недеља, 29. новембар 2015.

Pasta sa tunjevinom





Evo recepta za neupućene kao što sam ja, plus za početnike u kuvanju koji još nisu imali prilike da spremaju testeninu sa tunjevinom. Naravno, i za sve one koji poste!
Prvi put sam ovo jela pre dvadesetak dana. Sneška sa bloga "U kuhinji i oko nje" mi je u ćaskanju preko telefona usput spomenula da je ovo spremala za brzinski ručak u vreme onih letnjih žega, a ja sam se čudom čudila kakva je to pasta sa tunjevinom i kako je nisam ranije videla i isprobala. 
Iznenadila me jednostavnost recepta koji mi je tom prilikom ukratko prepričala.. Zna se da volim ovakve brze obroke, ali mi na pamet nije palo da riba iz konzerve može ovako ukusno da se spremi u kombinaciji sa pastom (testeninom). 
Već sam negde pisala da ribu nisam jela 25 godina, tako da je moje iskustvo na tom području traljavo. Još uvek jedem samo onu koju drugi očisti (najradije filete), a volim i ribu iz konzerve koja je nalivena slanom vodom, ili kako je drugačije zovu u sopstvenom soku ili u salamuri
Pravila sam je sa kratkim integralnim "cevčicama", ali mislim da može bilo koja pasta da se upotrebi... Uz čašu vina uživancija je zagarantovana :) 



Sastojci
320 gr paste/testenine
450 gr seckanog paradajza (može iz konzerve)
50 ml belog vina
2 češnja belog luka
2-3 kašike maslinovog ulja
160 gr tunjevine u komadima (u vlastitom soku)
peršun i sušeni bosiljak
malo ljute papričice
so i biber

*po želji i pola glavice crnog luka (ne mora)


    Priprema

  • U sudu na 2 kašike ulja propržiti na pola isečene režnjeve belog luka. Kad se blago zažuti, izvaditi ga iz suda.
  • Na ulje staviti isečen paradajz, pa dinstati 10-15 minuta, odnosno dok tečnost ne ispari. Zatim doliti vino, dodati komade tunjevine, seckanu papričicu, bosiljak, biber i po potrebi malo posoliti.
  • Sve još vrlo kratko prokuvati, pa umak preliti preko al dente skuvane i oceđene testenine. Preliti kašikom maslinovog ulja, posuti seckanim peršunom i poslužiti.




* Pre belog luka može se propržiti pola glavice crnog luka, pa dalje raditi prema receptu.

Umesto ovog sosa od paradajza možete napraviti vrlo sličan marinara sosdodati mu ribu, pa spremati pastu dalje po receptu.

Obzirom da je počeo Božićni post, ovo jelo je prikladno za one dane kada je dozvoljeno da se jede riba.






четвртак, 26. новембар 2015.

Mafini sa kefirom






Nismo ljubitelji mafina... Ni Zoki ni ja. Pravila sam ih par puta, pojeli su se, ali bez onog oduševljenja koje prati druge kolače. Još smo se zafrkavali da je manja petljancija da se na hleb namažu puter i med (ili pekmez), a ukusnije je...
A nije da se nisam trudila, probala sam nekoliko recepata. Prvo sam pravila mafine koji sam dobila polugotove, iz kutije, samo se dodaju "mokri" sastojci. Pa onda čuvene Najdželine Chocolate Chocholate-Chip Muffins. Neslavno su prošli, jer kakao i čokolada u toj količini nisu omiljeni mojoj jačoj polovini, a i meni se soda bikarbona oseća u testu pa nek je i mrva! Pravila sam mafine po preporuci, pa po još nekim popularnim receptima,  ostali smo i dalje ravnodušni...



A onda je naišlo veče kada nam se neizdrživo jelo nešto slatko, maltene smo bili u stanju da pojedemo zašećerenu kuhinjsku krpu! Pošto sam, gledajući reprize repriza, upamtila da engleski fensi kuvari (koji su usput i TV zvezde) mafine relativno brzo smućkaju samo kašikom, krenem da merim, dodajem, oduzimam, menjam... Da bude domaći kefir u testu, jer je pravi čarobnjak da ono ispadne mekano i vazdušasto! Da bude čokolade, ali malo. Da bude i voća, ali malo. Naravno, voće ono koje imam u frizu, trefile su se ribizle. I mic po mic, dobila sam mafine koji su nam se dopali te večeri topli, ali i sutradan kada su se ohladili. Najzad su bili bolji od hleba sa pekmezom! ;))) A onda su proveravani više puta i uvek pojedeni do zadnje mrve i pre nego što se skroz ohlade!

