понедељак, 27. октобар 2014.

Koljivo sa daškom Elade


Pominjala sam u postu o "melitzano" salati da sam se odmarala u Grčkoj. Bila sam u Sartiju na Sitoniji, smeštena u kući blizu crkve čija su zvona dva puta dnevno pozivala na službu. Jedan dečkić iz naše grupe je bio opčinjen tim zvonima, čak nas je svakog dana svečano pozvao da ih zajedno slušamo u porti :)
Desilo se da je u vreme dok sam boravila tamo crkva proslavljala jedan od svojih praznika. Okupljenima u porti je služeno koljivo i deljeni su mali hlepčići sa anisom. Naravno da sam oba probala... 


Kod nas je koljivo žito koje se kuva za verske obrede. Sprema se najčešće mlevena kuvana pšenica sa dodatkom šećera i mlevenih oraha. Koljivo koje sam u Sartiju jela je sasvim drugačijeg izgleda i ukusa. Nemlevena pšenica, pomešana sa praškastim sastojcima, sa dodatkom sušenog voća, bobica nara i jezgra koštunjavog voća...  Istraživala sam po netu i pronašla recept koji mi je otkrio "tajnu" tog neobičnog, a meni prelepog ukusa. Iskoristila sam deo recepta i napravila koljivo koje je po ukusu slično onom grčkom, ali bez šećera i prženog brašna kako recept zahteva. Pravila sam manju količinu, naravno da po potrebi može da se poveća.

Sastojci:
150 gr žita
60 gr badema
60 gr oraha
50 gr suvog grožđa
30 gr susama
malo cimeta
malo struganog muskatnog oraščića
malo mlevenog karanfilića
malo mlevenih semenki korijandera (ne mora)
malo anisa u prahu
malo neke aromatične rakije (uzo!)
3 kašike meda

i najvažniji sastojak - ljubav prema bližnjima 

Suvo grožđe očistiti od peteljki i preliti ga mešavinom vode i rakije (najbolje uzo, zbog mirisa anisa)







Skuvati žito, ocediti u cediljki, pa rasporediti preko raširenog stolnjaka da se skroz prosuši i da nema vlage.






Badem blanširati (preliti kipućom vodom), ostaviti desetak minuta da omekne kožica, pa vodu prosuti, a badem prohladiti. Skinuti mu smeđu kožicu, prepoloviti i malo na vazduhu prosušiti.

Orah iseći na komadiće.










Susam sipati u manji tiganj i blago ga na suvo prepeći da tek malo porumeni.








Pripremiti sve začine.

Žito sipati u činiju, dodati oceđeno i prosušeno suvo grožđe. Dodati orah i badem (manju količinu ostaviti za ukrašavanje), susam i začine. Zasladiti medom, poravnati i ukrasiti polutkama badema.









Živi bili!












Inače, Grci žito pomešaju sa brašnom prepečenim na suvom tiganju, dodaju začine, suvo grožđe i koštunjavo voće i stave ga tacnu na kojoj je podloga od malo odvojenog prženog brašna. Odozgo utapkaju dosta kristal šećera i šećera u prahu, pa sve ukrase srebrnim perlicama...  


Isprobano na Coolinariki -> klik


Crkva u Sartiju, Sitonija
photo: Radica Mićić


Koljivo se slično sprema i na Svetoj Gori.




понедељак, 20. октобар 2014.

Dukan caponata


Opet patlidžan! :))) Dok je još sezona, šteta je da se ne spremi ovo fino i lagano jelo... 


Kaponatu (u originalu je italijanski caponata) sam ovako pravila dok sam bila na Dukan dijeti prošle jeseni, ali jelo preporučujem svima jer je jednostavno za pripremu, a ukusno i zdravo. 
Inače, ja se ko mačka na svakoj dijeti dočekam na čet'ri noge - guram svoj fazon da se dobro pojede, makar i dijetalno. Mnoge klasične recepte prilagodim svom načinu ishrane, pa sam tako i ovaj, koji je u odnosu na uobičajni recept za kaponatu sa manje masnoće, a šećer koji se dodaje je zamenjen stevijom. 


Sastojci:
par kapi ulja 
300 gr patlidžana 
manja glavica luka 
200 gr paradajza 
pola kašike kapara 
po ukusu soli i bibera 
1 kašičica mlevenog začinskog povrća 
malo ljute papričice 
malo stevije u prahu 
1 kašika aćeta balasmika 
1/2 češnja belog luka 
listići svežeg bosioka


Priprema 

Patlidžan oprati, iseći ga na kolutove. Ne ljuštim ga, lepši mi je tako! U sud sa nelepivim dnom (još bolje u gril tiganj) kapnuti 2-3 kapi ulja i papirnatim ubrusom ga razvući po celoj površini. Ubaciti patlidžan, pa ga poklopljenog peći dok ne omekne. Lopaticom izvaditi, pa prohlađene kolutove preseći svaki na 4 dela.

