Странице

петак, 28. март 2014.

Brokoli pita - pizza




Neke "povrćke" jedem periodično. Prvo pomahnitam za njima, onda isteram ćef, pa zaboravim na njih neko vreme... 
Prošle jeseni sam poludela za brokolijem. Pravila sam ga na razne načine, bile su tu čorbe, pite, salate... Ova pita je zgodna, jer je dobra za doručak ili večeru, ali i kao toplo predjelo ili lagani ručak. Em zdravo, em ukusno!


Sastojci:
200 gr testa za pizzu ili bilo kojeg drugog testa
(ja sam koristila dizano od integralnog brašna)
50 gr dimljenog kackavalja (25% m.m.)
160 gr barenog brokolija
2 jajeta
200 ml kisele pavlake (12% m.m.)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice šarenog bibera (može i neki drugi)

Priprema:

         
  • Testo rastanjiti u pleh pečnika 20 cm (ja sam pekla u tučanom tiganju) i podići ivice uz rub. Preko testa narendati dimljeni kačkavalj. Bareni brokoli iskidati na manje cvetiće i rasporediti preko testa i kačkavalja.
  • Jaja i pavlaku sjediniti viljuškom da bude kremasto, posoliti, pobiberiti, pa kašicicom naneti prvo na cvetove brokolija, a zatim preko celog testa da se smesa ravnomerno rasporedi.
  • Peći 20 -30 minuta na 220°C dok ne porumeni.


Pita je nešto izmedu pizze i kiša (može se koristiti i testo za kiš ili lisnato), blagog je ukusa, a ako se doda malo origana može da se "podvali" onima koji ne vole brokoli da ga ipak pojedu. Dobra je uz jogurt ili neku salaticu, ali je najbolja uz čašu omiljenog vina ;)


I još par starih sličica sa presekom pite (klik na njih za veći format)..


 




2 коментара: