Странице

понедељак, 27. октобар 2014.

Koljivo sa daškom Elade


Pominjala sam u postu o "melitzano" salati da sam se odmarala u Grčkoj. Bila sam u Sartiju na Sitoniji, smeštena u kući blizu crkve čija su zvona dva puta dnevno pozivala na službu. Jedan dečkić iz naše grupe je bio opčinjen tim zvonima, čak nas je svakog dana svečano pozvao da ih zajedno slušamo u porti :)
Desilo se da je u vreme dok sam boravila tamo crkva proslavljala jedan od svojih praznika. Okupljenima u porti je služeno koljivo i deljeni su mali hlepčići sa anisom. Naravno da sam oba probala..


Kod nas je koljivo žito koje se kuva za verske obrede. Sprema se najčešće mlevena kuvana pšenica sa dodatkom šećera i mlevenih oraha. Koljivo koje sam u Sartiju jela je sasvim drugačijeg izgleda i ukusa. Nemlevena pšenica, pomešana sa praškastim sastojcima, sa dodatkom sušenog voća, bobica nara i jezgra koštunjavog voća...

понедељак, 20. октобар 2014.

Dukan caponata



Kaponatu (u originalu je italijanski caponata) sam ovako pravila dok sam bila na Dukan dijeti prošle jeseni, ali jelo preporučujem svima jer je jednostavno za pripremu, a ukusno i zdravo.

среда, 15. октобар 2014.

Kari od patlidžana



Ko redovno prati blog već je ukopčao da volim patlidžan. Volim i začinjena jela, a imala sam kokosovo mleko... E, trebalo je ta tri uklopiti. Znam da je kokosovo mleko odlično kad se doda u kari. Malo sam istraživala, nešto izbacila, nešto dodala i na kraju - uživancija!

петак, 10. октобар 2014.

Pita od patlidžana



Ne prođe sezona patlidžana, a da bar jednom ne napravim ovu pitu. Mnogi koji su je probali nisu mogli da odgonetnu od čega je, ali se još nije desilo da se nekome nije svidela! Poseban ukus ima ako se pravi sa korama od heljde, tad pita ima ukus kao da je sa palačinkama.

среда, 8. октобар 2014.

Pizza za moju Oliveru ♥



O pizzi znate ama baš sve! Odakle je, koji su sastojci, kakvo je testo, koja je najbolja, koliko i na kojoj temperaturi peče, koliko deblja... :))) 

Danas je pominjem jer je rođendan moje mame, koja je pizzu obožavala i savršeno je pravila. 
Danas ću ja da je pravim za njenu milu dušicu...  

петак, 3. октобар 2014.

Grčka melitzano salata


Definitivno hit mog ovogodišnjeg joga - odmora u Grčkoj! 



Jela sam je kao namaz za doručak, kao salatu za ručak i kao meze uveče... Na netu ima mnogo varijanti - sa fetom, sa paradajzom, tahinijem, crvenim lukom, ali se meni sviđa ova...