Recept za ovu divotu mi je stigao od moje Goce, a sve što sam pravila po njenoj preporuci je bilo božanstveno, pa nisam sumnjala ni u ovo.. I bila sam u pravu - kremasta je, finog i punog ukusa, tako da je usvajam za ubuduće jer se od par sastojaka dobije odlična i neobična obrok - salata.
Iako majonez izbegavam, ovoj salati nisam odolela.. Uostalom, pravila sam ga od domaćih jaja, sa hladno ceđenim maslinovim uljem, pa ako je greh neka je na moju dušu!
Iako majonez izbegavam, ovoj salati nisam odolela.. Uostalom, pravila sam ga od domaćih jaja, sa hladno ceđenim maslinovim uljem, pa ako je greh neka je na moju dušu!
Sastojci:
3 srednja patlidžana (ukupno 750-800 gr)
maslinovo ulje za prženje patlidžana (ili za premazivanje),
2 - 3 tvrdo kuvana jajeta
3 češnja belog luka
sirće (vinsko)
100 gr majoneza
50 gr kisele pavlake
po ukusu soli i bibera
pola vezice peršuna
Priprema:
- Patlidžane očistiti od drške, oprati i koru po želji iseći na štrafte tako da se dobije prugast patlidžan po dužini.
- Iseći patlidžan na kolutove pa posoliti ili staviti u slanu vodu, ocediti i prosušiti ubrusom.
- Pržiti na ulju da omeknu (ja sam pekla u grill tiganju na vrlo malo ulja).
- Jaja oljustiti i jedno iseći na kolutove. Beli luk iseckati i umutiti sa sirćetom kao za pečene paprike, a majonez i pavlaku pomešati u činijici.
- U odgovarajuću dublju posudu staviti red patlidžana, pa nakapati preko tu i tamo beli luk sa sirćetom (ne celu količinu, trebaće za celu salatu).
- Posoliti i pobiberiti, pa preko patlidažana namazati majonez pomešan sa pavlakom i posuti peršunom. Ponovo naslagati red patlidžana, nakapati beli luk i sirće, premazati majonezom i naslagati red jaja, pa sve posoliti i pobiberiti.
- Nastaviti sa redom - dva patlidžana, ali bez jaja (od ove količine sam imala 4 reda patlidžana ukupno za činiju ). Premazati tanjim slojem majoneza sa pavlakom. Drugo jaje narendati na krupno rende i posuti odozgo.
Pred služenje salatu dekorisati po želji čeri paradajzom i pešunom.
Ova salata može da bude predjelo ili glavni obrok. Nama je bila letnji ručak, sa domaćim hlebom i paradajzom, a uz čašicu vina, of kors..
Prelepo izgleda a verujem i da je veoma ukusna.
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja ❤ već su je neke prije sa Coolinarike isprobale i prezadovoljne su..
ИзбришиMnogo lepo i zgodno za popodnevne goste!
ОдговориИзбришиVeco, hvala! ❤ Zgodno za goste, ali bogme i za domaće.. 😃
ИзбришиOvo fenomenalno izgleda. Hvala vam za recept:-)
ОдговориИзбришиTanja, hvala na čitanju i lepim rečima... ❤
ИзбришиKoja divota! Sve mi se dopada, a puno je slatko ovo kako gulis partlidzan, bas simpaticno :)
ОдговориИзбришиGordana draga, hvala ❤ Ovako ljušten patlidžan mene podseća na prasiće divlje svinje, oni su prugasti i zdepasti 😃
Избришиodlična ideja
ОдговориИзбришиHvala ti, draga moja.. ❤
ИзбришиAko ti stavis majonez i kazes da je dobro - onda je provereno dobro :) Super izgleda salatica!
ОдговориИзбришиAleks, darling, hvala.. ❤ Što se majoneza tiče ja ga inače obožavam, samo ga ne smem jer je premasan.. U ovoj salati, pomešan sa pavlakom, je bingo!
ИзбришиRecept isproban, salata odlična!
ОдговориИзбришиHvala, Sneška! ❤ Videla sam sličicu na Coolki, mnogo ti lepo salata izgleda!
ИзбришиUh, ovo bi mi se sigurno svidjelo, volim patlidžan!
ОдговориИзбришиHvala ti puno! ❤ Nekolicina je već isprobala recept i potvrdila da je odličan..
Избриши