среда, 30. јул 2014.

Hleb sa domaćim kvascem



Godinama mesim hleb... Ma kakvi godinama, decenijama! Raznorazne sam pravila - integralni, beli, od mešanog brašna, obogaćen jajima, puterom (ili uljem) i mlekom. I svaki od njih je bio sa kupovnim kvascem, uglavnom svežim, sa suvim baš retko... 

Već duže vreme mi se motao po glavi hleb sa domaćim kvascem od SAMO vode i brašna! Videla sam mnogo recepata, ali sam odlagala da počnem sa pravljenjem, jer mi se učinilo da je zapetljano. Najzad sam se pre desetak dana odvažila...



Prvo sam napravila mešavinu za starter (domaći kvasac) u srazmeri 2 dela integralnog raženog brašna i jedan deo vode. "Hranila" sam ga na 48 sati (dodavala brašno i vodu), ali mi se, posle drugog dodavanja vode i brašna i narastanja od 24 sata, na površini pojavila buđ... :((( Sve pravac u kantu!




Ponovo iščitavanje recepata, najviše sam gledala ovde, ne bih li uočila gde sam grešila, pa sam rešila da počnem opet, sa mešavinom belog i integralnog raženog brašna u srazmeri sa vodom 1:1. To je podrazumevalo "hranjenje" startera na svakih 12 sati prva tri dana, al sam bila uporna... Inače, starter se hrani tako što se prva smesa brašna i vode posle 12 sati podeli, pa se prvi deo "nahrani" istom količinom brašna i vode tako što se ti sastojci jednostavno umešaju u smesu. Smesa se ubaci u teglu i pokrije streč folijom ili celofanom koji se izbocka čačkalicom da vazduh može malo da cirkuliše. Drugi deo se baci. 
Kad se kvasac formira (posle 5-6 dana), nahrani se, pa se jedan deo koristi za hleb ili pecivo, a drugi deo čuva u frižideru za sledeće mešenje...
Četvrtog dana sam ga "nahranila" posle 20 sati stajanja i petog dana sam dobila kvas koji je za manje od dva sata narastao više nego duplo!  
Cela ova "operacija" se odvijala u sred leta i kvasac je imao idealne uslove da brzo fermentira. U hladnijem periodu (pogotovo zimi) teglu držati na toplom. Kada kvasac/starter postane aktivan može se hraniti i samo integralnim brašnom, ja pomešam integralno pšenično i integralno raženo. Može da traje godinama i sve je bolji što je stariji.







5. dan 

starter "nahranjen" u 11.52









posle manje od dva sata, u 13.41 










A onda je palo mešenje hleba! Uzela sam polubelo brašno za prvi put, jer integralno teže narasta, dodala domaći kvasac, dodala vodu i zaronila ruke u vanglicu... Bila sam ushićena kao da radim stvar od najveće važnosti. Mada, i jeste od velike važnosti, jer je hleb sa domaćim kvascem posebno ukusan i mnogo zdraviji i lakše svarljiv od onog sa kupovnim kvascem!

Kvasac se čuva u frižideru, a hrani barem jednom nedeljno, mada sam pročitala da može i dve-tri nedelje da stoji bez hranjenja. Kad pravite hleb, izvadite ga nekoliko sati ranije na sobnu temperaturu, podelite na dva dela, pa jedan deo nahranite i vratite u frižider. Drugi deo nahranite, ostavite da malo nadođe, pa zamesite hleb.


Sastojci:

350 gr brašna (običnog ili integralnog)
200 grama startera (domaćeg kvasca) srazmere 1:1
malo soli 
malo mlevenog kima
po potrebi mlake vode da se zamesi testo kao za bilo koji hleb... 

Možete staviti kašičicu šećera ili meda, ja ne stavljam. Često preskočim i so, hleb mi tad ima još lepši ukus na žito!



Zamešeno testo odmah formiram u veknu, stavim u duguljast pleh na peki papir i ostavim da narasta nekoliko sati. Kad udvostruči zapreminu pečem ga 45 minuta na 200°C



Zamesila sam sa domaćim kvascem i pogaču od integralnog speltinog brašna, evo rezultata:



Fokača napravljena tri dana kasnije pre pečenja:




Ispečena fokača, poslužena uz Zapečeni ratatuj, malo luka i vina... 






