петак, 27. март 2015.

Krambl sa jabukama







Za one koji ne znaju, krambl (eng. crumble - izmrviti) je zapečena poslastica ili slano jelo, što zavisi od namirnica od kojih ga pravimo. Slatki krambl je uglavnom sa voćem i češće se pravi, dok je slani sa mesom, povrćem, sirom... Zajednički im je mrvičasti posip. Kod slatkih je od putera, brašna i šećera, kod slanih je šećer zamenjen tvrdim (rendanim) sirom. Naravno da ima varijacija na temu, pa se dodaju ovsene pahuljice, gustin ili prašak za puding, začini (cimet, vanila, kardamom, itd.), čokolada, mleveni keks, prezle... Od voća se najviše koristi bobičasto - jagode, višnje, ribizle, kupine, mada se pravi i od šljiva, jabuka ili bresaka isečenih na sitnije komade... 

He, he... sad sam ko prava nastavnica održala predavanje. Hvala na pažnji ;)))

Pravila sam i slatki i slani. Slani jednom, a slatki više puta - od višanja, ribizli i od šljiva. Pre neki dan sam probala i ovaj od jabuka. Svi su odlični! Na lak način dobije se stvarno brz i ukusan voćni desert. 


Sastojci
500 gr jabuka ili nekog drugog voća 
80 gr šećera (ja volim smeđi)
40 gr gustina (ili pudinga od vanile)
malo cimeta  (ili vanile ili kardamoma)

Za posip:
100 gr brašna
50 gr ovsenih pahuljica
50 gr šećera
90 gr putera


Priprema:
Hladan puter usitniti viljuškom ili nožem iseći na kockice.
U manjem sudu pomešati brašno i puter, pa trljanjem prstima napraviti mrvičasti posip. 
Dodati ovsene pahuljice i šećer, promešati i odložiti na kratko u zamrzivač ili frižider.



Jabuke oprati, očistiti i osušiti, pa ih iseći na manje komade. 
Pomešati ih sa šećerom, začinima i gustinom (pudingom).
Sve izručiti u vatrostalni sud podmazan puterom i poravnati. 
Spremljeni posip pažljivo rasporediti preko voća.
Sud staviti u rernu zagrejanu na 180°C i peći krambl 30 minuta. 
Poslužiti toplo, sa kuglom sladoleda od vanile ili ulupanom slatkom pavlakom.


Ko želi posnu varijantu neka umesto putera koristi margarin. Ja ga inače uopšte ne upotrebljavam, al kome treba posna poslastica može sa njim. Umesto običnog šlaga može šlag od soje.

U krambl sa šljivama najbolje idu kao začini cimet ili karanfilić, dok vanila i kardamom mogu u svaki. Uostalom, sami birajte... 
Pravila sam ga i od zamrznutog voća, samo ga odledite, ocedite, pa dalje prema receptu...


Slike krambla sa ribizlama, šljivama i višnjama, slikane ranijih godina.



Recept adaptiran od više njih sa Google-a

уторак, 24. март 2015.

Oslić sa vinom i kaparima





Što reče jedna moja draga prija(teljica), "oslić je riba koja je vrlo zahvalna za improvizaciju, jer nema neki dominantni miris... a, ni ukus..."  Meni je inače totalno neubedljiv, ali je na ovaj način stvarno mljac! Sočan, aromatičan, brzo gotov i (što je već moj zaštitni znak) jednostavan za pripremu...

Sastojci 

600 gr  fileta oslića
so i biber
2-3 kašike maslinovog ulja 
2 kašike soka od limuna 
2 glavice sitnijeg luka 
1-2 češnja belog luka
2 kašike kapara 
1-2 kašike seckanog peršuna 
1 kašika seckanog ruzmarina
1,5 dl belog vina 
po potrebi vode


Priprema:
1. Filete oslića natrljajti solju, biberom i limunom, pa složiti u uljem podmazan pleh (može i na nauljen papir).
2. Luk iseći na rebarca i poređati ga preko ribe. Dodati beli luk, peršun, ruzmarin i kapare, pa sve zaliti belim vinom i uljem. Možete dodati i limun isečen na kriške (predhodno koru dobro oprati i istrljati sodom bikarbonom). 
3. Ostaviti ribu barem sat da odstoji na hladnom da povuče mirise i ukuse.


