Странице

петак, 31. јануар 2014.

Salata od šampinjona




Kad god u školi u kojoj radim spremamo slavu, obavezno spremam ovu salatu od šampinjona! Pojede se prva, ne zato što malo napravim, nego što se svima stvarno sviđa... Malo je sastojaka zato što volim jasan ukus, odnosno da se ne smućka puno različitog ;)

понедељак, 27. јануар 2014.

Slavski kolač

Slava... Kolač, žito, sveća, tamjan i vino... Sve drugo može, a ne mora..


Sveti Vasilije Ostroški, 12. maj 2016.

Danas je sveti Sava, sve škole ga proslavljaju i imaju svoj slavski kolač, a mnoge porodice slave svetog Savu kao krsnu slavu. Kao zaposlenoj u školi, ovaj recept je moj prilog prazničnom danu!

недеља, 26. јануар 2014.

Žito

"Slava... kolač, žito, sveća, tamjan i vino... sve drugo može, a ne mora.."


Žito je veoma važno u pravoslavnim obredima, kada se svi prisutni služe mirisnim i ukusnim zalogajem. 
Sutra je sveti Sava, a mi u školici vredno spremamo posluženje, jer je to naša školska slava... Tim povodom, evo mog recepta za slavsko žito. 

субота, 25. јануар 2014.

Šampinjoni mediteraneo




Ukus mediterana u januaru? Zašto da ne! Ako ste bili vredni i letos sušili paradajz, evo ideje gde možete da ga još koristite! Ako ga nemate, mislim da može da se nađe u prodavnicama među delikatesima... A može i zimi može da se osuši malo. Ima ga i jeste skup, al za male količine i da nam mine želja i nije strašno.

среда, 22. јануар 2014.

Grčka pita - pizza




Pre dvadesetak godina sam na Halkidikiju, dok sam letovala u u mestu Sarti, u malenoj pekarici pojela parče pite (oblika male pizze) koje je bilo fenomenalnog ukusa. Zapamtila sam sastojke, probala i uspela da kod kuće dobijem skoro isti ukus. Odlazila sam u Grčku mnogo puta posle toga, ali na moju žalost, više nisam nigde naišla na ovakvu pitu...

понедељак, 20. јануар 2014.

субота, 18. јануар 2014.

Bubine štangle od oraha



Starinski kolač, moja majka ga je često spremala. Samo četiri sastojka, bez brašna i miksera, a baš, baš fin. Ima ga u mnogim starim kuvarima, pa reko' da ga metnem i ovde... 

петак, 17. јануар 2014.

Salata od bundeve i halumi sira




Već sam rekla da sam dobila na poklon pakovanje halumi (haloumi/halloumi) sira, pa sam prvo lupala glavu kako da ga isprobam, jer ga dosada nikada nisam probala. Od jednog pakovanja napravila sam dve kombinacije, ovu i grčku sa pečurkama

четвртак, 16. јануар 2014.

Hleb sa kefir kvascem




Ovaj hleb mi je otkriće godine! Običan kvasac mi smeta, većina ljudi je intolerantna na njega, ja isto. Videla sam da postoji način pravljenja sa starterom koji se priprema nekoliko dana od brašna i vode, al za to nisam imala volje jer predugo traje... A onda BUM! Cure sa Coolinarike su pravile hleb sa kvascem od domaćeg kefira, a ja sam brže - bolje krenula u isprobavanje istog!

среда, 15. јануар 2014.

Vegetarijanski kari




Volim kari, volim ljuto, pa sam malo eksperimentisala i dobila neku moju vege verziju poznatog indijskog jela..

уторак, 14. јануар 2014.

Pikantna čorba od pečuraka




Posle prazničnih jakih jela, za stomak je melem ova čorbica koja je pikantno začinjena, ali nije jaka po sastojcima. Godinama je spremam za slavu jer je moji gosti vole i rado iščekuju :)

понедељак, 13. јануар 2014.

Ohridska pastrmka




Do sada mi je ribu spremala Anita. Lepa i žustra crnka, drži ribarnicu i restoran, pa ko hoce može da kupi sirovu ribu, ili mu ona spremi da ponese, ili može i kod nje u restoranu da je pojede ako hoće sa salatom i prilogom. Zato vrlo retko spremam ribu sama... em ne umem, em mi miriši kuća, em ona to bolje radi. Ali do skoro, jer sam onomad sam kupila pizza grill u kome ni jednom nisam napravila picu, samo se riba u njemu sprema. Poslednja je bila pastrmka na ohridski...

