Kupovno
Iako u receptima ponegde naglasim, uglavnom ne pišem koju vrstu soli, šećera, sirćeta, brašna, pirinča ili ulja upotrebljavam. Raznih  smo ukusa i mogućnosti, pa ne želim da insistiram na nečemu što može, a ne mora... A opet, u nekim receptima zamena namirnice sličnom može skroz da promeni ukus i izgled finalnog proizvoda.
Evo pregleda šta, kako i gde koristim, a vi naravno prema svojim željama i mogućnostima.


Generalno, masnoće koristim vrlo ograničeno, osim u klasičnim tortama i kolačima, gde bi smanjnjivanje pokvarilo njihovu strukturu.
Za kuvanje i pečenje jela i pojedinih kolača koristim ulje od semenki grožđa ili maslo/gi (ghee) .
Maslinovo hladno ceđeno ulje koristim za određene salate, prelivanje testenine i rižota.
U pojedinim salatama više volim hladno ceđeno suncokretovo ulje koje ima šmek na mleveni suncokret.
Za slatkiše upotrebljavam isključivo puter (maslac), ulje od semenki grožđa ili kokosovo ulje. Margarin je korišćen samo u jednom receptu (za Posnu reformu).
Rafinisano suncokretivo ulje i margarin ne koristim.


So koju koristim je roze himalajska - sitna, osim kada kuvam povrće posle čega se voda baca, tada u vodu dodajem morsku so. Nju koristim i kada pravim zimnicu (turšiju, kiseli kupus, razne mešane salate u tegli). Ako je zimnica koja se kuva (ajvar, ljutenica ili kuvani paradajz) i koju uglavnom pasterizujem, nju posolim himalajskom. So inače štedljivo koristim, zdravlja radi..
Običnu kuhinjsku so ne koristim.


Da zakiselim salate i prelive koristim više vrsta kiseline. Zelenu salatu i rukolu prelijem aćeto balzamikom, krastavac i kupus jabukovim sirćetom, a pečene paprike crvenim vinskim. U kombinovanim prelivima za salate uglavnom koristim limun, osim ako nije drugačija navedeno.
Belo alkoholno sirće ne koristim.


Za deserte uglavnom koristim smeđi šećer, nekad svetliji, skoro žuti (domaći od šećerne repe), nekada tamno braon od šećerne trske (demerara).
Samo za testo klasičnih torti koristim beli šećer (ali u fil često stavim smeđi), kao i beli prah šećer za posipanje kolača, mada se dešavalo da sameljem žuti i dobijem lep, zlatasti prah... 
U kremaste deserte ponekad dodam med, a nekada Steviu (prirodni zaslađivač) u prahu, ili tečnu. Tabletama zasladim kafu i čaj.


Pirinač kojim punim povrće je integralni, koji najčešće koristim i za druga jela (pilav i rižot). Za prilog indijskim jelima skuvam basmati pirinač, a za slatkiše od pirinča (sutlijaš i razne pudinge) koristim sitniji okrugli arborio pirinač (sličan je našem kočanskom).


Brašno za hleb i peciva je uglavnom integralno, koristim od svih vrsta žitarica u zavisnosti šta spremam. U klasičnim tortama i kolačima je uglavnom belo brašno (za testo meko, za fil oštro), mada u mafine, krambl i još poneke kolače dodam integralno pšenično.
Vino i pivo volim crno, ali prolazi i belo/svetlo!