среда, 30. март 2016.

Krompir paprikaš - lajt verzija






Krompir paprikaš je jelo koje od kako znam za sebe nisam volela. Bilo mi je prezačinjeno, jako, sa zaprškom koja mi nije prijala. Dok sam bila dete redovno sam ga eskivirala. Od kako sam otišla iz roditeljske kuće nikada ga nisam spremala, ni jednom! 

A onda mi se zimus iz čista mira prijeo baš krompir paprikaš! I napravila sam ga par puta u ovoj lakšoj verziji. Jeste da je jednostavan, ali je izuzetno ukusan, pogotovo sa vege-kobasicom od sejtana i soje.  Čak mi se i moj Zoki pridružio jer voli krompir, a sirov nije zgodno da jede.. Ne moram ni da vam kažem da su tanjiri svaki put bili olizani i da ne znamo kakav je paprikaš kada se skroz ohladi - jelo ni jednom nije došlo do te faze, jer je dok je još bilo toplo pojedeno..


Sastojci:
1 manja glavica luka
1 kašika ulja (ne mora)
1/2 kašičice aleve paprike
500 gr krompira
2-3 dl vode
1 kašika ajvara
1 kašika paradajz - pirea (iz tube)
1 lovorov list
po ukusu soli i bibera
1 kašičica sušenog mlevenog povrća (dodatka jelima)

Priprema:




  • U luk ubaciti lovorov list pa ih izdinstati na ulju (može i samo na vodi) da luk omekne i promeni boju.
  • Sipati alevu papriku, promešati i ubaciti krompir sečen na kocke ili kriške.
  • Dodati ajvar, paradajz pire i sušeno mleveno povrće.
  • Sve naliti vodom i kuvati dok krompir ne omekne. Pred kraj posoliti i pobiberiti. 


Topao paprikaš sipati u činije i poslužiti uz sezonsku salatu. Uz ovaj paprikaš meni odlično idu vege ćufte ili kupovne vege kobasice od sejtana i soje, a može i neki dobar sir.. 




















Ako luk dinstate na vodi, dobićete jelo pogodno za dane kada se posti na vodi. U tom slučaju uz jelo jesti samo salatu, meni najbolje idu kiseli krastavci, zelena salata ili salata od svežeg slatkog kupusa..




Isprobano na Coolinarici -> klik


недеља, 27. март 2016.

Spanać na indijski način - Saag






Volim spanać, al br’te, mnogo mi je pipkavo njegovo čišćenje i pranje! Zato ga od sveg zeleniša najmanje koristim, pogotovo što od proleća do jeseni imam svoju domaću blitvu, koju em više volim, em joj lakše obavim "umivanje". Spanać uglavnom kupujem zamrznut u briketima, pogotovo preko zime, a jedna vrsta (koju mi je moja sestra preporučila) je kada se spremi ista kao da sam upotrebila svež! Taj spanać nije pasiran i iako su sečeni, listovi su vidljivi. Obično ga spremam kao varivo (pire), nekad ga ubacim u zeljanicu ili čorbicu..

Recept za Saag mi je „šapnula“ moja Goca, kada sam pre desetak dana objavila recept za Aloo Gobi. Kaže da ovaj spanać na indijski način uvek kombinuje sa njim, a ja joj po pitanju hrane sve verujem! Još je sad provereno i potvrđeno - spremala sam ga juče! Saag je jednostavno aromatično jelo koje se brzo spremi, iznenađujuće je ukusno i savršeno se uklopilo uz gore pomenuti Aloo Gobi.. 




Sastojci:
50 gr gija (ghee) ili ulja
1 luk sečen na rebarca 
1 kašičica Garam Masale 
450 gr svežeg ili zamrznutog spanaća u listu 
1 kašičica soli 

Priprema:


  • Zagrejati gi, sipati luk i prziti da bude staklast. 
  • Dodati Garam Masalu i so, pa prziti uz stalno mesanje 3 minuta. 
  • Na kraju ubaciti spanać i pustiti da sve krčka 5 minuta (dok se ne odmrzne ili dobro svene ako je svež), pri tome stalno mešati. 
  • Kuvati da spanać lepo omekša i ukrčka se, odnosno da višak tečnosti uvri. 

