Странице

субота, 26. новембар 2016.

Integralna prepletena pogača



Išla sam u goste i nosila ovu pogaču koja je kombinacija mog pull apart hleba i moje prepletene pogače.. Dekorativna, ukusna i u trendu (mislim na semenkice i više vrsta integralnog brašna). Domaćini su bili oduševljeni, u slast je pojedena i tražio se recept... Evo sad je sve zapisano na jednom mestu, da se ne skače na dva recepta, preračunava, dodaje, oduzuma, itd, itd.. Za posnu verziju izostaviti sir, a testo premazati masnoćom biljnog porekla (kokosovo ulje!).

уторак, 22. новембар 2016.

Krofnice sa kačkavaljem



Kačkavalj (tvrdi i žuti sir) obožavam! Još ako je dimljeni, ne nalazim mu mane i nema gde ga ne koristim.. Jedino ga u kolače još nisam stavljala, mada... ko za.. možda jednom..  :)))

петак, 18. новембар 2016.

Krem pita sa višnjama



Jes' da nije sezona višanja, ali ih ima smrznitih ili u kompotu, pa ova pita - kolač može da se pravi bukvalno preko cele godine! Imala sam domaće višnje u frizu, a pošto mi se svidela ideja sa neta za dekoraciju srcima, iskombinovala sam višnje sa kremom, pokrila iseckanim testom i dobila divnu kremastu pitu.. 

уторак, 15. новембар 2016.

Salata od cvekle sa sirom i orasima



Cvekla se obično skuva (ili ispeče), oljušti i iseče na listove, zakiseli i zalije uljem i eventualno začini belim lukom ili struganim renom. Neko doda kim. Takvu cveklu volim, ali mi je postala malčice dosadna.. 

четвртак, 10. новембар 2016.

Pašteta od oraha i sira



Orah sam dugo koristila samo za kolače i torte. Mleveni ili seckani, sirovi ili pečeni.. Starije generacije se kunu u kolače sa orasima, jer bademi i lešnici nisu bili toliko zastupljeni u pripremi poslastica. Orahe i ja volim u slatkišima, pogotovo su mi omiljene starinske orasnice i sa nostalgijom se sećam kafana gde su bile obavezno na meniju kao desert, a koji sam volela da grickam uz vino.

недеља, 6. новембар 2016.

Pohovana palenta




Kada sam kod prijateljice Saške prvi put probala ovo (pred)jelo, nisam znala šta jedem! Ličilo mi je na pohovani sir, ali je ukus bio drugačiji i mnogo blaži. Tada mi je rekla da je recept poreklom iz Herceg Novog, odakle je njena majka rodom. Njena palenta je bila klot, bez parmezana koji sam ja naknadno dodala. 

среда, 2. новембар 2016.

Mornarske štangle



E pa da se pohvalim, a pošto me prošla početna euforija spremila sam i čast.. Elem, u prošli petak sam na Coolinarici nagrađena titulom Cool Chefa koja se jednom mesečno dodeljuje "osobito maštovitim, vrijednim i zanimljivim kuharicama i kuharima", kako je pisalo u obaveštenju koje sam dobila... Prvo sam drmnula par rakijica, malo da se povratim od radosti, a malo da nazdravim sa mojim Zokijem. Onda su pala čestitanja, odgovaranja na poruke, čestitke i komentare, pa telefoniranje, čašćavanje i opet malo rakijice.. Sve u svemu baš ludi dan, a i par dana iza njega. Kada sam se malo vratila u normalu počela sam da razmišljam čime da počastim svekoliki narod na Coolinarici, a i ovde na blogu. Izbor je pao na ovaj jednostavni Patin recept..