U isti sud u kome je grilovan patlidžan ubaciti isečen luk, prodinstati ga uz dolivanje vode dok ne omekne. Dodati paradajz isečen na veće kocke, začinsko povrće, ljutu papričicu i kapare.  




Kad paradajz provri samnjiti vatru i polako kuvati sos dok se ne zgusne. Posoliti i pobiberiti, sipati aćeto balsamiko i seckan beli luk, promešati. Po želji dodati malo stevije. 





U gotov sos dodati grilovan patlidžan, iskidane listiće bosioka, promešati. 









Dobro ohladiti i poslužiti.

















Iako se kaponata služi kao predjelo, na ovoj slici ispod mi je bila glavni obrok uz dimljeni sejtan i malo ljubičastog luka pride... 



Ideja je odavde.


среда, 15. октобар 2014.

Kari od patlidžana


Već ste ukopčali da volim patlidžan. Volim i začinjena jela, a imala sam kokosovo mleko... E, trebalo je ta tri uklopiti. Znam da je kokosovo mleko odlično kad se doda u kari. Malo sam istraživala, nešto izbacila, nešto dodala i na kraju - uživancija! :)))


Sastojci
500 gr plavog patlidžana 
po potrebi ulje (koristila sam ulje od koštica grožda) 
1 kašičica prženog luka 
1 kašičica kari praha 
konzerva kokosovog mleka 
1 crvena paprika babura 
2-3 male ljute papričice (čili) 
desetak listova bosiljka 
jedna limeta ili limun 
po ukusu soli

i još
200 gr pirinča (najbolje basmati) 


Priprema 

Patlidžan iseći na kockice. U vok ili dublji tiganj sipati kašiku ulja, pa na njemu 3-4 minuta propržiti patlidžan dok ne omekša. Izvaditi patlidžan u činiju. 




Sipati u isti sud u kome smo pržili patlidžan kašiku ulja, dodati prženi luk i kari u prahu, propržiti desetak sekundi. Uliti kokosovo mleko, dodati struganu koricu pola limete (ili limuna), seckanu crvenu baburu i kuvati 4-5 minuta. 

U sud dodati prženi patlidžan, umešati  seckane ljute papričice, malo prokuvati, dodati bosiljak, pa skloniti sa vatre.








Pirinač skuvati prema uputstvu. Kari sipati preko kuvanog pirinča i odmah poslužiti.



Iskombinovala sam nekoliko recepata sa neta, dobila jelo po svom ukusu i prema svojim mogućnostima ;)


петак, 10. октобар 2014.

Pita od patlidžana


Ne prođe sezona patlidžana, a da bar jednom ne napravim ovu pitu. Mnogi koji su je probali nisu mogli da odgonetnu od čega je, ali se još nije desilo da se nekome nije svidela! Poseban ukus ima ako se pravi sa korama od heljde, tad pita ima ukus kao da je sa palačinkama. Ova na slikama je od integralnih pšeničnih kora, a pravila sam samo pola mere.
Pita može da se posluži za bilo koji obrok, uz jogurt, salatu ili pivo (ja pivo zamenim vinom :D ) Može i kao toplo predjelo ili u okviru švedskog stola... 



Sastojci
500 gr kora za pitu (integralne, ili od heljdinog brašna)

za fil
2 kašike ulja 
manji struk praziluka (ili glavica crnog luka) 
500 gr (ili dva manja) patlidžana 
1/2 kašičice soli 
1/2 kašičice bibera 
1 kašičica senfa 
1 kašičica origana 
1 kašičica ajvara 
1 dl soka od paradajza 
2 jajeta 
1 dl gazirane (kisele) vode
i još 
kisela pavlaka ili jogurt
ulje i kisela voda


Patlidžan očistiti, po želji oljuštiti, i sitno iseckati (može i u multipraktiku). Na ulju propržiti sitno iseckan praziluk (crni luk), dodati iseckan patlidžan i propržiti da omeknu. 







U sud dodati začine, ajvar i sok od paradajza, promešati i skloniti sa vatre. Posebno malo umutiti jaja, dodati u prohlađen fil. Sipati i kiselu vodu. 




Svaku koru podeliti na pola, premazati je sa malo ulja i po njoj rasporediti fil na 2/3 površine. Umotati u rolatić, pa smotati u krug. Tako filovati sve kore. 




Umotane kore salagati u uljem podmazan pleh. Premazati kiselom pavlakom ili jogurtom, pa malo poprskati uljem i kiselom vodom. Peći oko 40 minuta na 220°C sve dok pita lepo ne porumeni. Po potrebi zaštititi folijom na pola pečenja.





Naravno da može da se napravi i od običnih kora , ali ih tad ne seći na pola, nego filovati kao što sam spanakopitu. Pita je po ukusu jako slična ovoj sa pečurkama, fala bogu da je moja pa me nećete optužiti za plagijat. 




Isprobano na Coolinariki -> klik


среда, 08. октобар 2014.

Pizza za moju Oliveru ♥


O pizzi znate ama baš sve! Odakle je, koji su sastojci, kakvo je testo, koja je najbolja, koliko i na kojoj temperaturi peče, koliko deblja... :))) 

Danas je pominjem jer je rođendan moje mame, koja je pizzu obožavala i savršeno je pravila. 
Danas ću ja da je pravim za njenu milu dušicu...  