Poslužiti toplo sa kuvanim basmati pirinčem (ili indijskim lepinjicama) i uz još neko vegetarijansko varivo. Po želji odozgo dodati malo gustog jogurta. I kao što sam već napisala, ovaj spanać ide odlično uz Aloo Gobi. 

Saag može da se sprema i od drugih zelenih lisnatih biljčica (kod nas su to blitva i zelje), a može i od brokolija.



Garam Masalu možete napraviti i sami: 1,5 kašika kardamoma u mahunama (izvaditi semenčice, a opnu baciti), 5 kašika semena korijandera, 1 kašika semena kumina, 1,5 kašika celih karanfilića, 6 kašika crnog bibera u zrnu. Sve iztučiti na pleh pa peći 10 min na 240°. Dok se peku, začini štipaju za oči, dobro provetriti kuhinju. Kad se ohladi samleti semenke, preručiti u teglu sa poklopcem koji se šrafi i odložiti na suvo i tamno mesto.







четвртак, 24. март 2016.

Svileni krem od pirinča





Pre par meseci u mojoj omiljenoj radnji gde kupujem razne vrste brašna vidim po povoljnoj ceni pirinčano. Setim se da mi treba za neki recept koji sam ranije pročitala, dođem kući i ni u snu ne mogu da se setim gde sam recept sklonila "na sigurno". Pogledam u favorite, odem na Pinterest i FB - ništa! Stajlo mi je do danas, a onda malo pročešljam Google i iskombinujem od više recepata ovaj krem sa pirinčanim brašnom. Zoki je bio zamorče (jer sam ja kao na nekoj dijeti), kaže da je odlično! Kad sam ga pitala za ukus, kaže da je nešto između sutlijaša i kesten pirea(?!?)...


Sastojci:
450 gr mleka (može i biljno!)
80 gr vode
50 gr pirinčanog brašna
ekstrakt vanile (ili zrnca iz pola štapića)
50 gr žutog šećera (ili ravna kašičica stevije u prahu)
mrvica soli

za dekoraciju:
listići kokosa, karamel, cimet

Priprema:


  • Pirinčano brašno razmutiti u vodi da se skroz razbiju grudvice (kao za puding).
  • U sud sa debljim dnom sipati mleko i vanilu. Staviti na vatru i kad provri polako uliti razmućeno brašno.
  • Dobro izmešati da nema grudvica i na umerenoj vatri kuvati 2-3 minuta stalno mešajući žicom.
  • Kada se masa zgusne dodati šećer i mrvicu soli. Kuvati još 2 minuta i dobro mešati da se slučajno ne zalepi za dno i zagori.
  • Skloniti sa  vatre i sipati u činijice. Ohladiti i ukrasiti po želji.




Ja sam nabrala ljubičice, koje su, pored toga što su na oko lepe, još i jestive i lekovite. Nemaju neki poseban ukus (meni liče na nezačinjenu zelenu salatu), ali u činijicama izgledaju baš dekorativno ♥  



Ako postite, a želite da spremate ovaj krem, umesto običnog mleka uzeti bademovo, sojino ili neko drugo biljno mleko. Krem će dodatno dobiti još i aromu izabranog mleka.



Isprobano na Coolinarici -> klik


понедељак, 21. март 2016.

Pita sa koprivom i kiselom pavlakom







Već neko vreme se oštrim da pravim nešto od koprive jer je sad najbolja - mlada, mekana, prava fabrika korisnih sastojaka. Još je izdžikljala od dugotrajnih kiša, pa je baš jedra i sočna. Htela sam čorbu, al sam morala da potrošim povrće koje mi se nagomilalo, pa sam sa koprivom dugo otezala.. 



