Странице
▼
петак, 29. април 2016.
среда, 27. април 2016.
Posni kolač bez ulja
Pre par dana, dok sam preko telefona ćaskala sa dragom koleginicom, usput u razgovoru ona pomene da je davno skinula sa Interneta odličan recept za kolač bez ulja, jaja i mleka, idealan za post na vodi. I predloži mi da ga objavim.. Kod mene lista za isprobavanje podugačka, a još izbegavam slatko, sve kao krećem sa dijetom, odlažem, krećem, odlažem..
понедељак, 25. април 2016.
Veliki Petak - post na vodi / 2
Prošle godine sam pred Vaskrs i Veliki Petak postavila objavu sa predlogom jela pogodnih za post na vodi. Primetila sam da je objava dosta posećena, pogotovo uoči Badnjeg dana i sad pred prvu nedelju Vaskršnjeg posta. Da bih vernicima u nastupajućoj poslednjoj nedelji posta i za Veliki Petak "olakšala" pretraživanje bloga, ponovo ću na jednom mestu objediniti recepte koji su na vodi (bez ulja) ili koji uz malo ispravke to mogu biti, a koji se nastavljaju na recepte iz prošlogodišnje objave.
петак, 22. април 2016.
среда, 20. април 2016.
Salata od grilovanog luka
Luk. Omiljen i omražen.
Omiljen kada se ukrčka u jelima poput prebranca i đuveča, kada se fino karameliše u omiljenom vojvođanskom jelu „nasuvo“ (po nemecki grenadirmarš), ili zamirišu perca mladog luka prženih sa jajima. Omiljen sirov, uz roštilj, sarmu, ili kao mlad uz proju, sir i jaja...
Omražen u gradskom prevozu, gde se svi mršte kad osete miris putnika koji se najeo luka. Omražen u romantičnim trenucima kada upropasti zagrljaj i poljubac. ;)
Omiljen kada se ukrčka u jelima poput prebranca i đuveča, kada se fino karameliše u omiljenom vojvođanskom jelu „nasuvo“ (po nemecki grenadirmarš), ili zamirišu perca mladog luka prženih sa jajima. Omiljen sirov, uz roštilj, sarmu, ili kao mlad uz proju, sir i jaja...
Omražen u gradskom prevozu, gde se svi mršte kad osete miris putnika koji se najeo luka. Omražen u romantičnim trenucima kada upropasti zagrljaj i poljubac. ;)
недеља, 17. април 2016.
четвртак, 14. април 2016.
Čorba od batata, šargarepe i đumbira
Vesela čorbica za veseli april, moj omiljeni mesec u godini (pored oktobra).. U aprilu se kod mene zeleno gleda (u zeleno drveće i travu), zeleno jede (zelena hrana) i zeleno misli.. Dosta recepata ovog proleća sam imala sa zelenišem, a ja ne bih bila ja da ne udarim kontru! Evo vam sad narandžasto!
понедељак, 11. април 2016.
Tikvice punjene koprivom
Tražeći po Internetu kako sve da udenem koprivu u još neki ručkić, naletim na predivan recept za tikvice punjene koprivom. Pisala ga je draga Vanja iz Podgorice, autor najpopularnijeg gastro bloga u Crnoj Gori "Kuvaj za me". Neposredna, energična i duhovita žena-zmaj, sa kojom sam se upoznala na Blogerijadi na Adi prošlog juna, kada je bukvalno "pala sa neba" među nas lokalne zaljubljenike u hranu, slikanje i pisanje o istoj. Tada avionom je doletela na naše okupljanje sa sve dimljenim krapom (šaranom iz Skadarskog jezera) u maslinovom ulju i punom torbom finih đakonija karakterističnih za Crnu Goru..
петак, 8. април 2016.
Kuglice od urmi
Kao deca smo retko jeli urme. Ponekad bi dobili manje pakovanje u elipsastoj tacnici od stiropora, sa strahopoštovanjem skidali celofan i dugačkom plastičnom čačkalicom, koja se protezala po celoj dužini ambalaže, bockali u sušene slatke voćkice. Dugo je sestri i meni to bio redak, a omiljeni slatkiš.
уторак, 5. април 2016.
Paradajz punjen tunjevinom
Zanimljivo jelo od svega par sastojaka. Recept sam videla u francuskoj kulinarskoj emisiji Côté Cuisine (kod nas prevedene kao Lepša strana kuhinje) koju na kanalu France 3 vodi Eric Roux, novinar i kulinar. On je nekoj od epizoda sa još jednim kolegom kuvarom nešto u činijici brljkao i gnječio, time punio paradajz i stavljao ga da se peče..
субота, 2. април 2016.
Brokoli i batat u hartiji
Batat (ili slatki krompir) je povrće koje se baš i ne koristi mnogo u sredini u kojoj ja živim. Da li što je još malo poznato, ili naša tradicionalna kuhinja baš ne ljubi mnogo slatko-slane kombinacije, uglavnom ga retko srećem u našim prodavnicama (osim u velikim super-marketima), a još manje na stolu onih koje poznajem.