Странице

петак, 29. мај 2015.

Kapreze salata sa avokadom



Leto tek što nije, a sa njim nam dolaze i letnje vrućine kada nam više odgovaraju lagana jela. Često su to složenije salate, koje po svom sastavu i bogatstvu mogu da budu kompletan obrok. Predlažem ovaj klasik, pojačan avokadom i dodatno osvežen rukolom.

недеља, 24. мај 2015.

KarAmelitas



Negde mu je ime karmelitas, negde karAmelitas, ali kako god se zvao izgleda mi totalno neodoljivo! Čokolada, karamel i krckavo testo... Ovaj kolač je definitivno moj favorit!

среда, 20. мај 2015.

Galeta od patlidžana



Sneška videla kod Joli, ja videla kod Sneške... Pa reko' samo da vam skrenem pažnju na ovaj božanstven recept! Bliži se sezona patlidžana (mada ih ima i sad), nek' vam se nađe. :)

субота, 16. мај 2015.

Kus-kus salata sa tunjevinom



Nisam pristalica jela po sistemu "otvorim (ili čistim) frižider, pa sve što vidim i imam stavim u jelo". Takve kreacije meni vuku na bućkuriš... Ali, kako nam nešto kod drugih ne valja, a kod nas to može da prođe, tako sam i ja skočila sama sebi u usta i promenila mišljenje. Kada se meni učinilo opravdanim, jelo sam iskombinovala od onoga što se zateklo u frižideru. Rezultat je po meni odličan, toliko da sam sutradan ponovila isto, a posle par dana sam pravila gostima koji su bili više nego zadovoljni!

уторак, 12. мај 2015.

Svetogorsko žito



Danas je Sveti Vasilije Ostroški, moja "mala slava". Obeležim je skromno, u krugu najbližih. Spremljeni su slavski kolač i žito na nov način. Onako kako ga spremaju monasi na Svetoj Gori...

петак, 8. мај 2015.

Vegan pizza sa avokadom i patlidžanom



"And Now for Something Completely Different", što bi rekli u kultnoj engleskoj seriji 

"Leteći cirkus Montija Pajtona"...


Ova pizza se razlikuje od svih mogućih koje sam probala u mom "piceraškom" iskustvu! A ono je prilično dugo..

уторак, 5. мај 2015.

Bundeva sa bademima i gorgonzolom



Bundeva je mnogo zgodna biljka za gajenje... Ubacite seme u zemlju, malo zalijete i kraj. Ona nikne, sama se širi i raste, ispod nje nema trave pa ne mora da se kosi, nema prskanja hemijom, kiša joj je dovoljna za vlagu. Na jesen samo pokupite plodove koji su sazreli, odložite na prohladno tamno mesto i koristite kad vam ustreba.

петак, 1. мај 2015.

Terin od špekulas keksa



Ovaj terin (francuski: terrine) pravila sam pre nekoliko godina u više prilika, a onda su na red došli drugi kolači i ovaj sam neopravdano zapostavila...