4. Staviti u rernu zagrejanu na 180°C da se peče dok riba i povrće ne omekšaju, a sos se zgusne (tridesetak minuta). Ako je potrebno, dolivati u toku pečenja po malo vode. 
5. Poslužiti sa prilogom od kuvanog krompira i blitve, ili samo od krompira prelivenog maslinovim uljem, peršunom i belim lukom. Čaša vina se podrazumeva...  




Ideja je sa Food, a pripremu sam izmenila i prilagodila sebi.

субота, 21. март 2015.

Proja sa majonezom





Skoro bolju nisam napravila! A trefila se sasvim slučajno...

Posle veće nabavke u megamarketima obično za ručak pravim nešto na brzinu, što tamo ciljano kupim baš za taj dan. Desilo se da sam poslednji put kupila smrznute panirane štapiće od lososa - njih poređam na papir pa u pleh, gurnem u rernu i dok se peku pravim salatu. Ali, pošto uz te štapiće odlično ide majonez, napravim ja na brzaka uz pomoć štapnog miksera teglicu domaćeg - sveže jaje, fino ulje, pikantan, ma lep ko greh! Uz ručak sam pojela 2-3 kašičice, a ostatak se vukao po frižideru jer majonez baš retko jedem. Volim ga, ali sam se odvikla. Umalo da odleti u kantu!

I onda smislim šta ću - da u proju umesto ulja i jajeta dodam moj domaći majonez... Bingo! Bila je odlična!



Suvi sastojci:
80 gr instant palente
80 gr brašna
1/2 kašičice soli
1 kašičica praška za pecivo

Mokri sastojci:
80 gr sira
80 gr kefira (ili jogurta)
80 gr domaćeg majoneza
po potrebi malo mleka ili vode



  • Pomešati suve sastojke, pa im dodati mokre i sve dobro varjačom ili kašikom izmešati da masa bude kašasta (mleko dodati po potrebi). 
  • Sipati u podmazan pleh prečnika 16 cm i peći proju 30-35 minuta na temperaturi od 200°C, odnosno dok lepo ne porumeni.




Ova količina je dovoljna za doručak 2 osobe. Sad znate - kada vam preostane majonez, ide u proju koja je mekana, vlažna (što domaćice kažu "ne davi"), majonez se uopšte ne oseti, a korisno potroši.
Neko ovo zove projanica, neko projara, kod mene je proja... Ende! 



p.s. 
Kad već pominjem majonez i njegovo brzinsko pravljenje pomoću štapnog miksera, evo i recepta kako spremam najmanju količinu, a vi povećajte koliko vam drago...

U teglu od 370 ml (sa širokim otvorom) razbiti 1 sveže jaje, dodati 1 kašičicu senfa, deo soka od 1/2 limuna, so i biber po ukusu. Sipati samo pola pripremljene količine soka od limuna, ostaviti malo za doterivanje ukusa da vam u startu ne bude prekiselo... Sipati 250 ml ulja (suncokretovo ili od koštica grožđa), pa štapni mikser spustiti do dna tegle i mutiti ne dižući ga nekoliko sekundi sa dna. Polako dizati mikser prema vrhu tegle i majonez  će se u nekoliko sekundi umutiti. Doterati po želji ukus ostatakom limunovog soka.





Isprobano na Coolinarici -> klik



уторак, 17. март 2015.

Orzo salata sa orasima i gorgonzolom


Tu je i kruška, ali bi bio predugačak naslov. A možda bi neki pobegli zbog kombinacije... :)))



Ova salata je meni već poznatog ukusa, pravila sam kiš sa kruškama i gorgonzolom gde se taj neobični par savršeno slaže, bolje nego bilo koji ljubavni! Još kad se doda prepečen orah, uživancija je vrhunska! Iako je "samo" salata, sasvim sigurno može da bude poseban obrok jer je gorgonzola sita i jaka, orasi takođe, a orzo testenina (o kojoj sam više pisala ovde) i kruške su maltene osveženje... Plus čaša belog, da sve dodatno oplemeni ;)



Sastojci:
360 orzo paste/testenine
1 kruška, seckana, bez semenki
120 gr seckanih (pečenih) oraha
120 gr gorgonzole

maslinovo ulje
aćeto balsamiko
so i biber



Priprema:
1. Sukvati orzo "al dente" (oko 9 minuta), 
ocediti i isprati hladnom vodom (naravno da možete upotrebiti i neku drugu sitniju testeninu).
2. Seckani orah propeći nasuvo nekoliko minuta u tiganju sa debelim dnom. Mešati da ne izgori.
3. U činiji pomešati oceđeni orzo, seckane kruške, izmrvljenu gorgonzolu i orah.
4. U teglicu sipati sastojke za preliv, izmućkati, preliti preko salate i ovlaš promešati.
5. Poslužiti odmah uz čašicu vina.