U međuvremenu sam "otkrila" u frižideru načetu kanticu kisele pavlake na koju sam zaboravila. Onda krenem da smišljam kako da je brzo potrošim, plus dilema da li da pravim slatko ili slano.. I naravno, pobedilo je slano jer pita kod nas u kući uvek ima prvenstvo! Pogotovo što kopriva danima čeka da bude ubrana i da uskoči u lonac! Iako sam imala sir, rešim da umesto njega iskoristim pavlaku od koje sam i ranije pravila pite za koje znam da su ukusne i fine. Rezultat je odličan - mirišljava i sočna pita sa šmekom svežeg zeleniša i putera (aromu putera pavlaka dobije pečenjem).


Sastojci:
500 grama tanjih kora za pitu (18 listova)
200 gr blanširane koprive (sirove oko 180 gr)
400 gr kisele pavlake (moja je 12% m.m.)
3 jajeta
soli po ukusu
ulje po potrebi

za premazivanje:
100 gr kisele pavlake
malo ulja

Priprema:



  • Koprivu dobro oprati iz više voda i blanširati je par minuta u kipućoj vodi. Omekšalu prebaciti u cediljku da se dobro ocedi. 
  • Prohlađenu koprivu sitno iseckati i ubaciti u dublji sud.
  • Dodati pavlaku i jaja, posoliti po ukusu i sve dobro izmešati.
  • Dno okrugle tepsije pokriti papirom za pečenje i poprskati uljem.




  • Koru staviti na radnu površinu, na polovinu staviti drugu da prelazi preko prve, treću na polovinu druge i još jednu preko treće (slikala sam kuhinjske ubruse umesto kora, jer se tako bolje vidi preklapanje).
  • Krajeve prve i četvrte kore presaviti do ivice susedne kore tako da ne bude jedan sloj, već da po celoj dužini poređanih kora budu dva sloja. Poprskati sve uljem. 
  • Preko staviti još dve kore jednu pored druge i premazati ih nadevom. (Ukupno se za jednu rolnu upotrebi 6 tankih kora).




  • Umotati spojene kore po širini u rolnu i pažljivo smotati u puž, pa ga staviti na sredinu tepsije. 
  • Ponoviti isto slaganje i filovanje sa ostatkom kora i nadeva i uviti ih kružno oko puža sve dok se tepsija ne napuni. 
  • Premazati pitu umućenom pavlakom, poprskati uljem i peći 45 minuta na 200°C dok se ne ispeče i lepo porumeni. Po potrebi pokriti alu-folijom, da ne pregori.
  • Gotovu pitu malo prohladiti, pa je seći na parčad i poslužiti.



















Umesto pavlake može sir, preporučujem neki blažeg ukusa da ne maskira osvežavajući miris koprive.

I da, nama je pita (uz mladi luk) juče bila ručak na prvi dan proleća.  Volimo jače pečeno, pa pita na slici izgleda kao da je na granici zagorelosti, ali nije, samo je gornja kora reš pečena i hrskava..




Isprobano na Coolinarici -> klik

Ovo je na Coolinarici bio recept dana 13. marta 2017. godine





субота, 19. март 2016.

Čorba od komorača i tikvica





Poslednjih par meseci sam se navadila na komorač kao besna! Sve mi se od njega jede - pečen, ili sirov  u salati, pomešan sa drugim povrćem kao prilog. Jedino još čorbu nisam pravila, ali je sad i ona došla na red.. 

Već sam pisala da je moj Zoki i ja ne jedemo istu hranu, ali da ponekad pojede ono što ja sebi spremim. Čorbice voli (ja ih spremam samo od povrća), mada me uvek pre nego što pristane da ih pojede pita od čega su. Onda, kao fol, razmišlja i na kraju pristane. U stvari me zavitlava, jer nema povrća koje ne voli i koje bi odbio, kao ni čorbe! Za ovu od komorača je, iako je prvi put probao, rekao da je čista desetka jer je punog ukusa, sita i osvežavajuća u isto vreme. 



