Странице

субота, 31. октобар 2015.

Pikantno slatko od paprika



Kombinacija je za padanje u nesvest! Meni je prvo pala na pamet gorgonzola (ili neki drugi "plemeniti") sa ovom slatkom i ljutom divotom od paprika. Kad sam probala, potvrdila su se moja očekivanja da je dobro. Neobično, ali potvrđujem da je mnogo ukusno!

Pravila sam ja i ranije slatko-slane kombinacije (marmeladu karamelisanog luka i suvih šljiva), probala na Blogerijadi na Adi divni Majin Sweet Pickle Relish i Mimin čatni od svežih smokava, ali ovo slatko mi se posebno dopada što je još i ljuto. Jedino mi je žao što nisam ranije pravila, dok je paprika bilo na pretek, mada i sad ima lepih..


Verujem da znate da su Makednonke u kuhnji zakon! Dal' su u pitanju testa, pite, ili starinska jela, torte, zimnica, ma sve prave savršeno. Od Lili sam i ranije spremala par stvarčica, ali ovo slatko... Nisam mu odolela! 
Preporučuje ga kao dodatak na sendviče, uz roštilj, a najbolje uz neki jači sir. Već sam napisala da sam ga jela sa gorgonzolom, probala sam i sa fetom, obe kombinacije su lepe na svoj način. Planiram ga i uz grilovan halumi, samo još da ga nabavim jer ga u "SuperVeru" čas ima, čas nema..


Sastojci:
1.200 gr crvenih paprika za ajvar
250 gr ljutih (crvenih) paprika
500 gr šećera
1 manji limun (sok)
1 kesica vanil šećera
1/2 kašičice cimeta
po želji - lovorov list, krupno mleven crveni biber ili ruzmarin

Priprema:


  • Opranu i osušenu papriku očistiti od semenki i žilica. Iseckati je na kockice ili trake (radite u tankim hiruškim rukavicama, jerbo ljute papričice još dugo pale ruke posle seckanja, provereno od ranije). 
  • Stavite papriku u šerpu, pospite šećerom, dodajte vanilu, cimet i sok od limuna i ostavite da prenoći. Po želji dodati još neki začin sa spiska (ja sam lovor, biber i karanfilić).


  • Sutradan staviti šerpu na tihu vatru da provri i neka na tiho vri desetak minuta, onda pojačati i kuvati kao i svako drugo slatko dok se sirup ne zgusne (sve ukupno oko pola sata).
  • Gotovo slatko sipati u tople tegle, ostaviti ga da se ohladi i zatvoriti poklopcima.


Ovo mi je 200. post. Mislila sam da vas počastim nekom torticom,
ali ovo slatko vredi koliko dve torte! 

E, sad ga lickajte i uživajte! 







19 коментара:

  1. Izled mu je predivan.samo mogu da zamislim kontrast sira i paprike u ustima..idi Gago voda mi ide na usta :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mirče moja, baš si me nasmejala sa "idi Gago..." Sezona paprika će sad i kod vas (mada je ima preko cele godine), nekako slutim da će i tvoja usta da isprobaju kontrast sira i slatke paprike :))) Hvala ti na komentaru! ♥

      Избриши
  2. Dama Herc - Gaga, e sta da ti kazem.. kako si sve to fino spremila, uslikala... pa zacinila sa taj preljepi tekst... Hvala ti madam,

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Lile, hvala tebi na prelepom receptu! ♥ Kada sam videla Micinu sliku na FB znala sam da moram da napravim tvoje slatko! Toliko je fino da će se mnogo puta kod mene kuvati, a fino je i za poklon - mala teglica, mašnica i baš originalan i unikatan poklon!

      Избриши
  3. Lubię Twojego bloga, bo mnie bardzo inspirujesz! Teraz, dzięki Tobie, marzę o takiej papryce, narobiłaś mi wielkiej ochoty :)

    ОдговориИзбриши
  4. Merhabalar, çok güzel ve leziz olmuş. Ellerinize sağlık.

    Saygılar.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim rečima, drago mi je da ti se slatko dopada.. ♥ Pozdrav :)

      Избриши
  5. Ovo je 100% fenomenalno! Verujem ja tebi na reč, ali ove tvoje fotke su toliko dobre da mislim da je ukus još bolji. E sad znajući da su "moje medene paprike" za zimnicu izvanredne (ima ih kod mene na blogu) apsolutno sam sigurna da su ove tvoje FENOMENALNE, jer, ja volim kombinacije slatko, slano i ljuto ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Olja, drago mi je da imam istomišljenika po pitanju ukusa slatko-slano-ljuto.. Hvala ti na lepim rečima, a potražiću tvoje medene paprike, recept mi zvuči baš zanimljivo! ♥

      Избриши
  6. E, pa cestitke za 200. post! Divan recept, neobican i sve zajedno prelijepo izgleda.

    ОдговориИзбриши
  7. Prvo - ljubim za 200. recept, uzivala sam. Drugo, vec znas da je ovo tako po mom ukusu u kombinaciji sa plavim sirom. Unapred se radujem vikendu i isprobavanju :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Prvo - hvala na poljupcu za jubilej :* Drugo - radujem se da ćeš da ga isprobaš, baš me zanimaju tvoji utisci! A pošto znam da voliš slatko-slane kombinacije, ne sumnjam da će da ti se svidi.. ♥

      Избриши
  8. Evo skoro mesec dana ja zaboravljam da ostavim ovde komentar, a mama me podseća svakog dana uredno XD. Znala sam da će njoj da se svidi ovo, pa sam joj dala recept i šta da kažem, napravila je već, ja mislim, 4 ture XD. Dobila sam teglu naravno XD. Meni se sviđa prilično ali mi je ljuto mnogo kad ne daj Bože nagrizem ljutu papričicu, a oni vole pa im ni to ne smeta. Uglavnom, mama kaže da je ovo nešto nabolje što je napravila od kada kuva (??!!) a ja garantujem da je svašta lepo napravila XD, pa imaš od nje veliko HVALA i mnogo pozdrava i lepih želja. (Ako se ne varam, na ti smo još od pre, da ne budem nepristojna :-P). Ako me posluži sunce još neki dan možda uslikam ovo što mi je mama dala, pa preporučim i na blogu. Taman da vidiš, kod nje je dosta sitnije seckana paprika, iako sam joj umalo nacrtala kolike su kockice XD Ali fino je i tako, nije se paprika izmeljala i sl.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tajana, hvala ti što si javila utiske! ♥ Raduje me da se tvojoj mami dopalo ovo slatko, i meni je bilo inenađenje i otkriće njegov neobičan, ali i mnogo dobar ukus! Zahvaljujem joj se na pozdravima i lepim željama, kao i na lepim rečima upućenim receptu. Ti i ja jesmo na ti odavno, još sa Coolinarike, tako da tu nemoj da brineš :* Pozdravljam te puno, tvoju mamu isto i želim vam svako dobro! ♥

      Избриши