Najbolje od svega je što od sudova uprljam samo jednu činiju i jednu kašiku - sve radim u istom sudu! Nije potreban mikser, ni odvojeno mešanje mokrih i suvih sastojaka, ponavljam: sve može da se odradi u samo jednom sudu! 
Na slikama su mafini pravljeni od pola mere, dobila sam 9 mafina, znači od pune mere dobićete... Mislim, to je matematika za 1. razred osnovne, pa da se ne šegačim sa pisanjem rezultata ;)))

Sastojci:
270 gr brašna
180 gr smeđeg šećera
10 gr praška za pecivo
1 kesica vanil-šećera
220 gr kefira
80 ml ulja
2 srednja jajeta
80 gr čokoladnih kapljica (ili seckane čokolade)
80 gr ribizli (može zamrznutih)


  • U veću činiju prosejati brašno, prašak za pecivo, dodati šećer i vanilu. Promešati i napraviti kašikom udubljenje.
  • Dodati u udubljenje prvo kefir, pa ulje i na kraju jaja. Kašikom energično izmešati mokre sastojke da se sjednine, pa polako pomešati sa brašnom i šećerom da se sve lepo sjedini, ali da ne bude skroz glatka masa. 


  • Dodati čokoladu i voće, ovlaš kašikom promešati i puniti kalupe za mafine obložene papirnatim korpicama ili silikonske kalupe. Moji su prečnika 4 cm/dno, 7 cm/vrh i 4 cm/visina.
  • Peći dvadesetak minuta na 180°C da narastu i blago porumene, pa ih izvaditi na rešetku da se par minuta prohlade. Posuti prah - šećerom i posužiti.

























Mafini su kao penica - lagani, mekani i sočni. Odlični su za doručak ili večeru uz mleko, ili u bilo koje doba dana uz kafu ili čaj..

Mogu "mokri" sastojci da se smućkaju i u odvojenom sudu, pa vi po želji. Meni su odlični i ovako kada sve uradim u istom. 
Umesto domaćeg kefira može i kupovni, ili jogurt. Šećer može i beli, a ribizle se mogu zameniti bilo kojim bobičastim voćem, svežim ili smrznutim.. 
Ovo poslednje me (dok sam pisala) podsetilo na oglas gde je pisalo "Kupujem noviji ili stariji auto, domaće ili strane proizvodnje..." - što bi značilo, bilo kakav! :)))




Isprobano na Coolinariki -> klik



понедељак, 23. новембар 2015.

Pogača sa bundevom






Razmišljala sam da pravim slatko dizano testo sa bundevom, ali me srce vuče na drugu stranu... 
Kod nas se bundeva tradcionalno  sprema kao slatkiš - pečena,  začinjena cimetom i šećerom, ili kao slatka pita bundevara. Tek od nedavno se koristi i u slanim jelima i testu, pa se prave divne čorbice, mekani hlebovi i peciva ili ukusni prilozi i salate. Na ovom blogu pored ovog imate još 8 recepata sa bundevom, pa ih pogledajte, možda vam još neki privuče pažnju...




Sličnu pogaču sam pravila pre par godina nekoliko puta, jer je bundeva u testu dobra vila koja odradi sve dobro što se može odraditi - daje bolji ukus, mekoću, boju, a hleb ili pecivo koje se sa njom pravi duže ostaje sveže. Još kada se obogati sirom, travama i dobrim uljem... 
Onomad sam natrčala na recept za pogaču sličan onome po kome sam je ranije pravila, pa sam rešila da je umesim. Ovaj put je nešto izmenjena i jednostavnije pripremljena, jer sam se u međuvremenu ulenjila, pa sam postupak koji je lakši oberučke prihvatila ;)

Sastojci:
15 gr kvasca
1 kašičica šećera 
30 ml mlake vode 
225 gr integralnog brašna
225 gr brašna (tip 500) 
200 gr pasirane pečene bundeve 
1-2 kašičice soli 
50 gr tvrdog sira (parmezan ili kačkavalj) 
2 kašike maslinovog ulja 
nekoliko listića prosušene žalfije (ili timijana)
70 - 100 ml mlake vode da se zamesi testo
po želji semenke golice (ili suncokreta)