недеља, 12. јануар 2014.

Frankenštajn kifle (sa bundevom)




Kifle... Recepata koliko vam duša hoće! Sa i bez kvasca, posne ili mrsne, slatke ili slane, pa lisnate... Prosto da čovek ne može da odluči koje bi pravio, jer su sve lepe!
Ko god pomisli da je ovo parodija na kifle - u pravu je! Malčice sam se zezala, sklepala ih od više različitih recepata, (recimo da su kupus kifle sa bundevom, kefirom i majonezom), a ispadoše odlične! Kad je trebalo da im se da ime, prva asocijacija je bio Frankenštajn, samo što od ovog eksperimenta kifle  nisu nakazne, već baš, baš dobre :))) 

субота, 11. јануар 2014.

Salata od rotkve




Hit-salata na svim proslavama za koje sam je pravila, uključujući i slavu! Ko god je probao - tražio je recept! Ja sam ga dobila od moje tetka-Ljilje, majstora za ovakve salatice. Jeste da je intenzivnog ukusa i mirisa, al vredi malo smrduckanja ;)

петак, 10. јануар 2014.

Aljo i oljo de luks




Znam, znam da se ne piše ovako, ali ovako se čita! Volim fonetski da pišem zato što mi se tako više sviđa ;) Špageti sa belim lukom proprženim u ulju (spaghetti aglio e olio, evo vam imena u originalu da ne bude da ne znam), a u koje se u originalu još dodaje i ljuta papričica (peperoncino), su čuveni talijanski specijalitet. U stvari je vrlo jednostavno jelo, idealno kada vam na brzinu treba nešto toplo i ukusno! Ja sam recept malčice poboljšala... 
Ponovo se potvrđuje pravilo da je najjednostavnije obično najbolje ;)

четвртак, 9. јануар 2014.

Rigo Janči - tema sa varijacijama



Ovaj kolač - torta ima romantičnu pričicu o svom postanku. Vikipedija kaže : "Rigo Janči (mađ. Rigó Jancsi) je kolač koji je osmislio nepoznati poslastičar iz Budimpešte krajem 19. veka, a koji je ime dobio po učesniku skandala o kojem je u to doba pisala evropska štampa!"

среда, 8. јануар 2014.

Pohovan kačkavalj


Slikano u restoranu "Akvarius" u Smederevu


Pohovan kačkavalj je klasično kafansko toplo predjelo. Za mene nekad jedino što u restoranu poručujem, pošto se većina ostalog vrti oko mesa. Uz ovo obavezno idu majonez i kriška limuna, što je meni uz salatu, pomfrit i šampinjone kompletan ručak..

Zeleni sos




Dok sam kao student davala privatne časove, dešavalo se da me roditelji deteta sa kojim radim zadrže na ručku. Ne znam šta sam tog dana ručala kod Neline mame, ali sam probala salatu sa prelivom koji me je raspametio i za koji sam jedva izmolila recept koji je pred vama... 

уторак, 7. јануар 2014.

Христос се роди!


Svima koji slave želim srećan Božić! 

Provedite ga radosno i blagosloveno uz vaše najmilije! 




Želim vam božićnu trpezu punu svega što volite! Česnica, pogača i vino kao tradicija, ostalo po želji..

понедељак, 6. јануар 2014.

Dimljeni šaran za Badnji dan :)




Razlog zašto sam ribu posle mnogo godina ponovo počela da jedem je baš dimljeni šaran! U školi gde radim je običaj da svako sa svoje slave donese doručak za ekipu u smeni. Pretprošle godine, na drugi dan svetog Nikole, naša Branka je donela dimljenog šarana. Ja sam ga merkala, jela pitu krompirušu i turšiju, merkala ga opet, dok mi ruka sama nije pošla prema malom komadu, tek da probam... Eh, miline...

недеља, 5. јануар 2014.

Ćuftice od pirinča i podvarak




Podvarak je zimsko jelo, prigodno za svaku priliku - od običnog ručka do svečane, praznične večere. Spremam ga i ja bar jednom u sezoni kiselog kupusa, a uz njega obično napravim vegetarijanske ćuftice. Danas će biti ove od pirinča.

Pilav od šampinjona i kinoe




Za Badnji dan pored tradicionalnih posnih jela može da se pripremi i posna hrana koji se potpuno razlikuje od uobičajne za tu priliku. Predlažem osvežavajuću paradajz čorbicu sa ruzmarinom i ovaj pilav od šampinjona i kinoe.

