Narode moj dragi, dok još ima dinja savetujem isprobavanje ove salate jer je bomba! Pravila sam je dva dana za redom, toliko mi se dopala! A otkrila sam je sasvim slučajno..
Za pripremu Niçoise salate mi je trebalo malo zelene i ja u marketu pronađem neku mista mešavinu uvezenu iz Italije. Pošto sam iz tog kupovnog pakovanja potrošila baš malo sadržine, reko' 'ajde da nađem nešto što Talijani prave sa tom mešavinom i upotrebim ostatak na nešto novo. Prvo izguglam da je mista miks šarenih i hrskavih listića svežih salata, a trebala bi da ima barem 4-5 različitih vrsta. U obzir dolaze sve vrste lisnatih (zelenih) salata uključujući rukolu i bebi spanać. Zgodno je što se one mogu kombinovati po sopstvenom ukusu, ali su dobre i kupovne i za pripremu već spremljene mešavine. U toj mojoj kupovnoj su bile su endivija, cikorija, eskarole i crveni radič. Kasnije sam za goste mistu sama pravila sa rukolom, ajsberg salatom i crvenom i zelenom salatom sorte hrastov list.
Elem, gledajući u more recepata na Google-u napravila sam ovu meni baš zanimljivu kombinaciju. Inače dinju ne marim i ne pamtim kada sam je jela ili kupila. Ali, u ovoj salati me baš oduševila - bila je pozitivni faktor iznenađenja što se tiče ukusa! Dinja daje salati blagu i finu slast, plus što svojom specifičnom aromom digne kompletan utisak za bar dva stepenika više! 👍
Sastojci:
Moji gosti su je gustirali uz ćuftice od tunjevine i grilovani patlidžan (nemam te slike, ali mi verujte na reč da je odlična kombinacija). Fina je i kao samostalni obrok, sa malo domaćeg hrskavog hleba i čašicom belog vina.
Sastojci:
500 gr očišćene dinje
200 gr mešane salate (mista)
200 gr feta sira
200 gr čeri paradajza
4 kašike maslinovog ulja
1-2 kašike soka od limuna
po ukusu bibera i soli
Priprema:
- Dinju iseći na kockice ili okruglom kašičicom izvaditi loptice. Oprani i osušeni čeri paradajz prepoloviti. Izmeriti sir i pripremiti mešavinu lisnate salate.
- U činiju za salatu ubacti mešavinu zelene salate. Dodati isečenu dinju, prepolovljen čeri paradajz i izmrvljenu fetu.
- U teglicu sipati ulje i limunov sok. Dodati po ukusu soli i bibera, pa sve dobro izmućkati. Preliti preko salate.
- Salatu ovlaš promešati. Posužiti je kao predjelo, prilog ili laki obrok.
Moji gosti su je gustirali uz ćuftice od tunjevine i grilovani patlidžan (nemam te slike, ali mi verujte na reč da je odlična kombinacija). Fina je i kao samostalni obrok, sa malo domaćeg hrskavog hleba i čašicom belog vina.
Uvijek dobre salate!
ОдговориИзбришиIdealne leti kao glavni obrok.. hvala ti! ❤
ИзбришиVidi se d anisi ljubitelj dinje, jedva spazih na slici. Ma salta je fantastična!
ОдговориИзбришиHi, hi, ne mora ni da se vidi kada sam se glasno izjasnila da je ne marim. Ali u ovoj kombinacji je super! Hvala ti na javljanju ❤
ИзбришиKo da si na mene mislila - obožavam dinju, a nadam se da će se dopasti i gošćama. Pravim uskoro žeMsku žurku ;) pa ti zahvaljujem.
ОдговориИзбришиSigurna sam da će se tvojim gostima dopasti, moji su bili oduševljeni! Hvala ti na svraćanju i lepim rečima ❤
ИзбришиSuper!
ОдговориИзбришиHvala! ❤
Избриши