Iako ovakve sireve sa plemenitim plesnima obožavam, godinama sam ih jela sa grižom savesti ili ih izbegavala zbog masnoće.. Onda sam otkrila izvornu hrono ishranu po Alanu Delabou i jedem ih, a holesterol i trigliceridi ne rastu, nego naprotiv - kreću se polako ali sigurno na dole, plus što na dole idu i kilogrami i obimi. Tako je došao na red ovaj bogati sendvič sa kamemberom koji curi, a koji sam čežnjivo merkala pre par meseci na jednom kulinarskom kanalu. Sos od višanja u ovakvoj kombinaciji nije po pravilima izvorne hrono ishrane, ali pošto je povremeno dozvoljen džoker, on u ovom slučaju ima opravdanje..
Elem, povod za ovo uživanje je izbor moje drage cool-prije Mirjane (Inoche) za Cool Chefa na Coolinarici, a ovaj recept je moj poklon sa posvetom namenjen novoj Šefici. Više o našem druženju sam pominjala u receptu za salatu od krompira i dimljenog lososa, a koji mi je Inoča posvetila istim povodom.. Obzirom da voli neobične kombinacije i oplemenjene, odnosno buđave sireve, smatram da će joj se moj poklon svideti bar upola koliko se njen svideo meni. 💝
Sastojci:
1 manji okrugli kamember sir (~125 grama)
1 češanj belog luka
po želji crveni luk
šaka rukole
1 kajzerica
2 šake višanja
malo soli
malo smeđeg šećera
po želji tucane ljute paprike
Priprema:
- Višnje prokuvati sa malo šećera, soli i ljute tucane papričice dok se ne zgusne kao marmelada. Ja sam u moj domaći džem od višanja dodala malo vode, soli i ljute tucane paprike, pa sam sve još malo prokuvala.
- Siru iseći poklopac i odozgo poređati beli luk isečen na listiće. Vratiti poklopac (malo pritisnuti da se slepi) i staviti ga sa sve papirom u manji sud. Peći u rerni zagrejanoj na 200°C desetak minuta da omekša i dobije boju.
- Dok se sir peče preseći kajzericu na pola, pa na donju polovinu poređati rukolu i crveni luk sečen na rebarca.
- Pečeni sir staviti preko luka i rukole, a na sir sipati kašiku sosa od višanja
Poklopiti drugim delom kajzerice i odmah poslužiti. Odlično je za bilo koji obrok, u zavisnosti od toga koliko ste gladni! Meni je ovako spremljen kamember bio ručak i naravno da sam sve zalivala vinom, ovaj put šardoneom..
Sigurna sam da bi umesto sosa od višanja uz ovaj pečeni sir odlično išla i moja marmelada od đumbira!