A može i pizza... testo sa domaćim kvascem rastanjeno u plehu, premazano mekim sirom pomešanim sa belim lukom i prepečenim susamom, plus kolutovi tikvica, polutke čeri paradajza, sušeni origano i listići svežeg bosioka... 






Ili klasična sa šampinjonima, maslinama i čerićma... ma, mljac!




Isprobano na Coolinriki -> klik 








Napomena 2. februara 2017. godine: I danas, dve i po godine kasnije, ja koristim isti kvasac/starter koji sam napravila jula 2014. godine kada je recept objavljen. Vremenom je postao još bolji i "preživeo" je moje odlaske na putovanja od po 10-12 dana, kada ga nisam hranila. Delila sam ga prijateljima i familiji i svi su zadovoljni dobijenim hlebom. 




среда, 23. јул 2014.

Parmezan cukini





Nema šta ne može od tikvica da se napravi - predjela, čorbice, glavna jela i prilozi, čak i kolači! 
Pred vama je jednostavan recept za još jednostavnije predjelo (ili prilog). Obavezno koristite tamno-zelene zucchini (cukini) tikvice, brže su gotove, ukus im je lepši, sočne su i kremaste!

Sastojci:
4 "cukini" tikvice
1/2 šolje struganog parmezana (ili drugi baš tvrdi sir)
1/2 kašičice sušenog timijana
1/2 kašičice sušenog origana
1/2 kašičice sušenog bosiljka
1/4 kašičice belog luka u prahu
po ukusu so i biber
2 kašike maslinovog ulja
2 kašike sitno seckanog svežeg peršuna (može i ne mora)



Uključiti rernu na 200°C. 
U činijici pomešati parmezan i sve začine osim peršuna.


Tikvice raseći na četiri dela po dužini. Poređati ih u pleh na koji smo stavili pek papir. 


Poprskati tikvice uljem (ja sam prstom razmazala ulje), pa posuti mešavinom sira i začina. 


Peći petnaestak minuta dok ne omekšaju, onda uključiti gril i peći još 2-3 minuta, odnosno dok tikvice ne postanu hrskave i zlatno - smeđe. Posuti peršunom (ja nisam) i servirati.


Pravila sam ovo (pred)jelo od 2 tikvice, a sa punom merom tvrdog sira, bilo ga je za pola šolje. Mislim da sam preterala sa sirom jer su ostale gomlice na vrhu. To uopšte nije smetalo da ukus bude fantastičan, samo nije baš na oko najlepše. Biće bolje drugi put... :))) 

Isprobano na Coolinariki -> klik



понедељак, 21. јул 2014.

Zapečeno povrće alla ratatouille (ratatuj)




Kad vas uhvati totalna lenjost, a nešto bi fino i bez mnogo petljancije da spremite, uradite ovo:

Sastojci
1 manji plavi patlidžan
1 tikvica
2 paprike
2-3 manja paradajza
3 male glavice crvenog luka
1/2 kašičice soli
1 kašičica pomešanih suvih travki (origano, timijan, bosiljak, peršun)
2-3 kašike maslinovog ulja


Priprema
Luk oljuštiti. Ostalo povrće oprati i obrisati. Sve iseći na krupnije komade, ubaciti u vatrostalni sud. Posuti suvim travama, posoliti i preliti uljem. Promešati.


Rernu zagrejati na 220° C, pa povrće peći dok tečnost ne ispari, a sve ne bude fino zapečeno. Kod mene se peklo oko 60 minuta, a na pola pečenja sam promešala. Kraj.



Uz ovo povrće su parče sira, čaša vina i domaći hleb meni sasvim dovoljni za super obrok... 
Dok se peklo, dangubila sam na kompjuteru ;)


Fotografija dodata 28. jula 2014.



15. jul 2015. - nešto slično pravila sam danas po receptu za briam (pečeno povrće na grčki način) sa bloga "Kuhinja zaposlene žene" autora Tanje Leković. U briamu je malo manje paradajza i posuta je odozgo feta koja mu da pravi grčki ukus... Fantastično jelo, u slast sam ga ručala! Ja sam dodala i malo svežeg origana (grančica na slici gore levo) za još "grčkiji" ukus ;)




Isprobano na Coolinariki -> klik

петак, 18. јул 2014.

