понедељак, 15. септембар 2014.

Rum torta



Omiljena Zokijeva, zato je spremana onomad njemu za rođendan   I zalivana šampanjcem :)))

Inače, mene rum torta seća na vreme kada je u poslastičarnicama (uz žito sa šlagom i kesten pire) bilo tek 5-6 vrsta klasičnih torti - doboš, saher, lešnik, neka voćna i obavezno rum torta. Bez čokolade, bez teških kremova, a opet ukusna, sočna i aromatična... 
Ova moja je sa manje jaja, recept sam iskombinovala od nekih sa neta i od starog recepta iz moje sveščice, pa sam ga prilagodila svojim potrebama i svojim godinama... ;) 


Sastojci za jednu žutu koru (prave se dve) : 
2 jaja
125 gr šećera 
125 gr brašna 
50 gr vode
40 gr ulja
4 gr praška za pecivo (1/4 kesice)

Odvojiti belanca od žumanaca, pa mikserom umutiti belanca sa šećerom u gustu masu. Dodati jedno po jedno žumance, vodu i ulje, pa na kraju brašno pomešano sa praškom za pecivo. Sve još malo izmešati mikserom. Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup (ili ga obložiti papirom za pečenje). Peći dvadesetak minuta na 180°C. Ispeći dve kore i ohladiti. Moj kalup je 26 x 26 cm.





Treća šarena kora - za fil
Umutiti testo od istih sastojaka kao prve dve kore, pa ga podeliti na tri dela. Prvi obojiti sa nekoliko kapi crvene boje, u drugi dodati kašiku-dve kakaa, a treći ostaviti kakav jeste.
U kalup stavljati kašikom od svake mase naizmenično dok se sve tri mase ne upotrebe. Ispeći, ohladiti, pa iseći na kockice.








Staviti u šerpicu da provri i da se lepo otopi i baci koji ključ 180 grama šećera i 200 ml vode
Skloniti sa vatre i u to dodati: 

2 kašike džema (pekmeza) od kajsija 
nekoliko kašika ruma ili ekstrakt ruma ili rum šećer
60 gr putera

Dobro izmešati, pa toplim preliti po isečenim kockicama šarenog patišpanja da se natope. Promešati pažljivo. 


Na tacnu za serviranje staviti prvu koru, poprskati je nekim voćnim sokom, premazati tanko džemom od kajsija. 








Preko rasporediti šareni fil. 
Drugu koru namazati džemom od kajsija, pa namazanom stranom staviti na šareni fil i blago pritisnuti da se zalepi. Poprskati je voćnim sokom. 
Tortu pokriti folijom, pa pritisnuti nekom "teškom" literaturom da prenoći. 
Sutradan preliti roze glazurom od šećera ili premazati šlagom. Ja više volim šlag, samo ga malo začinim rumom :)))








Ako želite glazuru od šećera umutiti sledeće: 200 gr šećera u prahu, kašiku soka od limuna, kašiku ulja, 2-3 kašike vrele vode i nekoliko kapi crvene boje za kolače. Glazurom premažite tortu.

Moja mama je još u fil ubacivala i šaku seckanih oraha, pa ko želi može i tako da isproba.


Isprobano na Coolinariki -> klik



субота, 13. септембар 2014.

Pomidori điravolta






Ili u prevodu paradajz "u krug"...

Kratak i na brzaka post, kakvo je i spremanje ovog jednostavnog zalogajčića. Bukvalno za 5 minuta imate aromatično i ukusno jelo! Dok se zagreje tiganj, spremite sastojke i okrenete đir (krug)... :)))





Sastojci: 
1 - 2 veća paradajza
125 gr sira po želji
         (kačkavalj, topljeni sir, mozzarela...)            
začini po želji (sušeni ili sveži origano, bosiljak ili timijan)
malo soli i bibera
maslinovo ulje




  • Paradajz iseći na deblje kolutove. Sir iseći na parčad koja odgovaraju kolutovima paradajza.
  • Kašičicu ulja sipati u tiganj, pa kad se ugreje staviti paradajz da se peče. Posoliti ga, pobiberiti i po želji posuti suvim začinom.
  • Pažljivo okrenuti da se i druga strana lepo ispeče. Odozgo položiti sir sečen na listove i sačekati da se otopi. 