Paradajz čorba sa ruzmarinom




U mom kraju se ruzmarin uglavnom koristi da se zakite svatovi..  Naviku da ga stavljam u hranu sam davno stekla. Kao cura sam dosta putovala po Italiji (sa horom u kome sam kao student pevala) i usput probala hranu začinjenu ovom biljčicom. Počela sam da ga dodajem u razna jela, a jedno od njih je ova čorbica, kojoj baš ruzmarin daje poseban miris i ukus.

субота, 4. јануар 2014.

Pečurke i halumi na grčki način




Sir halumi (halloumi/haloumi) sam prvi put probala pre dve-tri nedelje, kada sam ga dobila od meni drage osobe sa posla. U stvari, čekao je dva meseca u frižideru da završim 2. fazu Dukan dijete, pa je tek sad došao na red! Nisam znala kako se priprema, da li se jede sirov i sa čime se slaže... Naravno, zna se ko sve zna - Google. 

Pregledajući recepte, naišla sam na dva koja su mi se baš dopala. Jedan od njih je ovaj -> klik, gde su svi sastojci grilovani, a što se uklapa u način pripremanja koji mi je omiljen. Sir je fantazija, kažu da ga ima u Veru, pa ko bi da proba, eto mu..

Rižot sa bundevom i balzamik kremom




Bundevu sam godinama jela samo u slatkoj verziji, pečenu posutu šećerom i cimetom, ili u piti bundevari. Nekoliko godina unazad otkrivam njenu lepotu i svestranost u slanim jelima. 

Recept za ovaj rižot sam dobila uz Balzamik krem koji mi je poklonio moj kum Guja, odnosno 4 mala kartončića sa odštampanim receptima visila su obešena gajtanom o flašicu. Jedan od njih je bio ovaj..

Ćaletova šarena salata od celera i šargarepe




Moja majka nas je još od malena navikla na puno salate uz svaki obrok. Zimi se to svodilo na raznorazne specijalitete iz tegle - na ajvar, pindžur, pečene paprike, kiseli kupus, kljukani paradajz, krastavce i turšiju... 

Ipak, najomiljenija nam je bila salata koju bi na brzinu narendala od svežeg povrća koje je tad jedino moglo da se nađe na pijacama. U to vreme nije bilo zamrzivača, ni uvezenog povrća iz belog sveta, samo korenasto povrće iz trapa.

петак, 3. јануар 2014.

четвртак, 2. јануар 2014.

Posna reforma



U vreme posta, ova tortica je meni slatkiš No.1 :))) Pravila sam je i u drugim prilikama, uvek se među prvima pojede. Recept sam dobila od moje koleginice Bube, koja pravi odlične kolače i torte! Na proslavama u školi u kojoj smo ranije zajedno radile, njene torte su nestajale brzinom munje, a recepti su se prepisivali i isprobavali sa željom da nam torte budu kao Bubine... 

Tučeni pasulj




Staro posno jelo, kažu da je ovaj način spremanja pasulja stariji i od spremanja prebranca. Jednostavno je, a vrlo, vrlo ukusno. Devedesetih je bio hit kod moje komšinice, jeli smo ga uz kiselu papriku, kuvanu vruću rakiju, kozji sir i zeljanik. Modernizovala sam ga, brzina od 15 minuta spremanja je zavidna, a ne gubi na kvalitetu.

Posna sarma




Iako ne jedem meso više od četvrt veka, sarma je obavezna na mom stolu zimi, naravno prilagođena mojoj ishrani. Verujte mi, mnogi koji jedu meso u slast smažu po 3-4 ovakve sarme. Razlikuju se od uobičajnih posnih po sastojcima, ali je ukus i dalje gurmanski...

среда, 1. јануар 2014.

Srećna Nova godina!




Iako sam ovde tek od juče - prekjuče, znam za red... Uz ovaj prelep Ljiljin čokoladni kolač sa suvim šljivama sa bloga Chocholate dust želim svima puno sreće i zdravlja u 2014. :*  Živeli!

Žerbo torta


Nova godina = jelka + prase + torta... Kod mene prase nikada, jelka ponekad, ali torta uvek! Pogotovo ovakva!


Žerbo tortu uvek pravim kad hoću da se pravim važna kako sam dobra domaćica, pa njome sačekujem važne goste ili je nosim na specijalna slavlja. Torta je jaka, ukusna, a uvek je bila hit gde god sam je nosila. Pravila sam je sebi za crkveno venčanje, gosti su bili oduševljeni..