Aromatična pita



Ako ste očekivali neku fensi-šmensi aromu, ništa od toga... Odmah da kažem da je u pitanju beli luk! I da znate, meni je aroma belog luka vrhunska :)))
Pita liči na vranjansku samsu, al nije... Donekle liči i na domaći burek koji pravimo po receptu koji je bilo popularan pre desetak godina, al nije... 


Recept za pitu sam pokupila davno na TV-u, nemam pojma koji kanal. Mnogo puta sam je od tada pravila, svaki put me oduševe njena jednostavnost i ukus, osvežavajuća je, izdašna i jeftina... Malo li je? :)))

Sastojci
200 gr kora za pitu (moje su neke od integralnog brašna)
ulje + voda 
100 ml kisele pavlake 
1 češanj belog luka


Priprema 
U nauljen manji pleh (25×20) slagati kore, svaku poprskati sa malo vode i ulja ( gornju koru dosta navlažiti vodom i uljem). 


Iseći na kocke, staviti pitu u rernu ugrejanu na 220°C  da se peče 20-30 min. (dok ne porumeni) 


Vruću premazati razmućenom kiselom pavlakom u koju se doda sitno seckan beli luk. 


Nekad premažem samo pavlakom, pa pospem seckanim belim lukom. Pavlaka može da se malo posoli, ja izbegavam... Uz jogurt ili sezonsku salatu ovo je jednostavan i lak obrok.



Isprobano na Coolinariki -> klik

понедељак, 14. јул 2014.

Meksički namaz - pikantni gvakamole


Meksičku hranu sam jela po restoranima, ali je kod kuće nisam spremala, osim moje vege verzije čilija, uz koji sam pravila tortilje. Iako volim ljuto i namirnice karakteristične za meksičku kuhinju, nije me vuklo da nešto spremim sama. Do skoro, kad sam ponovo probala avokado... 



Prvi put sam ga jela još 1978. godine, na turneji sa horom u kome sam pevala, a bio mi je bljutav i bezukusan jer sam ga jela klot... Godinama sam bila ravnodušna prema njemu. Fala bogu da me to prošlo i da sam se sad uvrstila u ljubitelje istog. Zato preporučujem ovaj pikantni namaz koji se baš brzo spremi, a fantastičnog je ukusa.

Sastojci:
2 zrela avokada
1 mala glavičica (ljubičastog) luka
1 manji paradajz
lišće korijandera
sok 1 limete
čili papričica
so 




Prepoloviti oba avokada, odstraniti koštice, pa kašikom izvaditi sadržinu u činiju i izgnječiti viljuškom.
Luk sitno iseckati na kockice. Nisam imala ljubičasti, pa je uskočio obični...
Paradajz preseći,odstraniti semenke i sok, pa i njega iseći na kockice. 








Sitno iseckati korijander i ljutu papričicu.
Sve dobro promešati sa izgnječenim avokadom, začiniti sokom limete i posoliti.
Još malo promešati da se sve lepo sjedini.





Namaz poslužiti uz tortilja čips, tortilje, prepečen hleb ili kao prilog uz neko meksičko jelo.
Ja sam pravila lepinjice od speltinog brašna, al sam ih napravila tvrđe, pa su bile zamena za čips ;)
Ako nemate paradajz, može i bez njega. Ima puno i takvih recepata...



Isprobano na Coolinariki -> klik


Adaptirano od luckastog DJ BBQ... 


петак, 11. јул 2014.

Vatreni vege čili



Htela sam nešto da je ljuto i sa leblebijama, švrćkala se po netu i našla ovaj super fini čili. Malo sam ga prilagodila sebi i dobila odličan obrok ili prilog, kako vam drago... 





Sastojci:
1 glavica crnog luka 
2 češnja belog luka 
30 ml ulja 
1 veća paprika 
1 veća tikvica 
1 veći mesnati paradajz 
konzerva od 400 gr seckanog paradajza 
konzerva od 400 gr kuvanih leblebija 
konzerva od 400 gr kuvanog crvenog pasulja 
pola vezice peršuna 
kašika čili praha 
po 1/2 kašike sušenog bosiljka, mlevenog kima i origana 
po ukusu soli i bibera 
1/2 limuna



Crni luk sitno iseckati. Paprike i tikvice iseći na kockice. U sud sipati ulje, dodati luk, izgnječen beli luk, pa kad se malo proprži i ostalo seckano povrće. Prodinstati.