Ovim receptom obeležavam preko 200.000 poseta mom blogu! 
Hvala vam! 





Adaptirano sa - Diethood 

петак, 13. март 2015.

Gibanica od sukanih i pečenih kora





Početkom devedesetih, muž i ja rešimo da živimo u prirodi. Nađemo blizu grada vikendicu sa pogledom na Dunav, preselimo se i krene potpuno drugi život. Nas dvoje, plus veliki pas i dve mačke. Par godina je prošlo u privikavanju na "drugu tarifu". Oboje gradska deca, polako smo se, kako smo u šali govorili, "poseljačili"... 
Nekako paralelno je počelo sad već čuveno vreme opšte besparice. Plate smešne (ili tužne), radnje prazne. Na razne načine snalazila sam se da spremim od nekoliko sastojaka svakoga dana nešto drugo za jelo. Voćke smo već imali, posadili smo bašticu. Kupili smo kozu i kokoške, znači bilo je mleka i jaja svakoga dana. Moj Zoki je brinuo o životinjama, a ja sam, kad se vratim sa posla, od mleka pravila sir, kajmak i skidala pavlaku. Višak sam prodavala i za te pare smo kupovali brašno u mlinu. Od brašna su se razvlačile pite ili rezanci, mesila peciva i hlebovi. Od jaja i sira se pravio nadev za testa, a kajmakom i pavlakom se premazivala. 
Iako sam dosta oko kuhinje naučila od mame, obzirom da nismo imali telefon, nisam mogla je da zvrckam za savete. Tada je u pomoć uskakala prva komšinica Rada, iskusna profi kuvarica u državnom preduzeću. Odrasla na selu, znala je mnoge kuhinjske veštine i cake, pa sam svašta od nje naučila. Između ostalog i da pravim kore koje se oklagijom sukanjem razvlače, propeku na plotni šporeta na loženje i od njih pravi najbolja gibanica na svetu! Tako da ću sad malo da se pravim važna, jer ove kore retko ko radi... 




Sastojci:
500 gr brašna
1 kašičica soli
voda po potrebi (oko 300 ml)

Nadev
600 gr sira 
4 jaja
250 gr mleka ili kisele vode
ulje po potrebi


1. Zamesiti testo za pitu da bude srednje tvrdo i ostaviti pokriveno da se odmori od pola sata, može i koji minuta dužePodeliti testo na kuglice, pa svaku oklagijom tanko razvijati (sukati) na veličinu malo veću od pleha u kome će se peći gibanica. 
2. Kore obilno posipati brašnom dok se razvlače, da se ne lepe za oklagiju i radnu površinu. Ne sekirajte se ako nisu skroz okrugle, kad se gibanica ređa sve to nema veze...
3. Svaku koru preko oklagije preneti do šporeta na loženje i peći na očišćenoj plotni  po petnaesetak sekundi sa jedne i sa druge strane (tek da dobije smeđe tačkice), pa je staviti u veliku najlon kesu ili u sud sa poklopcem da omekne. 
4. Dok se kora peče razvijati sledeću, pa ih naizmenično razvijati, peći i odlagati. Kada se sve ispeku ostaviti ih dobro ušuškane dok se ne ohlade. 



5. Ohlađene kore izvaditi iz kese/suda u kome su se hladile. 
6. Sir i jaja umutiti, dodati mleko (kiselu vodu) i ulje. 
7. U podmazan pleh staviti koru, poprskati je uljem, bogato je namazati nadevom, poklopiti sledećom korom i tako ređati dok se sve ne potroši. 
8. Premazati gornju koru nadevom, poprskati uljem i peći u rerni zagrejanoj na 200°C nekih 30 - 40 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.


Nema boljih kora od ovih, gibanica je ukusnija nego da je od palačinki! Gotove mogu da se zamrznu, tako da je najbolje praviti duplu meru, pa od polovine praviti gibanicu, a drugu polovinu zamrznuti za reprizu :))) 
Na slikama su kore pravljene od pola mere. Dobila sam oko 420 gr testa, od kojih sam napravila 15 kuglica za razvlačenje. Kore su bile prečnika 22 cm, upotrebila sam 11 za gibanicu, a ostale smo pojeli tek skinute sa plotne, samo malčice prohlađene. :)))



Ko nema priliku da kore peče na plotni šporeta, može da ih peče u pizza pekaču ili u većem teflonskom ili tučanom tiganju. Može i u većoj tepsiji na ringli. To nisam probala, već sam čula od drugih, ali sam probala na tučanom grilu na plinskom šporetu, za manje kore vrši pos'o!