Možete sve da ispečete u rerni tako što ćete paradajz prekriti sirom i peći na 200°C desetak minuta, dok se sir ne rastopi i malčice porumeni. Poslužiti kao prilog, predjelo ili laku večericu.






Par starih sličica od ranije sa premijere, poslužila sam pomidore sa sarmicama od vinovog lista:








Recept  je napisala (i posvetila ga i meni) draga Anavalbi :*

среда, 10. септембар 2014.

Pikantne rolnice od tikvica



THE TIKVICE - još jednom! Toliko zahvalne za pripremu, a uvek pogodne i po ceni i po dostupnosti, jer im je sezona od proleća do jeseni... Još kad su domaće iz bašte, stvarno su nezamenljive :)))

Ove rolnice mogu da budu predjelo, prilog, deo posluženja na švedskom stolu ili lagani večernji obrok.





sastojci za 12 rolnica:
2 tikvice
80 gr gorgonzole
6 komada sušenog paradajza
2-3 sveža lista krupnog bosiljka
češanj belog luka
maslinovo ulje
so i biber po ukusu


Sitno iseckati bosiljak i beli luk, u to dodati ulje i začine i promešati.









Tikvice iseći po dužini na listove debljine 3mm. Posoliti ih i ostaviti pola sata da puste vodu. Osušiti ih kuhinjskim papirom, pa ih premazati uljem sa začinima. 
Peći ih desetak minuta u rerni zagrejanoj na 200°C, ponovo premazati uljem i dopeći da dobiju zlatno smeđu boju. Ohladiti ih.

Dok se tikvice peku, iseći gorgonzolu na 12 duguljastih komada, a sušeni paradajz na trake.








Na početak tikvice staviti parčence gorgonzole i 2-3 trakice sušenog paradajza. Umotati u rolnicu i učvrstiti čačkalicom da stoji čvrsto. Tako uraditi sa svim preostalim parčićima tikvice.











Složiti rolnice na tacnu za serviranje i poslužiti.






субота, 06. септембар 2014.

Krem musaka od patlidžana




Volim ga. Svejedno na koji način - samo grilovan, zapečen sa sirom i povrćem ili u komplikovanim musakama. Jela sam čak i sirov. Ovako ga dugo spremam, više i ne znam odakle mi recept... 


Sastojci:
500 gr patlidžana 
so, 
ulje (maslinovo) 









bešamel sos: 
30 gr putera 
30 gr brašna 
400 ml mleka 
1/2 kašičice soli 
malo šarenog bibera 
malo rendanog muskatnog oraščića 
1 žumance 

za posipanje 
100 gr narendanog dimljenog kačkavalja 
nekoliko crnih maslina

Patlidžan iseći na kolutove ili po dužini na listove debljine 0, 5cm, posoliti i ostaviti 15 min da pusti sok. Isprati ga čistom vodom, osušiti, premazati svako parče sa malo ulja i peći na zagrejanom teflonskom gril tiganju. 

Napraviti malo ređi bešamel sos: u sud staviti puter da se otopi, dodati brašno i propržiti, dodati postepeno mleko i uz mešanje zagrevati dok ne proključa. Skloniti sa vatre. Dodati so, biber, muskatni oraščić i žumance. (žumance može da  se izostavi)

U nauljen vatrostalni sud (moj je 22×16 cm) sipati tanak sloj bešamela, preko složiti red patlidžana , premazati bešamelom i posuti dimljenim kačkavaljem. 



Ponavljati  dok se sastojci ne potroše. Odozgo premazati bešamelom, posuti kačkavaljem i ukrasiti maslinama. 






Staviti da se peče na 220°C dok ne porumeni (20-30 min).  Ja volim jače pečeno, pekla sam 30 min. Može da se slaže i u više slojeva, ja volim ovako kad ima više zapečene korice :)))










Toplo seći na parčad i poslužiti sa domaćim hlebom, omiljenom salatom i čašom vina. Može da bude prilog. 



Isprobano na Coolinariki -> klik