
Išla sam u goste i nosila ovu pogaču koja je kombinacija mog pull apart hleba i moje prepletene pogače.. Dekorativna, ukusna i u trendu (mislim na semenkice i više vrsta integralnog brašna). Domaćini su bili oduševljeni, u slast je pojedena i tražio se recept... Evo sad je sve zapisano na jednom mestu, da se ne skače na dva recepta, preračunava, dodaje, oduzuma, itd, itd.. Za posnu verziju izostaviti sir, a testo premazati masnoćom biljnog porekla (kokosovo ulje!).
уторак, 22. новембар 2016.
петак, 18. новембар 2016.
Krem pita sa višnjama
Jes' da nije sezona višanja, ali ih ima smrznitih ili u kompotu, pa ova pita - kolač može da se pravi bukvalno preko cele godine! Imala sam domaće višnje u frizu, a pošto mi se svidela ideja sa neta za dekoraciju srcima, iskombinovala sam višnje sa kremom, pokrila iseckanim testom i dobila divnu kremastu pitu..
уторак, 15. новембар 2016.
четвртак, 10. новембар 2016.
Pašteta od oraha i sira
Orah sam dugo koristila samo za kolače i torte. Mleveni ili seckani, sirovi ili pečeni.. Starije generacije se kunu u kolače sa orasima, jer bademi i lešnici nisu bili toliko zastupljeni u pripremi poslastica. Orahe i ja volim u slatkišima, pogotovo su mi omiljene starinske orasnice i sa nostalgijom se sećam kafana gde su bile obavezno na meniju kao desert, a koji sam volela da grickam uz vino.
недеља, 6. новембар 2016.
Pohovana palenta
Kada sam kod prijateljice Saške prvi put probala ovo (pred)jelo, nisam znala šta jedem! Ličilo mi je na pohovani sir, ali je ukus bio drugačiji i mnogo blaži. Tada mi je rekla da je recept poreklom iz Herceg Novog, odakle je njena majka rodom. Njena palenta je bila klot, bez parmezana koji sam ja naknadno dodala.
среда, 2. новембар 2016.
Mornarske štangle
E pa da se pohvalim, a pošto me prošla početna euforija spremila sam i čast.. Elem, u prošli petak sam na Coolinarici nagrađena titulom Cool Chefa koja se jednom mesečno dodeljuje "osobito maštovitim, vrijednim i zanimljivim kuharicama i kuharima", kako je pisalo u obaveštenju koje sam dobila... Prvo sam drmnula par rakijica, malo da se povratim od radosti, a malo da nazdravim sa mojim Zokijem. Onda su pala čestitanja, odgovaranja na poruke, čestitke i komentare, pa telefoniranje, čašćavanje i opet malo rakijice.. Sve u svemu baš ludi dan, a i par dana iza njega. Kada sam se malo vratila u normalu počela sam da razmišljam čime da počastim svekoliki narod na Coolinarici, a i ovde na blogu. Izbor je pao na ovaj jednostavni Patin recept..
петак, 28. октобар 2016.
Hrskave pitice
Što volim kad na netu naletim na nešto jednostavno, a dobro! Pre par dana ugledam ove hrskave pitice na Pinterestu, vidim da se lako prave i da su prava mamilica. I bila sam u pravu, ovo je ludoooooooo, zgodno i hrskavo! Plus odlično i praktično za brzinski doručak/večeru uz jogurt, ili posluženje za iznenadne goste uz pivo..
понедељак, 24. октобар 2016.
Kiflice
Svaka iole ozbiljna domaćica ima svoj omiljeni recept za kiflice. Najčešće je nasleđen od majke, babe, tetke, nekad pokupljen kod komšinice ili drugarice na kafenisanju. Moj je kombinacija više njih koji se razlikuju minimalno - obično po količini kvasca, mleka ili po nadevu. Kao mlađa sam ih baš često pravila i u raznim prilikama. Poslednjih nekoliko godina sam prešla na malo zdravije varijante sa integralnim brašnom i domaćim kvascem, ali se ponekad vratim klasičnim kiflicama, da me mine želja..
петак, 21. октобар 2016.
Pečena bundeva i crveni luk sa tahini sosom
E, sad kad krenem sa bundevom, popeću vam se na vr' glave!
