Странице
▼
понедељак, 27. април 2015.
уторак, 21. април 2015.
понедељак, 20. април 2015.
Lešnik torta à la Montinjak
Pre nekoliko godina bila sam neko vreme na Montinjakovom načinu ishrane, a ova torta se uklapala u "propisan režim". Naravno, vrlo retko i u malim količinama... Tada sam namerno pravila minijaturne deserte (pola od propisane mere iz recepta), jer sve što se količinski više napravi izaziva da se više i pojede. Onda preteram, pa ode mas' u propas'!
четвртак, 16. април 2015.
Čorba od zelja i koprive
Volim kad u aprilu krenu koprive i zelje... Ne moram na pijacu po njih, samo otvorim kapijicu koja vodi ispod kuće u naš voćnjak. A onda ih sa uživanjem koristim, jer znam da je neprskano i nezagađeno - nema auta koji prolaze, niti pasa koji bi ih dodatno zalivali (Maksija ne puštamo u taj deo dvorišta). Od koprive i zelja najčešće pravim čorbice, ponekad neku vrstu vege verzije pilava ili kapame, ali posebno se radujem da za Vaskrs napravim moj omiljeni Zeljanik za praznični doručak! ♥
недеља, 12. април 2015.
петак, 10. април 2015.
четвртак, 9. април 2015.
Veliki Petak - post na vodi
Vernici koji poste ceo Vaskršnji post znaju sva pravila ovog posta koje propisuje Srpska Pravoslavna Crkva i toga se drže.
Za ostale, koji žele da poste samo Veliki Petak na vodi, evo prikaza mojih recepata pogodnih ili prilagođenih za ovakav post. Bez ulja i ribe, znači posne čorbice, variva, hleb i slatkiši samo sa vodom, povrćem i voćem. Nekoliko posnih recepata sa ovog bloga jesu na vodi, a dosta njih uz sitne izmene mogu biti pogodni za ovu priliku.
среда, 8. април 2015.
Špageti sa umakom od avokada
Relativno kasno sam ponovo otkrila avokado (probala sam ga kao cura i tada mi se nije dopao), ali mu se zato sad za sve propušteno dobro naplaćujem! Na žalost, mogu da ga kupim samo kad odem do grada u veće megamarkete... A i tu sam se par puta prešla u odabiru, pa sam ostala bez planiranog ručka. Našu prodavci umeju da podvale i prodaju rog za sveću, odnosno nekvalitetnu robu! Pošto volim da odem povemeno u Smederevo da pazarim, nekako mi se desi da tamo uvek bolje prođem i kupim mnogo fine stvari za klopicu, između ostalog i baš dobar avokado! I pre neki dan sam tako nabavila dva prelepa komada, pa je jedan završio u sosu za špagete...
недеља, 5. април 2015.
Nica tart sa inćunima i maslinama - Pissaladière Niçoise
Onomad vreme sumorno, maglovito, pa iako je kalendarski počelo, ni P od proleća... Što reče Vesna na FB: "prezimismo zimu, još da prezimimo proleće..." Ovo naše se nešto nećka, kao da još nema snage pošteno da krene.
Da bih rasterala monotoniju povampirene zime, rešila sam da mi kuća zamiriše na začine i hranu iz Provanse! Pošto sam imala inćune u ulju tražila sam način kako da ih iskoristim i bacila se na pregledanje recepata gde se i kako oni upotrebljavaju.