Paradajz iseckati na kockice, pa ga dodati u sud sa prodinstanim povrćem zajedno sa konzerviranim paradajzom. Takođe izručiti u sud oceđene leblebije i pasulj. 


U jelo dodati suve začine, sitno iseckan peršun i sok od pola limuna. Čili pažljivo umešati, poklopiti i kuvati na laganoj vatri oko 45 minuta.



Servirati sa malo kisele pavlake i narendanog kačkavalja. Ako postite ili ste vegan, pavlaku i kačkavalj preskočite, ili koristite sojinu pavlaku i dimljeni rendani tofu kao što sam ja. Kome nije dovoljno ljuto može još da zaljuti tabaskom. Uz ovaj čili meni odlično idu tortilje i pivo, ili belo vino. Tortilje mogu i da se pune  čilijem, prilično je gust.








уторак, 08. јул 2014.

Dve salate sa pečenim paprikama

Znam samo jednu osobu koja ne mari paprike (moj muž), svi ostali ih obožavaju, naročito pečene! Ovde vam pišem dva recepta - prvi je baš jednostavan, a retko se sprema, drugi su već svima poznate "belolučene" paprike, sa mojim malečkim izmenama...

Salata od paradajza i pečenih paprika

Ovakvu jednostavnu salatu pravila je davno moja majka. Samo od pečenih paprika (uglavnom ljutih) i paradajza, brzo bi ih isekla i začinila. Za par minuta sve bi bilo spremno! Nigde više nisam videla da je spremaju, ali je povremeno ja sebi napravim... U "Gastronomskom dnevniku" Vokija Kostića videla sam i ovu salatu uvršćenu među ostale.


Sastojci
500g paradajza
6 pečenih paprika
1/2 veze peršuna
0,5 dcl ulja
so i biber 

Paradajz oprati i iseći na kolutove ili kriške. 











Papriku oljuštiti i iseći na rezance.











Ređajte red paradajza, red paprika, seckanog peršuna. Zalijte uljem, posolite i pobiberite.
Biber sam ovde izostavila jer je paprika ljutkasta.





Stara slika sa Coolinarike





U svečanijim prilikama,  na kolutove paradajza stavljam umotane trake paprike, izgleda baš dekorativno.


Salata je odlična uz pasulj, jela od krompira, testeninu sa sirom... Nekada samo narežem sve na komade i pomešam u činiji, a mirišljavi sok od paprika i paradajza koji na kraju ostane kašikom pokusam ili jednostavno navrnem činiju i popijem! Nije po bon-tonu, ali je ukusno!!!

Isprobano na Coolinariki -> klik + ovde

"Belolučene" paprike

Za kasno leto i ranu jesen karakterističan je miris svima omiljenih "belolučenih" paprika... Ovako se spremaju po mnogim kućama, svim restoranima, a omiljena je salata uz prebranac, jela od plavog patlidžana, boranije, graška. U doba zamrzivača, spremaju se preko cele godine :)))



Treba vam:
6 crvenih paprika - većih
2 češnja belog luka
so, peršun
vinsko sirće (ili sirće od divljih jabuka)
ulje od hladno ceđenog suncokreta

Paprike oprati, obrisati, podkratiti peteljke i peći na plotni šporeta ili na roštilju dok svuda ne dobiju smeđu boju. Pečene u rerni ne priznajem ;)))
Tako ispečene stavljati u dublji sud, pokriti ih i ostaviti 20 minuta da se poduspare (odvoji kožica od mesa).
Oljuštiti ih, posoliti po ukusu, preliti jabukovim sirćetom i uljem, dodati sitno seckani beli luk i seckani peršun.
Ostaviti ih da odstoje na hladnom mestu, zatim poslužiti.


Paprike ostavim ucelo, često ne skidam dršku niti vadim semenke, tako su mi ukusnije, pogotovo kad se glođe deo oko drške. Još su mi lepše ako su ljute, obicno uzmem somborke. Predloga uz šta se služe je bezbroj...

Isprobano na Coolinariki -> klik