Hela sam nešto da je ljuto i sa leblebijama, švrćkala se po netu i našla ovaj super fini vatreni čiči! Malo sam ga prilagodila sebi i dobila odličan obrok ili prilog, kako vam drago..
Sastojci:
1 glavica crnog luka
2 češnja belog luka
30 ml ulja
1 veća paprika
1 veća tikvica
1 veći mesnati paradajz
konzerva od 400 gr seckanog paradajza
konzerva od 400 gr kuvanih leblebija
konzerva od 400 gr kuvanog crvenog pasulja
pola vezice peršuna
kašika čili praha
po 1/2 kašike sušenog bosiljka, mlevenog kima i origana
po ukusu soli i bibera
1/2 limuna
Priprema:
- Crni luk sitno iseckati. Paprike i tikvice iseći na kockice.
- U sud sipati ulje, dodati luk, izgnječen beli luk, pa kad se malo proprži i ostalo seckano povrće. Prodinstati.
- Paradajz iseckati na kockice, pa ga dodati u sud sa prodinstanim povrćem zajedno sa konzerviranim paradajzom.
- Izručiti u sud oceđene leblebije i pasulj.
- U jelo dodati suve začine, sitno iseckan peršun i sok od pola limuna.
- Čili pažljivo umešati, poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 45 minuta.
Servirati sa malo kisele pavlake i narendanog kačkavalja. Ako postite ili ste vegan, pavlaku i kačkavalj preskočite, ili koristite sojinu pavlaku i dimljeni rendani tofu kao što sam ja. Kome nije dovoljno ljuto može još da zaljuti tabaskom. Uz ovaj čili meni odlično idu tortilje i pivo, ili belo vino. Tortilje mogu i da se pune čilijem, prilično je gust.