Bundeva me prvo asocira na Pepeljugu i njene kočije.. I na maminu pitu bundevaru, koju ja nikada nisam uspela da napravim tako sočnu i ukusnu kao što je bila njena.. Pa onda na vrele kriške bundeve, koje smo posipali cimetom i šećerom i jeli kao bogzna kakvu poslasticu. I nikada je kao deca, a ni kasnije, nismo jeli slanu..
уторак, 18. октобар 2016.
Thina - sos od tahinija
Ne, ne... ovo nije obična tahini pasta! Ovo je bliskoistočni sos - namaz kome je osnova tahini, a koji se uz svima dostupne dodatke pretvara u odličan sos. Njime se preliva falafel u lepinji, a služi se još i uz tanke lepinje, humus, salatu ili namaz od patlidžana i druge bliskoistočne divote.. Pravila sam pola mere, jer ja inače ne umem da se zaustavim kada mi se nešto mnogo svidi! A po ovom sosu bih mackala dokle god ga ima u činijici.. 😋
субота, 15. октобар 2016.
Integralna pizza bianca
Mnogima je subota dan za spremanje pice. Kod mene nema pravila, pravim je kada mi se prijede i u bilo koje doba dana.. Volim da menjam ono što slažem po testu kao nadev, a volim i da promenim vrstu brašna od kojeg mi je podloga. Koristim inače i speltu, heljdino i ovseno brašno, čak sam picu pravila i sa podlogom od karfiola.
среда, 12. октобар 2016.
недеља, 9. октобар 2016.
Slatka vekna sa bundevom i čokoladom
Iako sad bundeve ima preko cele godine, meni je ipak ona sinonim za jesen.. Ranijih godina smo ih sadili i u ovo vreme skidali sa vreža i sklanjali na hladno da ih trošimo tokom zime. One koje su bile "načete" flekama i ogrebotinama sam pekla, pasirala i zamrzavala da imam za čorbice i testa. Inače su kisela testa posebno ukusna i penasta kada im se doda pasirana bundeva, a o njihovoj boji da ne pričam - zlatna je i prava jesenja.
четвртак, 6. октобар 2016.
уторак, 4. октобар 2016.
Mlaćenica
Mlaćenica (engleski - buttermilk) je nusproizvod koji se dobija pravljenjem putera. Naime, masnoća iz mleka se dužim mućenjem izdvoji i stegne u grudvu putera, a ostane tečnost poznata pod imenom mlaćenica.
недеља, 2. октобар 2016.
четвртак, 29. септембар 2016.
Gogine kiflice
Dok smo bile cure, moja sestra je mesila, ja jok! Sada je obratno - ja mesim, ona jok! Recept sam zapisala još odavno u moju sveščicu pod imenom Gogine kiflice, a da bi se razlikovale od maminih, babinih, tetkinih.. Jednostavne su za pripremu, prhke i izuzetno ukusne, a obzirom da sam slaba sa receptima za kiflice (na blogu imam samo jedan i to za slane), ovim povećavam svoj skromni opus..
уторак, 27. септембар 2016.
Pljeskavice od tunjevine i ovsenih pahuljica
Bez brašna, bez jaja, sa minimalno masnoće, a odlične! Ovo mi je palo na pamet još kada sam pravila pljeskavice od tikvica, sira i ovsenih pahuljica. One su me oduševile, a onda sam pomislila "zašto ne i sa drugim sastojcima, recimo sa ribom.." Smišljeno - napravljeno!
субота, 24. септембар 2016.
Patlidžan punjen salatom od leblebija
Naspremala sam se različitih jela sa patlidžanom o-hooooooo! Probala čak i čorbu, pa pite, namaze, predjela i salate.. I uvek ga volim, provereno mi je najomiljenje letnje povrće.
среда, 21. септембар 2016.
Pizza "grčka salata"
Da, da, dobro ste pročitali.. 2 u 1.. pica sa nadevom od sastojaka za grčku salatu (horiatiki). Videla sam je svojim očima u Grčkoj, probala, pa ponovo probala... Onda sam analizirala šta su dodali a šta izbacili i upamtila da isprobam kod kuće. Rezultat je i više nego dobar! Ma šta dobar, odličan!!!
