среда, 27. април 2016.

Posni kolač bez ulja





Pre par dana, dok sam preko telefona ćaskala sa dragom koleginicom, usput u razgovoru ona pomene da je davno skinula sa Interneta odličan recept za kolač bez ulja, jaja i mleka, idealan za post na vodi. I predloži mi da ga objavim.. Kod mene lista za isprobavanje podugačka, a još izbegavam slatko, sve kao krećem sa dijetom, odlažem, krećem, odlažem..

понедељак, 25. април 2016.

Veliki Petak - post na vodi / 2




Prošle godine sam pred Vaskrs i Veliki Petak postavila objavu sa predlogom jela pogodnih za post na vodi. Primetila sam da je objava dosta posećena, pogotovo uoči Badnjeg dana i sad pred prvu nedelju Vaskršnjeg posta. Da bih vernicima u nastupajućoj poslednjoj nedelji posta i za Veliki Petak "olakšala" pretraživanje bloga, ponovo ću na jednom mestu objediniti recepte koji su na vodi (bez ulja) ili koji uz malo ispravke to mogu biti, a koji se nastavljaju na recepte iz prošlogodišnje objave.

петак, 22. април 2016.

Posni kolačići od banana i ovsenih pahuljica





Hit kolačići kojih je pun Internet! Recept objavljujem i ja, jer su idealni za one koji vole zdrave slatkiše, kao i za one koji poste Vaskršnji post gde je u poslednjoj nedelji hrana bez ulja i drugih masnoća (minimalna količina u orasima je dozvoljena, mada ovi kolačići mogu i bez njih).

среда, 20. април 2016.

Salata od grilovanog luka





Luk. Omiljen i omražen. 
Omiljen kada se ukrčka u jelima poput prebranca i đuveča, kada se fino karameliše u omiljenom vojvođanskom jelu „nasuvo“ (po nemecki grenadirmarš), ili zamirišu perca mladog luka prženih sa jajima. Omiljen sirov, uz roštilj, sarmu, ili kao mlad uz proju, sir i jaja...
Omražen u gradskom prevozu, gde se svi mršte kad osete miris putnika koji se najeo luka. Omražen u romantičnim trenucima kada upropasti zagrljaj i poljubac. ;)

недеља, 17. април 2016.

Salata od hobotnice iz konzerve




Po sistemu - snađi se! Kad sam bila u prilici da kupim smrznutu hobotnicu, nije mi se jela. Kad mi se prijela, mrzelo me da zapucam 30 km da je tražim po mega marketima..

четвртак, 14. април 2016.

Čorba od batata, šargarepe i đumbira






Vesela čorbica za veseli april, moj omiljeni mesec u godini (pored oktobra).. U aprilu se kod mene zeleno gleda (u zeleno drveće i travu), zeleno jede (zelena hrana) i zeleno misli.. Dosta recepata ovog proleća sam imala sa zelenišem, a ja ne bih bila ja da ne udarim kontru! Evo vam sad narandžasto!

понедељак, 11. април 2016.

Tikvice punjene koprivom




Tražeći po Internetu kako sve da udenem koprivu u još neki ručkić, naletim na predivan recept za tikvice punjene koprivom. Pisala ga je draga Vanja iz Podgorice, autor najpopularnijeg gastro bloga u Crnoj Gori "Kuvaj za me". Neposredna, energična i duhovita žena-zmaj, sa kojom sam se upoznala na Blogerijadi na Adi prošlog juna, kada je bukvalno "pala sa neba" među nas lokalne zaljubljenike u hranu, slikanje i pisanje o istoj. Tada avionom je doletela na naše okupljanje sa sve dimljenim krapom (šaranom iz Skadarskog jezera) u maslinovom ulju i punom torbom finih đakonija karakterističnih za Crnu Goru..

петак, 08. април 2016.

Kuglice od urmi





Kao deca smo retko jeli urme. Ponekad bi dobili manje pakovanje u elipsastoj tacnici od stiropora, sa strahopoštovanjem skidali celofan i dugačkom plastičnom čačkalicom, koja se protezala po celoj dužini ambalaže, bockali u sušene slatke voćkice. Dugo je sestri i meni to bio redak, a omiljeni slatkiš.

уторак, 05. април 2016.

Punjeni paradajz




Zanimljivo jelo od svega par sastojaka. Recept sam videla u francuskoj kulinarskoj emisiji Côté Cuisine (kod nas prevedene kao Lepša strana kuhinje) koju na kanalu France 3 vodi Eric Roux, novinar i kulinar. On je nekoj od epizoda sa još jednim kolegom kuvarom nešto u činijici brljkao i gnječio, time punio paradajz i stavljao ga da se peče..

субота, 02. април 2016.

Brokoli i batat u hartiji




Batat (ili slatki krompir) je povrće koje se baš i ne koristi mnogo u sredini u kojoj ja živim. Da li što je još malo poznato, ili naša tradicionalna kuhinja baš ne ljubi mnogo slatko-slane kombinacije, uglavnom ga retko srećem u našim prodavnicama (osim u velikim super-marketima), a još manje na stolu onih koje poznajem.