Странице

среда, 30. март 2016.

Krompir paprikaš - lajt verzija



Krompir paprikaš je jelo koje od kako znam za sebe nisam volela. Bilo mi je prezačinjeno, jako, sa zaprškom koja mi nije prijala. Dok sam bila dete redovno sam ga eskivirala. Od kako sam otišla iz roditeljske kuće nikada ga nisam spremala.. ma, ni jednom! A onda mi se zimus iz čista mira prijeo baš krompir paprikaš..

недеља, 27. март 2016.

Saag - spanać na indijski način



Volim spanać, al br’te, mnogo mi je pipkavo njegovo čišćenje i pranje! Zato ga od sveg zeleniša najmanje koristim, pogotovo što od proleća do jeseni imam svoju domaću blitvu, koju em više volim, em joj lakše obavim "umivanje". Spanać uglavnom kupujem zamrznut u briketima, pogotovo preko zime, a jedna vrsta (koju mi je moja sestra preporučila) je kada se spremi ista kao da sam upotrebila svež! Taj spanać nije pasiran i iako su sečeni, listovi su vidljivi. Obično ga spremam kao varivo (pire), nekad ga ubacim u zeljanicu ili čorbicu..

четвртак, 24. март 2016.

Svileni krem od pirinča



Pre par meseci u mojoj omiljenoj radnji gde kupujem razne vrste brašna vidim po povoljnoj ceni pirinčano. Setim se da mi treba za neki recept koji sam ranije pročitala, dođem kući i ni u snu ne mogu da se setim gde sam recept sklonila "na sigurno". Pogledam u favorite, odem na Pinterest i FB - ništa! Stajlo mi je do danas, a onda malo pročešljam Google i iskombinujem od više recepata ovaj krem sa pirinčanim brašnom. Zoki je bio zamorče (jer sam ja kao na nekoj dijeti), kaže da je odlično! Kad sam ga pitala za ukus, kaže da je nešto između sutlijaša i kesten pirea...

понедељак, 21. март 2016.

Pita sa koprivom i kiselom pavlakom



Već neko vreme se oštrim da pravim nešto od koprive jer je sad najbolja - mlada, mekana, prava fabrika korisnih sastojaka. Još je izdžikljala od dugotrajnih kiša, pa je baš jedra i sočna. Htela sam čorbu, al sam morala da potrošim povrće koje mi se nagomilalo, pa sam sa koprivom dugo otezala..

субота, 19. март 2016.

Čorba od komorača i tikvica



Poslednjih par meseci sam se navadila na komorač kao besna! Sve mi se od njega jede - pečen, ili sirov  u salati, pomešan sa drugim povrćem kao prilog. Jedino još čorbu nisam pravila, ali je sad i ona došla na red.. 

среда, 16. март 2016.

Krompir i karfiol na indijski način - Aloo Gobi



Aloo je krompir, gobi je karfiol. Jelo je popularno u Indiji, Pakistanu i Nepalu, mada se sprema i poznato je širom sveta. Žućkaste je boje i aromatično zbog začina, a postoji bezbroj varijanti ovog jela u zavisnosti od toga koji se začini koriste..

недеља, 13. март 2016.

Karfiol pizza



Kod mene svaki prvi kvartal kalendarske godine izgleda ovako - januar je šenlučenje, februar vraćanje u normalu, a mart popravljanje "štete".. Popravka se nekada produži i na april, zavisi koliko se u januaru veselilo ;)

среда, 9. март 2016.

Ružice sa makom



Sve žene u mojoj familiji su volele da kuvaju i mese, pa su se maltene nadmetale koja će bolje! Isprobavali su se novi recepti, slalo se na probu tek umešeno, prepisivalo na papiriće..

недеља, 6. март 2016.

Fritata sa dimljenim lososom



Dimljenog lososa obožavam! Obzirom da je meni skup, povremeno se počastim manjim pakovanjem da me mine želja. Na blogu imam desetak recepata sa lososom, uglavnom dimljenim. Ovaj put sam ga spremala na jednostavan način, a dobila divnu slanu "poslasticu" očaravajućeg ukusa!

четвртак, 3. март 2016.

Salata od tunjevine, testenine i kapara



Ništa revolucionarno, samo još jedan brzinska salata fina kao predjelo, lagani ručak ili večera.. Idealno kad nemate vremena za nešto komplikovanije, kad nemate ideju šta bi ste spremali, ili kada ste jednostavno lenji za kuvanje, što se meni u poslednje vreme sve češće dešava!