недеља, 18. септембар 2016.
Najbrži voćni mafin-kolač
Obzirom da se sve radi u jednom sudu kašikom, a da priprema traje desetak
minuta, ovo je najbrži kolač sa namanje prljavih sudova posle pripreme!
Inače, imam vrlo sličan recept za mafine. A onda me jednom mrzela i pomisao
da posle pečenja treba da perem silokonske modilice (papirne korpice nisam
imala u kući), pa sam masu izručila u veći kalup. Dobila sam fini mafin-kolač.
Kasnije sam čokoladu zamenila kokosom, neke mere smanjila, neke povećala i
- voila! Brzinski kolač koji je odličnog ukusa, mekan, sočan i aromatičan...
четвртак, 15. септембар 2016.
Persijski dip od patlidžana i oraha
Evo me posle kraće pauze, a o tome šta sam radila dok me nije bilo
pisaću u nekom od narednih postova..
Meni recepata sa patlidžanom nikada dosta!!! Iako već pravim namaze/dipove od njega, ovaj sam morala da isprobam, jer su svi sastojci baš po mom ukusu! Sa malo truda i malo para dobila sam odličnu mazalicu koja je fina za doručak sa prepečenim hlebom, ali i kao meze uz pićence i grickalice. Mene nije mrzelo da zamesim testo i ispečem tanke lepinjice koje sam kidala i komadićima hrskavog testa mackala po dipu.
недеља, 4. септембар 2016.
Salata od patlidžana
Recept za ovu divotu mi je stigao od moje Goce, a sve što sam pravila po njenoj preporuci je bilo božanstveno, pa nisam sumnjala ni u ovo.. I bila sam u pravu - kremasta je, finog i punog ukusa, tako da je usvajam za ubuduće jer se od par sastojaka dobije odlična i neobična obrok - salata.
среда, 31. август 2016.
недеља, 28. август 2016.
Tart sa tikvicama i sirom
Znala sam da će da bude dobro, ali nisam znala da će da bude ovoliko dobro! Već sam kombinovala tikvice i gorgonzolu sa testeninom, ali sa domaćim lisnatim testom i sa dodatkom žalfije ukus tarta je neopisiv! Što reče jedna prija pre neki dan u komentaru na Coolinarici ispod ovog mog recepta "na sve otkidam, a buđavi u kombinaciji je vrh.." :))) A ja samo kažem - bogovski ukus!
среда, 24. август 2016.
Brzo lisnato testo
Pod geslom "domaće je najbolje" lisnato testo pravim sama. Kupovno mi se ne sviđa, nije mi ukusno, masnoća se lepi za nepce, a i ne znam šta sve u industrijsko stavljaju. U pekarama ista priča! Plus što ja volim lisnato testo sa puterom, a takvo u prodavnicama nisam nalazila.
недеља, 21. август 2016.
Pogača "buket hrizantema"
Videla sam sliku na Pinterestu, iskopala recept na jednom ruskom forumu i
morala da je napravim, jer je baš dekorativna.. Inače pogače retko pravim, pogotovo od belog brašna. Prešaltovala sam se na integralno, osim kada pravim neke kolače ili kada mi dolaze gosti, pa mi treba nešto što će se svima svideti. Iako su moji gosti spremni na novotarije, kao i na zdravije varijante klasične hrane, napravila sam izuzetak i spremila im ovu divotu od belog brašna.
четвртак, 18. август 2016.
недеља, 14. август 2016.
понедељак, 8. август 2016.
Ničanska salata - Niçoise salade
Niçoise salade je klasik među salatama, a takođe je jedna od najpopularnijih na inostranim blogovima! Dušu je dala za letnje vrućine jer je jednostavna za pripremu, odlična u bilo koje doba dana i za bilo koji obrok, plus ima mediteranski šmek jer su od sastojaka obavezni riba, masline, sezonsko letnje povrće i mirišljavi začini karakteristični za područje južne Francuske i grada Nice.
среда, 3. август 2016.
