Странице

недеља, 24. јул 2016.

Pohovan kupus



Kupus spremljen na ovaj način sam jela samo jednom u životu kod moje koleginice sa posla Mitre, pre više od 30 godina. Bila mi je neobična ideja da se pohuju listovi kupusa, ali kad sam probala bila sam oduševljena. Pošto smo tada šporet i ja bili na "Vi", zaboravila sam na ovakvo spremanje, ali sam ga se setila onomad kada sam pravila sarmu od slatkog kupusa. Bilo mi je žao da bacim preostale probarene listove, pa sam po sećanju napravila skoro isti pohovani koji mi je ostao u pamćenju.

уторак, 19. јул 2016.

Saher torta sa orasima



O Saher torti bi moglo da se piše i piše, ona je jedan od klasika poslastičarstva, sa nezaobilaznom pričicom o postanku, plus u ovom slučaju i sudskom sporu oko vlasništva recepta. Ali, da ne prepisujem već napisano, više o Saher torti imate ovde.

субота, 16. јул 2016.

Posna sarma od slatkog kupusa



Osvežavajuće letnje jelo za sve ljubitelje kuvanog slatkog (svežeg) kupusa. Lično nisam veliki ljubitelj - ponekad napravim dinstani kao varivo, volim ga proprženog i dobro pobiberenog  sa testom / flekicama i tu je kraj. Obzirom da uopšte ne jedem meso nema mnogo izbora, mada do sada nisam ni posebno tražila nova jela..

четвртак, 14. јул 2016.

Čoko čeri tart



Tart koji je spremljen kao posledica "slatkog" čišćenja frižidera.. Mlečna pavlaka je bila na isteku roka trajanja, teglica sa par kašika pekmeza od višanja se povlačila po frižideru, a u junu nisam bila zadovoljna prvom "školjkom" za Melktert i napravila sam drugu. Prvu sam zamrzla, rekoh poješće se kad tad.. A onda su se kockice složile - trebao mi je brzinski desert za goste, otvorila sam frižider i ispalo je ovo.. Svi smo bili oduševljeni, retki su oni koji ne vole kombinaciju čokolade i višnje!

уторак, 12. јул 2016.

Rupičasta pita sa sirom



Definitivno najomiljenija! A ne može biti prostija - kore, sir i jaja, bez drugih dodataka, ali sa puno rupica kada se ispeče... :)

субота, 9. јул 2016.

A za doručak... jaje u rupi i jaje sa peršunom!



Jaja. Svima omiljena. Imaju čak i svoju pesmu, čuvenu "Nadalinu" gde se za njih kaže sledeće:

"Jaja se to cili svit zna moredu na milijun način sprajat, i u šorbuli i na joko, sirova, more ih se i utvrdo i u meko i u gusto i u ritko, i sa svon mogućom spizon mutit, al kad Nadalina muti jaja ka i špatije, to vam je prava fešta od jaji, ajme!!" 

среда, 6. јул 2016.

Pljeskavice od tikvica, sira i ovsenih pahuljica



Mnogo me obraduju moje drugarice koje mi "prijave" interesantan recept. Na ovaj mi je skrenula pažnju moja cool-prija Jana. Pravila je ove pljeskavice i kaže da je sve vreme mislila na mene, jer je puno mojih recepata isprobala i već zna šta volim. Iskuckala mi je ceo postupak u privatnoj poruci na FB, jer je bila sigurna da će mi se pljeskavice dopasti.. I nije pogrešila, u slast smo ih ručali. Jano, hvala ti!

понедељак, 4. јул 2016.

Kokos krambl sa višnjama



Osvežavajući desert koji je idealan u sezoni crvenog voća. Kod mene je sa višnjama, ali naravno da ne mora sa njima, može bilo koje voće da se koristi - jagode, maline, trešnje, borovnice ili ribizle. Meni su višnje bile zgodne jer sam imala svoje domaće, a i dostupne su svima preko cele godine (svaka čak i najmanja radnjica ih prodaje zamrznute), tako da ovaj krambl možete praviti i usred zime!

петак, 1. јул 2016.

Kinoa đuveč



Izgleda da mnoge stvari "projedemo" i zavolimo kao zrele osobe. Đuveč kao dete nisam marila, a ni kasnije, kao cura.. Dug je spisak onoga što nisam volela, a sada volim! I smejem se sebi, jer je spisak hrane koju ne volim sve kraći, a ja sve šira. 😃