Ovo je bila slika dana na Coolinarici 31. mata 2016. godine


Sastojci:
1 veći komorač
1 veća tikvica
1 kašika ulja
1 manja glavica luka
1 češanj belog luka
400 ml vode
1 kašičica pesta od bosiljka (može i bez)
soli i bibera po ukusu
malo tucane ljute paprike
1/4 kašičice cimeta (neobavezno)

i još:
2-3 kašike prepečenih kockica hleba
malo listića ("iglica") komorača
malo limuna

Priprema:



  • Očistiti komorač od stabljika i drvenastog dela. Oprati i iseći na režnjeve. Tikvice oprati, osušiti i iseći na kocke (ja kupovne uglavnom oljuštim, moje domaće ne). 
  • U dubljoj šerpi na ulju prodinstati sitno seckani crni luk. Dodati i beli luk. Kad malo pusti aromu ubaciti komorač i tikvice. Sve poklopljeno dinstati oko 5 minuta.
  • Povrće u šerpi naliti vodom (može da se doda i kašičica sušenog povrća), poklopiti i kuvati tridesetak minuta, odnosno dok povrće ne omekne. Kad je povrće kuvano dodati kašičicu pesta od bosiljka.
  • Sud skloniti sa vatre i šipkastim mikserom usitniti povrće (može i u blenderu). Posoliti, pobiberiti i po želji dodati malo cimeta i tucane ljute paprike. Gustinu doterati sa još malo vrele vode.Vratiti na ringlu da se još par minuta kuva.



Gotovu čorbu sipati u činijice i po želji dekorisati kockicama hleba prepečenim na suvom tiganju, tucanom ljutom paprikom  i iglicama komorača. Ako volite kiselu, nakapati malo soka od limuna..

Začinila sam u čorbu i cimetom i pestom od bosiljka koji sam pravila jesenas po ovom receptu (izostavila sam parmezan i pesto sam zamrzla). Možete da izostavite jedno ili drugo, ili oba, ako vam je dovoljan poseban ukus komorača..





Ideja - Lilest


среда, 16. март 2016.

Krompir i karfiol na indijski način - Aloo Gobi






Aloo je krompir, gobi je karfiol. Jelo je popularno u Indiji, Pakistanu i Nepalu, mada se sprema i poznato je širom sveta. Žućkaste je boje i aromatično zbog začina, a postoji bezbroj varijanti ovog jela u zavisnosti od toga koji se začini koriste.

Pravila sam ga pre par godina kada sam prvi put nabavila garam masalu i gi (ostale začine sam već imala), po receptu Monsunke sa Coolinarike. Na žalost, ona se brisala, pa je i recept otišao sa njenim profilom, ali mi je ostao u sećanju fini i neobičan ukus ovog jela...


3 kašike ulja (ili gija)
1 mali luk
seckana papričica (ne mora)
1 kašičica rendanog đumbira
2 češnja belog luka
1/4 kašičica korijandera u prahu
1/4 kašičice aleve paprike
1/2 kašičice turmerika (kurkume)
1/4 kašičice ljute tucane paprike
1/4 kašičice garam masale
1/2 kašičice kumina
2 srednja krompira, očišćena i isečena na manje kockice
1/2 glavice karfiola, očišćene i iskidane na cvetove
malo soli
2 kašike soka od limuna




  • Zagrejati gi ili ulje u tiganju, pa ubaciti luk i propržiti na laganoj vatri da svene i dobije malo boju.
  • Dodati rendani đumbir i prodinstati minut, pa ubaciti sve začine i propržiti 30 sekundi da puste aromu.
  • Ubaciti krompir, poklopiti i dinstati 5-7 minuta. 
  • Zatim dodati karfiol, ponovo poklopiti i dinstati u tečnosti koju pusti oko 20 minuta. 
  • Sipati limunov sok i preostalu kašiku ulja. Otklopljeno sotirati par minuta dok jelo ne dobije rumenu boju. Povremeno pažljivo promešati pazeći da se karfiol ne raspadne. 