I da završim priču sa početka... 1997. smo naš zoološki vrt rasformirali, ostao je samo veliki pas 

Isprobano na Coolinarici -> klik


понедељак, 09. март 2015.

Čokoladni tart sa ljutom papričicom





Od kako znam za sebe volim ljuto, jer se u našoj kući ljuto uvek jelo. Kao dete sam počela tako što sam umakala hleb u saft od pečenih ljutih paprika, pa sam kasnije jela paprike, ali obavezno zaobilazila ljute žile. Volela sam i sveže ljute papričice, od njih sam jela tek vrh, jer je dalje nastupalo područje "gori vatra". Ali tvrdim da se kondicija za ljuto (kao i za sve drugo) stiče vežbanjem i praksom, dugom i upornom! I vežbala sam na salatama (pečenim ljutim paprikama, ajvaru, ljutenici i pinđuru), kao i na slanim jelima (zaljućenom prebrancu, satarašu, ljutim punjenim paprikama). Znači, sve gurmansko, gde ljutina da poseban pečat! Kondicija baš porasla...

A onda se pre nekoliko godina kod nas pojavila čokolada sa čili papričicama. Pravio je Bambi male, od 30 grama... lepo ljute. Bilo je i drugih, uvoznih i skupih, kao i domaćih iz malih ekskluzivnih prodavnica slatkiša, gde su se prodavale upakovane u celofan, ali su mi one Bambijeve čokoladice bile najlepše! Na žalost, moje oduševljenje je trajalo godinu - dve, a te čokoladice su prestale da se prodaju. Valjda narod nije navikao i neće da meša slatko sa ljutim.

Još pre nego što sam počela da pišem blog merkala sam neke recepte kolača sa čokoladom i ljutim papričicama. Kopkao me ukus, mada sam u stvari unapred znala da ću ih voleti. Ni sama ne znam zašto sam odlagala pravljenje do sad, ali sam svoju želju najzad sprovela u delo i slatko - ljuti tart je tu! Meni se sviđa, ako ste ljubitelj čokolade i ljutog ne oklevajte, preporučujem ga i vama! 



Sastojci:
200 brašna
100 gr putera
1 jaje
50 gr šećera u prahu
prstohvat soli
po potrebi kašika-dve ledene vode
za krem:
200 gr crne čokolade
250 ml slatke pavlake za šlag (mlečne!)
20 gr putera
prstohvat mlevene ljute papričice
(ja sam imala prirodni ekstrakt ljute horgoške paprike)


1. U multipraktiku miksajte sve sastojke za testo osim jajeta, dok ne dobijete grudvice. 
2. Dodajte i jaje i miksajte nekoliko sekundi. Ako je testo tvrdo, dodajte kašiku-dve ledene vode. 
3. Istresite na radnu površinu, skupite rukama, utapkajte u gomilu (ne mesite!) i uvijte u streč foliju. Ostavite da se odmori na hladnom.
4. Pavlaku i puter zagrejati do vrenja.
5. Skloniti sa vatre i dodati usitnjenu čokoladu i papričicu. 
6. Mešati varjačom da se skroz otope i sjedine. Ostaviti da se hladi, povremeno promešati.




7. Testo rastanjiti na 2-3 mm debljine u kalupu za tart prečnika 22 cm i podići ivice do ruba (možete ih i ukrasiti). Izbockati ga viljuškom, prekriti papirom za pečenje i posuti zrnima pasulja (ja sam kikiriki, pa sam uz pečeno testo dobila i grickalice!), ili nečim što će lagano da optereti testo da ne ide u visinu. Peći 25 minuta na 180°C. 
8. Skloniti papir i zrna i dopeći još 5 minuta. 
9. Ohladiti testo, pa uliti ohlađen čokoladni (ganaš) krem i ostaviti da se hladi barem 2 sata u frižideru, a može i preko noći. Pre služenja obavezno izvaditi neka odstoji barem pola sata do sat na sobnoj temperaturi.



Ako ovaj tart ipak ne biste pravili sa ljutom papričicom, naravno da možete i bez nje, ali ne znate šta propuštate...



Adaptirano sa Il Cucchiaio d'Argento

четвртак, 05. март 2015.