Priprema: 


  • Kvasac razmutiti u malo mlake vode, dodati šećer i malo brašna i ostaviti da zapeni.
  • U brašno dodati pripremljeni kvasac, pire od bundeve, so, parmezan, maslinovo ulje i izmrvljene listiće sušene žalfije. Zamesiti mekano testo sa mlakom vodom (količina vode kojom se zamesi pogača zavisi od toga koliko je vlažan pire od bundeve.) Sud sa testom pokriti i ostaviti na toplom da narasta oko 2 sata. 


  • Naraslo testo istresti na dobro pobrašnjenu dasku i nauljenim rukama formirati pravougaonik, pa preklopiti par puta i rukama i oklagijom rastanjiti u pogaču. 
  • U pleh staviti papir za pečenje i prebaciti pogaču. Zaseći po površini, pokriti i ostaviti da se diže oko pola sata. Premazati vodom i posuti po želji semenkama bundeve - golice (ili suncokreta) i ostacima seckane žalfije.
  • Zagrejati rernu na 200°C i staviti pogaču da se peče 30-35 minuta dok ne dobije zlatnu boju. 



Ukusna je i topla i hladna, testo je mekano ko pamuk i božanstvenog ukusa. Može se jesti sama, sa jogurtom ili kefirom, ili od nje napraviti sendvič. Može i uz jelo uz koje inače ide hleb.

Pogača može biti i posna ako se iz testa izostavi sir. Pravila sam i tako, fina je i mekana.



Isprobano na Coolinariki -> klik



петак, 20. новембар 2015.

Šafran puding od pirinča






Šafran je začin koji uliva strahopoštovanje samom činjenicom o načinu dobijanja. Stotine hiljada cvetova iz kojih se ručno vade sitne niti prašnika i na poseban način tretiraju, čine da je on najskuplji začin na svetu. Ali vredi svake date pare, bilo da ga koristite u pikantnim slanim jelima ili u slasnim desertima... Ukus je teško opisati, već sam pominjala u ranijim receptima sa šafranom da je i cvetan i gorkast, jake arome na med i mošus, a posebno je omiljen jer daje divnu zlatnu boju jelu u kome se koristi.




Ovaj puding od pirinča se sprema u Indiji i Pakistanu pod imenom kheer, u Iranu kao sholeh zard, a smatra se desertom dostojnim kraljice... Naravno, zbog šafrana! 

Pomisićete "šta nam priča bajke o običnom sutlijašu.." ali kad pogledate sastojke videćete da su zajednički samo pirinač i mleko, eventualno cimet. Kombinacija ostalih nama nesvakidašnjih začina, zajedno sa bademom, suvim grožđem i puterom, daje pudingu raskošan i zavodljiv orijentalan ukus. Kad vam kaže kraljica... :)))

Sastojci:
1l punomasnog mleka
8-10 niti (ili 1 kesica) šafrana
100 gr basmati pirinča
1 kašika gija (ghee/gi) ili putera
2 kašike listića badema 
(ili pistaća, ili indijskog oraha)
3 mahune kardamoma
1 štapić cimeta
110 gr šećera
1 kašika suvog grožđa



  • U manjem tiganju tostirati kratko badem, izvaditi ga iz suda i skloniti sa strane.
  • Potopiti šafran u 80 ml vrelog mleka i ostaviti da odstoji 20 minuta.
  • Staviti ostatak od litre mleka (920 ml) u sud sa debelim dnom da provri. 
  • Dok se mleko greje, u tiganju otopiti gi ili puter (u puter dodati malo ulja da ne gori) i na njemu propržiti dobro opran i oceđen pirinač. 
  • U provrelo mleko dodati kardamom, cimet i pirinač. Smanjiti temperaturu i kuvati 15 minuta, odnosno dok se količina mleka ne prepolovi.
  • Dodati šećer, mleko sa šafranom i polovinu tostiranog badema.
  • Kuvati dok se mleko skroz ne ukuva. Skloniti sa vatre, izbaciti štapić cimeta i mahune kardamoma. Dodati suvo grožđe i promešati.
  • Poslužiti toplo ili hladno, posuto ostatkom tostiranog badema.