Švarcvald torta od gotovih kora
Krajem avgusta prošle godine nosila sam povojnicu maloj bebici Mariji, ćerkici-mezimici moje prijateljice Cece. Krajem jula ove godine slavilo se Marijino krštenje i prvi rođendan. I kako je to već običaj, sa mnogo gostiju slavi se u restoranu, sa muzikom, ićem i pićem, a na kraju se duva i gasi svećica na rođendanskoj torti uz pomoć ostale prisutne dece.
понедељак, 1. август 2016.
четвртак, 28. јул 2016.
недеља, 24. јул 2016.
Pohovan kupus
Kupus spremljen na ovaj način sam jela samo jednom u životu kod moje koleginice sa posla Mitre, pre više od 30 godina. Bila mi je neobična ideja da se pohuju listovi kupusa, ali kad sam probala bila sam oduševljena. Pošto smo tada šporet i ja bili na "Vi", zaboravila sam na ovakvo spremanje, ali sam ga se setila onomad kada sam pravila sarmu od slatkog kupusa. Bilo mi je žao da bacim preostale probarene listove, pa sam po sećanju napravila skoro isti pohovani koji mi je ostao u pamćenju.
уторак, 19. јул 2016.
Saher torta sa orasima
O Saher torti bi moglo da se piše i piše, ona je jedan od klasika poslastičarstva, sa nezaobilaznom pričicom o postanku, plus u ovom slučaju i sudskom sporu oko vlasništva recepta. Ali, da ne prepisujem već napisano, više o Saher torti imate ovde.
субота, 16. јул 2016.
Posna sarma od slatkog kupusa
Osvežavajuće letnje jelo za sve ljubitelje kuvanog slatkog (svežeg) kupusa. Lično nisam veliki ljubitelj - ponekad napravim dinstani kao varivo, volim ga proprženog i dobro pobiberenog sa testom / flekicama i tu je kraj. Obzirom da uopšte ne jedem meso nema mnogo izbora, mada do sada nisam ni posebno tražila nova jela..
четвртак, 14. јул 2016.
Čoko čeri tart
Tart koji je spremljen kao posledica "slatkog" čišćenja frižidera.. Mlečna
pavlaka je bila na isteku roka trajanja, teglica sa par kašika pekmeza od
višanja se povlačila po frižideru, a u junu nisam bila zadovoljna prvom
"školjkom" za Melktert i napravila sam drugu. Prvu sam zamrzla, rekoh poješće
se kad tad.. A onda su se kockice složile - trebao mi je brzinski desert za
goste, otvorila sam frižider i ispalo je ovo.. Svi smo bili oduševljeni, retki su
oni koji ne vole kombinaciju čokolade i višnje!
уторак, 12. јул 2016.
субота, 9. јул 2016.
A za doručak... jaje u rupi i jaje sa peršunom!
Jaja. Svima omiljena. Imaju čak i svoju pesmu, čuvenu "Nadalinu" gde se za njih kaže sledeće:
"Jaja se to cili svit zna moredu na milijun način sprajat, i u šorbuli i na joko, sirova, more ih se i utvrdo i u meko i u gusto i u ritko, i sa svon mogućom spizon mutit, al kad Nadalina muti jaja ka i špatije, to vam je prava fešta od jaji, ajme!!"
среда, 6. јул 2016.
Pljeskavice od tikvica, sira i ovsenih pahuljica
Mnogo me obraduju moje drugarice koje mi "prijave" interesantan recept. Na ovaj mi je skrenula pažnju moja cool-prija Jana. Pravila je ove pljeskavice i kaže da je sve vreme mislila na mene, jer je puno mojih recepata isprobala i već zna šta volim. Iskuckala mi je ceo postupak u privatnoj poruci na FB, jer je bila sigurna da će mi se pljeskavice dopasti.. I nije pogrešila, u slast smo ih ručali. Jano, hvala ti! ❤
понедељак, 4. јул 2016.
Kokos krambl sa višnjama
Osvežavajući desert koji je idealan u sezoni crvenog voća. Kod mene je sa višnjama, ali naravno da ne mora sa njima, može bilo koje voće da se koristi - jagode, maline, trešnje, borovnice ili ribizle. Meni su višnje bile zgodne jer sam imala svoje domaće, a i dostupne su svima preko cele godine (svaka čak i najmanja radnjica ih prodaje zamrznute), tako da ovaj krambl možete praviti i usred zime!