Salata od komorača i kupusa






Ovo je prava zimska bela salata, koja može da se posluži u najsvečanijim prilikama. Neutralni kupus i aromatični komorač, začinjeni finim belim dresingom daju zanimljiv ukus ovoj neobičnoj kombinaciji. 

Kupus salatu volim, ali mi moja nikad nije lepa kao kad je drugi prave. Najlepša mi je kafanska! :))) Dal' ja ne stavim dovoljno ulja i sirćeta, ili spremanje na veliko daje bolji rezultat (kao i kod pasulja), uglavnom je retko pravim. Što se komorača tiče, njega teže nabavim jer ga nema na mojoj pijaci, pa ga kupujem u megamarketima na drugom kraju grada. Plus poprilično košta, na žalost... 
Nisam ih nikada spajala ranije, a danas mi je trebao lagani prilog uz pečenu pastrmku.



Sastojci:
1/2 glavice komorača
1/4 glavice kupusa
100 gr badema

za preliv:
180 gr gustog grčkog jogurta (ili kisele pavlake)
sok od pola limuna
malo belog luka u prahu
malo soli i bibera
1 kašičica meda
1/2 kašičice maka
malo jabukovog sirćeta




1.  Komorač preseći na pola, odstraniti zadebljani deo.
2. Iseći na rezance. Staviti u činiju za posluživanje i poprskati sa malo jabukovog sirćeta.
3.  Kupus iseći na rezance i dodati u činiju sa komoračem.
4.  Badem sitno iseckati.
5. U manjoj činiji umutiti sve sastojke za preliv osim badema. Preliti preko komorača i kupusa i promešati. 
6.  Posuti bademom, promešati još malo i poslužiti.


Savršeno ide uz ribu, ili solo, kao laka užina ili večera. U stvari, mogu razne kombinacije, vi već vidite prema vašem ukusu... 
Ako nemate grčki jogurt, možete ga zameniti kiselom pavlakom sa 12% masnoće. U nedostatku komorača, mislim da bi salata mogla da se napravi i samo od kupusa, sa pomenutim prelivom koji će da mu udahne novi šmek! :)))

Isprobano na Coolinariki -> klik



Adapirano sa Honest Fare

недеља, 01. март 2015.

Dve paštete od tunjevine


Dok sam bila na Dukan dijeti pitam jednu "sapatnicu" kako se pravi pašteta od tunjevine, a ona kaže: "Ma nije to neka velika mudrost, mislim da svatko radi po svom ukusu i ima svoj recept..." Eeee, ali kad nisam jela ribu preko četvrt veka, naravno da nisam ni imala svoj recept za paštetu. Onda sam se bacila na posao, kombinovala sastojke i sad nemam jednu paštetu, nego dve! Prva je posna, druga nije. 
Za pripremu koristim isključivo tunjevinu u sopstvenom soku (na nekim konzervama piše u salamuri ili naturelle), mada vi možete i onu u ulju, ali je pašteta tako masnija. 


Evo mojih izmišljotina:

No.1 - Pašteta od tunjevine i tahinija




1 konzerva tunjevine u sopstvenom soku
2 velike kašike tahini paste (taan)
1/2 glavice seckanog crvenog luka
beli luk u prahu
so i biber
sok od pola limuna
1 kašika ulja
peršun po želji



  • U činiji usitniti viljuškom tunjevinu.
  • Dodati tahini, seckan luk i beli luk, začiniti, zakiseliti limunom i uliti ulje. 
  • Sve dobro promešati i poslužiti uz hleb ili moje omiljene tanke lepinjice.

Napomena: 25. novembra 2016. godine ova pašteta je izabrana za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinarici -> klik

Ovo je na Coolinarici bila slika dana 2. juna 2016. godine


No.2 - Pašteta od tunjevine i sira


1 konzerva (od 180 gr) tunjevine u sopstvenom soku
150 gr posnog svežeg sira 
1 kašika paradajza iz tube 
malo soli i bibera 
2-3 kapi čili ekstrakta (ili seckane ljute papričice) 
po ukusu seckanih kapara (oceđenih i osušenih kuhinjskim papirom) 
po ukusu belog luka u prahu


  • Viljuškom izgnječiti tunjevinu, dodati sir i dobro mešati da se sve lepo sjedini. 
  • Paradajz iz tube umešati u smesu, dodati so, biber, beli luk i koju kap čili ekstrakta i sve još jednom dobro promešati. 
  • Dodati kapare, ovlaš promešati i uživati uz tostiran hleb.

Napomena: 19. decembra 2014. godine ova pašteta je izabrana za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinarici -> klik

Par starih sličica: