Странице

недеља, 28. август 2016.

Tart sa tikvicama i sirom



Znala sam da će da bude dobro, ali nisam znala da će da bude ovoliko dobro! Već sam kombinovala tikvice i gorgonzolu sa testeninom, ali sa domaćim lisnatim testom i sa dodatkom žalfije ukus tarta je neopisiv! Što reče jedna prija pre neki dan u komentaru na Coolinarici ispod ovog mog recepta "na sve otkidam, a buđavi u kombinaciji je vrh.." :))) A ja samo kažem - bogovski ukus!

среда, 24. август 2016.

Brzo lisnato testo

                  

Pod geslom "domaće je najbolje" lisnato testo pravim sama. Kupovno mi se ne sviđa, nije mi ukusno, masnoća se lepi za nepce, a i ne znam šta sve u industrijsko stavljaju. U pekarama ista priča! Plus što ja volim lisnato testo sa puterom, a takvo u prodavnicama nisam nalazila. 

недеља, 21. август 2016.

Pogača "buket hrizantema"



Videla sam sliku na Pinterestu, iskopala recept na jednom ruskom forumu i morala da je napravim, jer je baš dekorativna.. Inače pogače retko pravim, pogotovo od belog brašna. Prešaltovala sam se na integralno, osim kada pravim neke kolače ili kada mi dolaze gosti, pa mi treba nešto što će se svima svideti. Iako su moji gosti spremni na novotarije, kao i na zdravije varijante klasične hrane, napravila sam izuzetak i spremila im ovu divotu od belog brašna.

четвртак, 18. август 2016.

Somborka u turšiji



Turšiju spremam preko 30 godina, isključivo po receptu moje kume Staše. Od nje sam u stvari dobila recept za preliv/rastvor kojim se konzervira povrće. Godinama sam delila recept familiji i prijateljima na papirićima i telefonski, sad ga pišem ovde, pa kome treba neka čita..

недеља, 14. август 2016.

Salata mista sa dinjom i feta sirom



Narode moj dragi, dok još ima dinja savetujem isprobavanje ove salate jer je bomba! Pravila sam je dva dana za redom, toliko mi se dopala! A otkrila sam je sasvim slučajno..

понедељак, 8. август 2016.

Ničanska salata - Niçoise salade



Niçoise salade je klasik među salatama, a takođe je jedna od najpopularnijih na inostranim blogovima! Dušu je dala za letnje vrućine jer je jednostavna za pripremu, odlična u bilo koje doba dana i za bilo koji obrok, plus ima mediteranski šmek jer su od sastojaka obavezni riba, masline, sezonsko letnje povrće i mirišljavi začini karakteristični za područje južne Francuske i grada Nice.

среда, 3. август 2016.

Švarcvald torta od gotovih kora



Krajem avgusta prošle godine nosila sam povojnicu maloj bebici Mariji, ćerkici-mezimici moje prijateljice Cece. Krajem jula ove godine slavilo se Marijino krštenje i prvi rođendan. I kako je to već običaj, sa mnogo gostiju slavi se u restoranu, sa muzikom, ićem i pićem, a na kraju se duva i gasi svećica na rođendanskoj torti uz pomoć ostale prisutne dece.

понедељак, 1. август 2016.

Tikvice sa dva sira



Već sam negde pominjala da od tikvica najviše volim tamno-zelene cukine (zucchine). Pošto volim da ih posadim i imam svoje, prava mi je muka da pronađem seme. Kod nas one ne kotiraju najbolje, pa za seme moram dobro da se potrudim i ujurim ga u martu, najkasnije aprilu.