Poslužila sam puding u Bolivud stilu - kitnjasto i malčice kičasto.. :)))




Isprobano na Coolinariki -> klik


Ideja - Mother Earth living

уторак, 17. новембар 2015.

Italijanska pečena jaja




Sve više volim da za doručak nešto smućkam, gurnem na kratko u rernu i dobijem topao i sit obrok. Od kako sam spremala pečena jaja sa sirom i pavlakom razmišljam o drugačijoj kombinaciji koja će biti jednako dobra...

Evo recepta za jaja koja su očas posla gotova dok se vi spremate za posao, ili pripremate još nešto što ćete pojesti uz njih. Sa svežim integralnim hlebom, uz jogurt ili kefir, jaja su odličan doručak, a sa svežim povrćem i malo vina lagana večera!


Sastojci:
4 kašike marinara sosa
2 jajeta
60 gr mocarele
so i biber


  • Dve manje vatrostalne posude podmažite uljem ili puterom. U svaku sipajte 2 kašike marinara sosa (recept je ovde -> klik )
  • Preko sosa razbijte po jedno jaje.
  • Odozgo pospite iskidanom mocarelom.
  • Pecite petnaestak minuta dok sir ne porumeni a belance se stegne. 
  • Žumance će biti mekano ako jaje pečete kraće.






Isprobano na Coolinariki -> klik



Ideja GI 365

петак, 13. новембар 2015.

Špekulas (speculaas) keks





Prvi pusam ih videla u kafićima i na benzinskim pumpama gde su ih služili uz espreso-kafu. Posle sam ih jurila po prodavnicama da bih od njih pravila moj omiljeni kolač, gde je jedan od sastojaka špekulas keks. Dešavalo se da keks ne sačeka pravljenje kolača, jer smo ga mic po mic pojeli pre nego što stigne da se napravi moj omiljeni špekulas terin.
Ovi keksići su tradicionalni biskviti koji se spremaju u Holandiji, Belgiji i Nemačkoj oko Svetog Nikole i za Božić. Tanki su, hrskavi, često sa utisnutim šarama vezanim za pomenute praznike. Obavezno su začinjeni praškastom mešavinom cimeta, muskatnog oraščića, karanfilića, đumbira, kardamoma i belog bibera. 



E, taj začin mi je baš iz Holandije na poklon donela moja drugarica Saška, pa reko' ajd da ne stoji i gubi na intezitetu... Onda mi je dala i kalup sa otiskom vetrenjače (a i šta bi drugo bilo prigodno za holandski keks), plus recept koji je išao uz kalup, pa sam mogla da se bacim na posao! Inače, na holandskom speculaas (čita se špek'las) znači medenjak. A od meda ni kapi... :)))




Sastojci:
180 gr brašna
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice speculaas začina u prahu*
100 gr putera**
100 gr braon šećera
2 kašike mleka (ili vode)
pirinčano brašno ili gustin za "staklenu" površinu


  • Brašno pomešati sa praškom za pecivo, šećerom i začinima. Napraviti udubljenjepa dodati omekšali puter i mleko. 
  • Zamesiti glatko testo. Ostaviti da se ohladi u frižideru pola sata umotano i streč foliju.
  • Premesittesto i tanko ga oklagijom rastanjiti. Posuti pirinčanim brašnom ili gustinom, pa rukom blago utapkati. Kalupom seći željene oblike. Ili otkidati male komadiće testa, utisnuti u pobrašnjen kalup, nožem odstraniti višak i pažljivo istresti gotov keksić.
  • Slagati keksiće na pleh obložen papirom za pečenje i peći petnaesak minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Ohladiti i poslužiti uz kafu ili čaj.



















Keksići su hrskavi i mirišljavi i ukusom baš liče na one kupovne! Jedino je pipkavo oblikovanje pomoću kalupa, pa ko nema strpljenja (tu ubrajam i sebe) neka ne žali što ne mogu da se nabave kod nas. Lepi su i ako se samo seckaju metalnim modlicama i malo išaraju pritiskajući sitno rende na gornju stranu (slika levo).



* Začin možete da napravite i sami, tako što ćete da pomešate 1 kašiku cimeta, 1,5 kašičica đumbira, 1/2 kašičice karanfilića i 1/2 kašićice muskat oraha, 1/2 kašičice kardamoma (svi začini su samleveni ili u prahu). Stavite u teglicu i dobro zatvorite. 


