Странице

четвртак, 29. јануар 2015.

Gratinirane pečurke i jaja



Na recept sam slučajno naletela u starom Patinom kuvaru (na strani 120 je pod imenom Pečurke sa tvrdim sirom), a inače sam ovo već jela kod moje drugarice Saške. Njen recept se minimalno razlikuje od ovog iz kuvara, gde uopšte nisu navedene količine sastojaka, osim da treba 4 kuvana jaja. Uostalom, svi ti stari kuvari se svode na savete "od prilike" i "po potrebi", pa se čik snađi kad nema navedene količine namirnica, a pogotovo temperature i vremena pečenja...

понедељак, 26. јануар 2015.

Brze posne lepinjice




Liče i mogle bi da se zovu mini tortilje, ili naan hleb, ali mislim da se ove moje lepinjice razlikuju od pomenutih. Spremam ih baš dugo, a smišljene su u onim situacijama kada mi je trebalo nešto na brzaka za doručak, a na hleb nema šanse da se čeka, pošto treba par sati da se umesi i ispeče. Ovo je gotovo za 10 minuta!

четвртак, 22. јануар 2015.

Pečeni komorač sa parmezanom



Komorač (kažu da je pravilno koromač, a ovde na pijacama ga prodaju i kao finokio) je fina, mirišljava biljka, čiji je koren jednako lep kako sirov, tako i termički obrađen. Već sam lane od njega pravila salatu sa pomorandžom i pistaćima, a preturajući po Pinterestu našla sam na više interesantnih načina pripreme. Jednostavne, što se već podrazumeva u mom slučaju...

понедељак, 19. јануар 2015.

Orzo pasta sa šampinjonima



Orzo je testenina u obliku pirinča, pa otuda nosi ime (znamo da su druga ime za pirinač oriz ili riža... jel tako - tako je!) Omiljena je u mediternaskim zemljama, posebno u Grčkoj, Turskoj i Italiji, kao i na Bliskom istoku. 

среда, 14. јануар 2015.

Torta "ruska salata"




Ovu tortu sam prvi put jela za moju veridbu. Pravila je moja svekrva i to je bila jedna od retkih torti čiji recept nije "poboljšavala", iako je volela da u svakoj nešto izmeni i da joj da svoju ličnu notu... I kasnije je za svaku svečaniju priliku pravila baš ovu tortu i svi smo je rado jeli! Iako spada u klasične torte sa orasima, puterom i jajima, nije prejaka jer je bez čokolade, pa se uvek "repetiralo" (kako smo se mi zezali za repete), odnosno tražilo se obavezno još jedno parče...

четвртак, 8. јануар 2015.

Rukola - dve salate



Kao što sam rekla i za brokoli, rukola je zeleniš koji ili volite ili mrzite, sredine nema... Ja spadam u prve.

четвртак, 1. јануар 2015.

Engadinska torta od oraha - Engadiner Nusstorte



Moja draga Goca mi je poslala recept za ovu tortu-kolač na FB uz preporuku da isprobam. Pravila sam ranije njenu Lincer tortu i štangle sa kačkavaljem, odlično je i jedno i drugo! Pošto u njene recepte ne sumnjam, izabrala sam tortu kao desert za Novu godinu. Nešto sam izgustirala one kremasto - šlagaste torte, a u ovom slučaju presudio je nadev od karamelisanih oraha... Jedino sam bila nevaljala, pa sam malo izukrštala njen recept sa nekoliko drugih (sa švajcarskih sajtova).