Странице

субота, 26. септембар 2015.

Pizzette od patlidžana



Patlidžan je i dalje na 1. mestu moje top liste - bar dva puta nedeljno već treći mesec uzastopno... Ne odustajem nikako, samo smišljam na koji novi način da ga spremim!


Na Internetu je more recepata za mini pice od patlidžana (pizzette), tako da sam iskombinovala varijantu koja se meni sviđa. Ukusom podseća na picu, umesto testa za podlogu je korišćen patlidžan koji je u ovom slučaju grilovan. Imam u bašti svoj čeri paradajz koji sve više dozreva, pa sam se malo poigrala praveći sos koji može da se zameni i nekim drugim. Ovo je dobro kao toplo predjelo ili kompletno jelo za lakši ručak /večeru, uz hrskavi hleb i čašicu vina..


Sastojci:
2 patlidžana
100 gr rendanog sira
300 gr čeri paradajza
po ukusu so, biber, origano
1 češanj belog luka
po ukusu peršun i bosiljak
2 kašike parmezana

Priprema:


  • Patlidžan oprati, iseći na ploške, pa ga poređati na papir za pečenje i poprskati sa malo ulja. 
  • Grilovati u rerni ispod gornjeg grejača dok ne omekne (ja sam u pizza-grillu). Po potrebi na pola pečenja prevrnuti. Patlidžan možete grilovati i na roštilju.
  • Dok se patlidžan griluje/peče, na malo ulja sotirati 200 gr čeri paradajza na tihoj vatri (bez dodavanja vode) dvadesetak minuta, uz dodatak začina i belog luka . 
  • U nauljeni sud poređati patlidžan, premazati sosom od paradajza, posuti rendanim sirom, odozgo staviti po jedan čeri-paradajz, pa peći na 200°C oko 15 minuta. 
  • Pečene picete posuti rendanim parmezanom, ukrasiti listićima peršuna i poslužiti dok su tople. 


Ukoliko nemate čeri paradajz, umesto sotiranog možete koristiti bilo koji paradajz sos (preporučujem moj marinara sos), a po jedan čeri paradajz staviti na nadeveni patlidžan pred pečenje (poređati ga na narendani sir).





12 коментара:

  1. Preslatko izgledaju i vjerujem da su preukusne. Na ovaj nacin bi se svidjele i svima kojima patlidzan nije najomiljenije povrce :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mom Zokiju (koji nije neki fan pizze) su bile baš ukusne ove picete, a ja nisam merodavna, jer patlidžan volim i samo pečen bez ikakvih dodataka. Šalim se, odlične su, mislim da prolaze i kod onih koji je ne mare patlidžan.
      Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  2. Dobra (vegetarijanska) zamjena za 'Imam baildi'...super sto patlidzani nisu prethodno przeni!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jasna, ne pamtim kad sam nešto pržila, ne dozvoljava mi čika-dr. Inače, "Imam baildi" do sad nisam pravila - sve se oštrim, pa nikako. A mora da je ukusno, čim je sa patlidžanom! Hvala ti na javljanju ♥

      Избриши
  3. Gago, diiiivna ideja za jedan brzi, ukusni jesenji rucak, i kod nas se patlidzan visoko kotira na listi omiljenih namirnica.:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Varijacija sa patlidžanom, sirom i paradajzom ima mali milion, a sva jela su brza i ukusna. Uživaćemo u patlidžanu sigurno još mesec-dva, dok mu je sezona da mu se naplatimo :))) Hvala ti na čitanju i komentaru ♥

      Избриши
  4. Одговори
    1. Hvala ti, Sneki! ♥ Zato takva jela najviše volim, lako se spreme i fina su za klopicu...

      Избриши
  5. Bas su super! Čini mi se da sam ih pravila jednom davno, ali sad se više ne sećam utisaka. Verovatno su nam se dopale, jer volimo patlidžan. :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Milkice, moraćeš onda na popravni, ako se ne sećaš utisaka ;))) Ma, gde može sa patlidžanom da ne valja...
      Hvala ti na javljanju! ♥

      Избриши
  6. Gago, carice patlidzana, svaka cast na divnom, jednostavnom receptu :*

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, posle dobijanja titule od tebe.. dižem nos! Od sad da mi se obraćate sa Vaše Veličanstvo ;)))
      Šalim se, naravno, ali me raduje to što ti se dopada recept... Hvala ti ♥

      Избриши