* * Ako puter zamenite margarinom, a mleko vodom, dobićete posne keksiće...



Isprobano na Coolinariki -> klik



понедељак, 09. новембар 2015.

Zapečene paprike sa parmezanom






Kako se paprikama bliži kraj sezone, tako su mi sve interesantnije spremljene na jednostavan način. Ovaj iz njih izvlači svu lepotu ukusa, a potvrđuje se izreka "malo je mnogo". Jelo se može spremati i van sezone sa pečenim paprikama iz zamrzivača. Par sastojaka i minumum truda su dovoljni da obezbede fino predjelo koje može da posluži i kao odlična večera, a ko je pri dobrom apetitu ujutru spremiće ih za doručak... Šolja kefira ujutru, ili čaša vina preko dana i uveče upotpuniće uživanje!


Sastojci:
4 veće pečene paprike
2 kašike prezli
2 kašike rendanog parmezana
1 češanj belog luka
1/2 veze peršuna
1-2 kašike maslinovog ulja
malo soli



  • Pečene paprike oljuštiti, očistiti od semenki i poređati u manji i plići vatrostalni sud podmazan uljem ili puterom.
  • Peršun i beli luk sitno iseckati i posuti ravnomerno po paprikama.
  • U manjoj činiji pomešati prezle i parmezan i posuti preko peršuna i belog luka.
  • Poprskati uljem i peći u rerni desetak minuta na 200°C. Pred kraj zapeći par minuta ispod grila da porumeni.
















Isprobano na Coolinariki -> klik

Ideja - Zenzero e Limone

петак, 06. новембар 2015.

Vegetarijanska paelja





Paelja (paella) je poznato špansko jelo za koje kažu da je nastalo sredinom 19. veka na području pokrajine Valensija, a ime dobilo po specifičnom plitkom sudu u kome se sprema. Vremenom se popularnost paelje proširila po celoj Španiji, pa se danas smatra da je to tradicionalno špansko jelo. Osnova mu je pirinač, a u paelju se još dodaje meso (pileće, zečje i kobasice), ili morski plodovi (škampi, školjke), ili riba i obavezno nekoliko vrsta povrća. 

Naravno da sam pravila vegetarijansku verziju bez mesa, a pošto sam imala vege kobasice, rešila sam da samo njima obogatim pirinač i mešano povrće. I začinima, posebno šafranom koji jelu daje finu aromu i boju.
Slično jelo sam videla na TV u nekoj kolažnoj emisiji, gde je paelja pravljena sa povrćem i španskim čorizo kobasicama. Setila sam se mojih omiljenih kobasica od soje i sejtana i dobila ideju da ja moju paelju napravim sa njima.


Sastojci :
100 gr isečene paprike
1 glavica sitno seckanog luka
100 gr patlidžana sečenog na kockice 
100 gr tikvica sečenih na kockice
100 gr graška (može smrznuti)
6 iseckanih polutki sušenog paradajza
3 vegetarijanske kobasice (soja+sejtan) - ne mora
2 češnja seckanog belog luka
200 gr pirinča (moj je basmati) 
prstohvat šafrana
600 ml supe
100 ml belog vina
nekoliko maslina
so i biber po ukusu
malo dimljene mlevene paprike
1 limun (ili pomorandža) sečen na koturove
po želji seckani peršun



  • Na ulju propržiti luk, papriku (može i da je ljutkasta), patlidžan i tikvice. 
  • Dodati sušeni paradajz, pirinač i beli luk, sve još malo propržiti.
  • Naliti supom od povrća i belim vinom. Ubaciti nekoliko maslina, grašak, vegetarijanske kobasice, malo dimljene mlevene paprike, posoliti, pobiberiti i poređati odozgo koturove limuna (ili pomorandže).
  • Poklopiti i peći poklopljeno u rerni na 180°C dok pirinač ne upije tečnost oko 30 minuta. Odklopiti i peći još malo dok se sve lepo ne zapeče.


Gotovo jelo posuti seckanim peršunom (ja nisam) i poslužiti.


Jelo je bogato ukusom, pirinač rastresit i aromatičan, a sve ima dodatnu svežinu od limuna koji se peče zajedno sa svim ostalim sastojcima. Meni je uz paelju bilo dovoljno samo vino...