Zašto lovački? Pa, za pečurke se kaže da su šumsko meso, a pošto ovo jelo ukusom podseća na lovačke šnicle, tako sam ga krstila...
U mom kraju su šampinjoni sinonim za pečurke, jer se najviše koriste. Još bukovače i lisičarke mogu da se nađu na pijacama, ostale vrlo retko. Vrganje sam videla samo sušene.
Šampinjone sam spremala na milion načina - od čorbica, salata, predjela, pa sa testeninom, pite, paštetice, pizze, musake, punjene... Jedan od omiljenih načina mi je ovaj "na kašiku".
Sastojci
500 gr pečuraka, odnosno šampinjona, a mogu i druge
1 glavica crnog luka
2 kašike ulja
1 kašika ajvara (najbolje da je bez šećera!)
1 kašičica senfa (po želji)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice belog luka u prahu
list lovora
50 ml belog vina
po želji kisela pavlaka (mlečna ili sojina)
Priprema:
Na ulju propržiti sitno seckani luk, pa kad omekša dodati na listiće sečene pečurke (šampinjone) i lovor.
Dinstati pečurke 5 min. da puste vodu i omekšaju, pa dodati ajvar, senf, so, biber, beli luk i belo vino. Još malo prokuvati da se sve sjedini i da se ukusi izmešaju, pa skinuti sa vatre.
Ko posti ili je vegan, njemu je ovde kraj recepta :)))
Ko želi neka umeša pavlaku, ili neka je posebno servira uz paprikaš. Ako želite gušće jelo, poprašite šampinjone dok se dinstaju kašikom brašna, pa dalje prema receptu..
Ko želi neka umeša pavlaku, ili neka je posebno servira uz paprikaš. Ako želite gušće jelo, poprašite šampinjone dok se dinstaju kašikom brašna, pa dalje prema receptu..
Uz ovo poslužiti još domaći hleb, komadić sira, malo paradajza i naravno - malo belog vina!
I na kraju, malo crnog humora - kažu da su sve pečurke jestive, al' neke samo jednom... ;)
I na kraju, malo crnog humora - kažu da su sve pečurke jestive, al' neke samo jednom... ;)