Странице

недеља, 30. август 2015.

Prepletena pogača




Ovu pogaču sam spremala za povojnicu  Ako ne znate za taj običaj, citiram:

"Povojnica je običaj darivanja novorođene bebe od najbližih ženskih članova porodice. Nosi se u najranijim detinjim danima, a najkasnije do 40 dana života. Povojnica sadrži poklone detetu i roditeljima: pelene, novac, zlato, određenu vrstu hrane, sve uvijeno tankim peškirom."

четвртак, 27. август 2015.

Pekmez od šljiva



Šljiva.. Jedno od obeležja Srbije. Meni nije samo vrsta voća, asocira me na mnogo različitih stvari...

понедељак, 24. август 2015.

Patlidžan u marinara sosu



Već i vrapci znaju da mi je patlidžan slaba tačka. Kad mu je sezona, bar dva puta nedeljno nešto od njega napravim. Najviše volim jednostavne kombinacije, pogotovo grilovan, sa malo umaka ili sira.

петак, 21. август 2015.

Marinara sos od paradajza



Sa "marinara" sosom sam se susrela švrljajući po raznim inostranim blogovima. Svideo mi se jer ima meni omiljen mediteranski šmek. Poreklom je iz okoline Napulja, kažu da su ga koristili mornari jer je mogao bez kvarenja da se očuva za vreme plovidbe. Osnovni sastojci su mu paradajz, crni luk, beli luk i začinske trave. Ime mu i jeste i nije italijansko, odnosno kažu da je ime dobio od iseljenika koji su brodovima odlazili iz Italije za Ameriku. U Italiji taj sos ima ime šugo ili salsa di pomodoro, u italo-američkoj kuhinji je marinara sos...

уторак, 18. август 2015.

Pečene tikvice sa sirom i čeri paradajzom



Blog Mirjanina kuhinja je prava riznica odličnih recepata! Par njih sam isprobala, a ako pažljivo pogledate sadržaj bloga nećete znati šta je bolje kod Mirjane, dal' njeni divni slatkiši ili fini slani specijaliteti...
Po ovom njenom receptu tikvice pravim već nekoliko godina i svaki put me oduševe svojim finim ukusom i jednostavnom pripremom. Minimalno sam ga izmenila, ali je jelo uvek pun pogodak bilo da ga spremam kao laki ručak ili prilog uz nešto jače.