четвртак, 27. новембар 2014.

Salata od leblebija




Tek sam pre par godina otkrila koliko su leblebije ukusne! A nije da nije bilo prilike i ranije... Sećam se još kao dete odlazaka u bioskop gde su ispred stajali prodavci sa korpama i uzvikivali "semenke, suncokret, kikiriki, leblebije... sport za zube"! Volela sam semenke i kikiriki, leblebije mi uopšte nisu bile privlačne. Dok nisam videla ovu salatu..

недеља, 23. новембар 2014.

Domaći kefir


Znate koliko je koristan, ne moram ja da vam kažem. Uostalom, Internet je prepun natpisa o blagotvornosti kefira za naše telo i njegovo zdravlje. Preneću samo moje dvogodišnje iskustvo stečeno njegovim pravljenjem. 



Priprema kefira zahteva svakodnevno angažovanje. Mnogi se olako zalete, nabave kefir gljivu, a posle mesec-dva dana ih prođe entuzijazam jer im dosadi svakodnevni posao oko nje. Nije to veliki posao, nekih 5-10 minuta, ali mora da se odradi svakoga dana! Meni još nije dosadio...

четвртак, 20. новембар 2014.

Na slavi kod Mine




Pominjala sam već Minu, moju sestru od tetke. Imam ovde nekoliko recepata koje sam preko telefona ili preko poruka na FB dobila od nje. Svestrana je, obrazovana, elokventna, što bi stariji rekli "vid'la je i sveta" - stigla i u Čile i u Japan, živela u Pragu i Lisabonu. Plus je lepa, duhovita i pametna.

понедељак, 17. новембар 2014.

Kiš sa kruškama i gorgonzolom


'Ladnije vreme, idemo na jaču 'ranu...

Pre desetak godina, na nemačkoj TV stanici VOX, simpatični čikica Alfred je u svojoj kulinarskoj emisiji "Alfredissimo" pokazao ovaj recept sa mojom omiljenom gorgonzolom... Kasnije sam saznala da mu je prezime Biolek i da je u Nemačkoj vrlo poštovan i uvažen. 


Kiš je tada meni na prvi pogled bio malo neobičan, jer kombinacija voća i tzv. buđavog sira nije bila prisutna u receptima na koje sam dotada nailazila. Naravno da je kokoška u meni morala da kljucne i u takav delikates, pa je od onda ovaj kiš meni vrlo omiljen!

четвртак, 13. новембар 2014.

Višnjevača


Večeras častim piće! Za manje od godinu dana ovaj blog je zabeležio preko 100.000 pregleda. Obzirom da uopšte nema mesa, a recepata za kiflice, kolače i torte koji mame posetioce ima relativno malo, ova cifra je za mene lep uspeh! 
Inače, ovu višnjevaču sam nosila na Blogerijadu na Adi u septembru, ko god je probao bio je zadovoljan... 



Višnjevača je piće koje pravim uglavnom radi gostiju. Nije da ne volim alkohol, al nisam ljubitelj likera i slatkih pića, više sam za žestoka ili gorka. Ali zato svako ko voli višnjevaču ovoj mojoj ne nalazi manu. Em koristim moje višnje (neprskane, modernim rečnikom organske), em koristim domaću lozu za nalivanje i žuti šećer za zaslađivanje. Gucnem je ponekad i ja, tek da proverim kvalitet i da se ne brukam pred gostima ;) Ovaj put nazdravljam sa vama uz želju da zajedno dočekamo i milion!

петак, 07. новембар 2014.

Dve zelene čorbe - brokoli & blitva

... a bez mirođije :)))


Pošto supe ne pravim, kod mene su na repertoaru samo čorbice od povrća. Krenem po sezonama - na proleće od zelja, koprive, pa onda od tikvica. Leti od paradajza, od blitve, a s jeseni od bundeve, od karfiola i od brokolija... Od šampinjona spremam preko cele godine. 
Obzirom da većina onoga što sam nabrojala može da se kupi i zamrznuto, sada svaku čorbicu (tepam im jer ih vooooolim) mogu da pravim kad god poželim!

уторак, 04. новембар 2014.

Farinata Filipove bake



U septembru se grupa blogerki družila na Adi. Svako je doneo nešto od hrane, a meni se posebno dopala Farinata sa maslinama, ruzmarinom i tucanom paprikom, koju je donela Vesna sa bloga Nešto kipi - ništa strašno.

субота, 01. новембар 2014.

Hlepčići sa anisom




Znam, znam, već sam dosadna sa uspomenama iz Grčke, al evo samo još ovo. Greota da fini ukus ovih mirišljavih hlepčića ne probate i vi... Meni su otkriće zbog dodatka anisa.