среда, 30. април 2014.

Laki voćni deserti

Želim da vas podsetim (a neke možda i da uputim) na tri poznata voćna deserta - na Eton Mess, na tortu-kolač od piškota sa kiselom pavlakom i voćem i na Banoffe pie. Kreće sezona jagoda, a posle će maline i kupine, pa prva dva mogu da se spremaju sledećih par meseci. A banana ima uvek...




Desert koji sam pravila na više načina, meni je najbolji onaj najjednostavniji, plus je i najbži za spremanje:

петак, 25. април 2014.

Godiva


Godivina torta
slika je radi ilustracije (a uz saglasnost autora),  pozajmljena  sa bloga
http://finebaking.blogspot.com/2009/06/slatko-slatko.html

Za neke je Godiva marka fine belgijske luksuzne čokolade, a kolekcija Godiva G spada u pet najskupljih čokolada na svetu. 
Za neke je Godiva (Ledi)istorijska ličnost i žena anglosaksonskog plemića Leofrika, koji je navodno pristao na njen zahtev da smanji poreze pod uslovom da projaše golišava gradom u kome su živeli... 
Za mene je Godiva samo jedna - dama koja je napravila ovu čaroliju na slici iznad, tortu koju sam prvu od njenih brojnih videla, a koja me impresionirala lepotom i elegancijom! 

среда, 23. април 2014.

Jaja u umaku od kapara





Ovo lagano jelo je idealno u situacijama kada vam preostanu kuvana jaja, uglavnom posle Vaskrsa ili velikih slavlja (kada se više njih skuva za deo hladnog predjela, pa preteknu). Brzo je gotovo, a uz salatu i neki prilog može da bude kompletan obrok. 

понедељак, 21. април 2014.

Zeljanik


"Do podne u jaja, od podne u koprive" je stara narodna izreka za hranu u vreme Vaskrsajer je padao u dane kad su sela  bila u najvećoj proletnjoj oskudici, posle zime, a pre nego je nova letina stigla, pa nije imalo dovoljno ni hleba. Danas je drugačije, al nije na odmet da se i mi poslužimo onim što nam nude zelene livade...



Ovde gde živim svašta raste u polju. Kad sam se doselila, pojma nisam imala šta je šta, čak ni vrste drveća nisam razlikovala, o raznoraznom bilju da i ne govorim. Mic po mic, naučila sam dosta od moje komšinice Rade, žene koja je po godinama mogla majka da mi bude, a od koje sam videla kako se suču oklagijom kore za pitu, siri sir, prave raznorazna starinska jela... Poznavala je travke, sušila ih je i za mnoge boljke imala rešenje. S proleća je brala i pravila jela od samoniklog bilja.

недеља, 20. април 2014.

Христос Воскресе!




Dragi prijatelji, 

svima koji danas slave želim srećan praznik uz radosni pozdrav:

 "Христос Воскресе - Ваистину Воскресе"!

среда, 16. април 2014.

Kremaste tikvice



Volela je Arsena i Gabi, volela je francuske šansone, pevala je odlično, kuvala je fantastično... Moja tetka Rajka mi je spremala ove tikvice kada sam prešla na vegetarijansku ishranu. Recept sam uzela davno od nje, sad joj šaljem poljubac na nebo...

петак, 11. април 2014.

Jastuk torta



Ovo je jedna od retro tortica koja je na proslavama mog detinjstva bila obavezna! Rođendan mi pada u leto, taman u sezoni malina, a torta je kremasta, lagana i baš osvežavajuća! Moja mama je volela da je mi je pravi, a gosti su uvek bili oduševljeni ukusom ove torte. 

понедељак, 07. април 2014.

Soparnik



Kao najdraži recept koji sam "otkrila" u poslednjih pet godina izdvajam soparnik. Onomad me sestra pitala šta da pravi od malo zeleniša koji joj je preostao, ja sam joj ko iz topa ispalila - "soparnik"! I koleginici koja posti sam ga preporučila, jer je idealan obrok sad za vreme Uskršnjeg posta.

петак, 04. април 2014.

Gibančice



U danima kada smo bili "kratki" sa novcem, moja majka je izvlačila iz sećanja brza, jednostavna i iznad svega ukusna testa. I kada je para bilo, svejedno smo tražili da nam sprema omiljene gibančice, bile su nam najmiliji doručak ili večera, uz ono što se imalo - jogurt, sir, kajmak, ajvar... 
Moje mame dugo nema, ali kad god ih spremam sa čežnjom mislim na nju.. ❤    

уторак, 01. април 2014.

Zalepljeni poljupci



Volim kolače u kojima se oseti ukus pečenih oraha... Ovo je moja malo izmenjena verzija originalnog recepta, koji je pre dve godine bio emitovan u emisiji "Hrana i vino". Toliko mi se na prvi pogled dopao, da sam ga odmah sutradan po emitovanju isprobala!