Mnoštvo je recepata i svako ima svoj najomiljeniji. Pravila sam je na više načina, neki bi čak mogli da se uvrste u dijetalne (klik na link ispod slike) ;)

Pizza (in)tolerancije
http://www.coolinarika.com/recept/pizza-intolerancije/

Najbolje za pizzu je hlebno testo u koje se doda ulje (mera za pleh prečnika 30 cm):

200 gr brašna (običnog ili pola običnog, pola integralnog)
12 gr svežeg kvasca
malo šećera
malo soli
120 ml vode
2-3 kašike maslinovog ulja

  • Ako hoću pizzu na brzinu, testo zamesim sa praškom za pecivo. Ili komad testa otkinem od onog već zamešenog za hleb i u njega dodam malo ulja. 
  • Premesim ga, rastanjim i po njemu razmažem paradajz sos (ne volim kečap), pa slažem šampinjone seckane na listiće, masline, feferone, dimljeni kačkavalj... Umesto šampinjona dobre su i tikvice. 
  • Paradajz sos napravim tako što pomešam pasirani paradajz, malo soli, malo belog luka u prahu, malo bibera i malo origana. 
  • Umesto paradajz sosa premazivala sam testo i pestom od bosioka, ajvarom ili smesom od sira i susama. 



Preporučujem vam da probate testo iz najpopularnijeg recepta za pizzu sa Coolinarike (kliknite na link ispod slike):

Pizza testo
http://www.coolinarika.com/recept/pizza-tijesto/

U nastavku vam dajem slike i linkove recepata za pizze koje sam pravila, koje su mi interesantne i drugačije su od uobičajnih.

Pizza - palenta
http://www.coolinarika.com/recept/pizza-palenta/ 


Pizza sa pestom
http://www.coolinarika.com/recept/pizza-s-pestom/




Pizza sa tikvicama (moja je sa integralnim brašnom)
http://www.coolinarika.com/recept/807303/


Još nekoliko slika:



Pizza sa pečurkama i percima mladog luka

Pizza sa sušenim paradajzom i maslinama














Pizza sa nadevom od sira i susama 
















Najomiljenija, sa šampinjonima... pred kraj pečenja samo dodam sir odozgo, tek da se rastopi!

                
              
I da se na kraju nasmejemo - moja baba je, kad dođe u goste, uz šeretsko namigivanje tražila da joj spremimo "ono bezobrazno"...  :)))


петак, 03. октобар 2014.

Grčka "melitzano" salata


Definitivno hit mog ovogodišnjeg joga - odmora u Grčkoj! 



Jela sam je kao namaz za doručak, kao salatu za ručak i kao meze uveče... Na netu ima mnogo varijanti - sa fetom, sa paradajzom, tahinijem, crvenim lukom, ali se meni sviđa ova... Pokušala sam da rekonstruišem salatu koju sam sa mojim joga drugaricama kupovala u maloj radnjici u Sartiju, upakovanu u pravougaonu kutijicu sa ispisanim tekstom na grčkom (μελιτζανοσαλάτα), bez ikakvog prevoda na bilo koji drugi jezik. Sastav nisam mogla da odgonetnem, pa sad nagađam i skoro da sam sigurna da je ovako kako sam danas isprobala. 



Da sam znala koliko je lepa, mnogo bih je ranije pravila...
Imam ja ovde među receptima paštetu od patlidžana, al ova melitzano salata o kojoj sad pišem je mnogo jednostavnija, a tako fina i ukusna. 



Sastojci:
1 patlidžan (oko 500 gr)
1 manja crvena paprika (može i ljuta)
češanj belog luka
malo vinskog sirćeta
so i biber
hladno ceđeno maslinovo ulje
(malo senfa - opciono)
seckani peršun

Peći u rerni neoljušteni patlidžan 1 sat na 200°C da bude dobro pečen i dobije dimljeni šmek. Ispeći zajedno sa patlidžanom papriku. Ohladiti, oljuštiti, pa patlidžan izgnječiti viljuškom ili izmiksati štapnim mikserom. 
Dodati papriku seckanu na sitnije komade (rezance), seckani beli luk, sirće i ulje, kao i ostale sastojke (senf ne mora, ali meni se svideo ukus).




Promešati i ostaviti da odstoji na hladnom barem pola sata da se sastojci prožmu. 













Moje joga - drugarice i ja smo je jele uz integralne kifle sa maslinama i sušenim paradajzom... 




A može i kao deo mezeluka uz vino i domaći hleb. 
Salata je na slici skroz napred, sa zelenom maslinom u sredini!

Kαλή όρεξη!

Idemo u krug - saganaki (feta pečena u paradajz sosu), domaći hleb, salata od hobotnice, melitzano salata
salata od rukole sa sušenim paradajzom i maslinama, dimljena skuša, domaće vino :)))


Isprobano na Coolinariki -> klik