Kombinovala sam dva recepta, iz svakog uzela šta mi odgovara. Smanjila sam začine u prahu, ali je nama jelo i tako bilo savršeno... Bilo je dovoljno ljuto i pikantno, a posebno mi se uklopio limun, koji svemu daje notu svežine.




Isprobano na Coolinarici -> klik


Ideja  - Veg Recipes of India  i  Allrecipes

недеља, 13. март 2016.

Karfiol pizza





Kod mene svaki prvi kvartal kalendarske godine izgleda ovako - januar je šenlučenje, februar vraćanje u normalu, a mart popravljanje "štete".. Popravka se nekada produži i na april, zavisi koliko se u januaru veselilo ;)

Ni ove godine me pomenuta šema nije promašila zbog praznika, godišnjica, rođendana i slava naređanih u nizu, pa se maltene svaki drugi - treći dan nešto proslavljalo! "Obogatila" sam se za 2 dodata kilograma na već postojeći višak, pa sad jedem napola bušnom kašikom. Gde god mogu, ja gledam da izbacim ili makar smanjim na minimum testo, šećer, masnoće..  Zato sad pravim picu bez brašna, u podlozi ga glumi karfiol! Pored recepta sam "prolazila" mesecima, sumnjajući da pica može da dobije prolaznu ocenu, ali me je prvi zalogaj ubedio da sam bila u zabludi. Cela kreacija je više nego dobra! A pošto je sad u modi sve što je gluten free, onda je i ova podloga vrlo in


Sastojci za podlogu:
250 gr karfiola podeljenog na cvetiće
100 gr sira 
1 jaje
1/2 kašičice soli
malo bibera
malo belog luka u prahu
1 kašičica origana

za nadev:
2-3 kašike guste pasate od paradajza
so, beli luk u prahu i origano
1-2 pečurke po izboru
nekoliko maslina
60 gr rendanog kačkavalja
1 ljuta papričica - feferona ( neobavezno)

Priprema:


  • Opran i osušen karfiol narendati ili ga usitniti u blenderu/secku. 
  • U činiji pomešati karfiol, sir i jaje.
  • Posoliti i pobiberiti, dodati začine, pa lopaticom ili kašikom dobro izmešati da se masa lepo sjedini.
  • Izručiti masu na papir za pečenje i napraviti tanju okruglu podlogu za picu prečnika 20 cm.
  • Peći tridesetak minuta u rerni zagrejanoj na 180°C da malčice porumeni.



  • Podlogu izvaditi iz rerne i tanko premazati začinjenim paradajzom (so+beli luk+origano). 
  • Poređati u jednom sloju pečurke (kod mene su šampinjoni) tanko sečene na listiće, masline i papričicu. 
  • Vratiti u rernu da se peče desetak minuta, ponovo izvaditi napolje i posuti rendanim sirom. Peći još 5 minuta sa uključenim (samo) gornjim grejačem rerne, da se sir istopi i malčice zapeče.
  • Malo prohladiti i poslužiti kao bilo koju drugu picu.



















I to je to! Pica bez mrvice brašna, a ukusna kao prava! Skoro da se uopšte ne oseti karfiol u podlozi, a sve naređano preko nje je ono što inače koristim za picu..


Napomena: Ne preterivati sa nadevom preko podloge, samo tanko premazati paradajz-sos, a pečurke tanko seći i slagati ih u jednom redu. U suprotnom se podloga navlaži i raspada se. Meni se to nije desilo, ali sam slično čitala u komentarima na nekim mestima, pa bolje da se unapred zna. Ionako je podloga bogata i sirom i jajima, pa joj ne treba mnogo nadeva, više radi šmeka..