понедељак, 30. децембар 2013.

Posne punjene paprike

Ko god da je probao ove paprike, nije ukopčao da su bez mesa. Dobre su i tople i hladne, mogu da stoje više dana. Ideju za njih sam pokupila od moje tetka Ljilje, mamine sestre, koje je u fil ubacila mešavinu ovsenih i raženih pahuljica, što je jelu dalo posebnu slast! Od onda ih samo ovako spremam!



Za ovo jelo vam je potrebno sledeće:

8-10 crvenih paprika srednje veličine
ulje
1 paradajz

Za fil:

100 gr pirinča (najviše volim integralni)
2 kašike ulja
1 manji crni luk
25 gr sojinih ljuspica
25 gr mix pahuljica (ovsenih, raženih i ječmenih)
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta

malo seckanog peršuna - može i suvi

Spremajte ovako:

Oprane paprike obrezati oko peteljke, izvaditi semenke i ostaviti na stranu. 
Naliti pirinač vodom i skuvati ga "al dente", preliti hladnom vodom i procediti. 











Dok se pirinač kuva, na ulju propržiti iseckani crni luk da svene, skloniti sa vatre.
Dodati proceđeni pirinač, soju, mix pahuljica i začine. Po želji dodati u fil još malo ulja.









Paprike puniti pripremljenim filom, svaku zatvoriti kolutom paradajza, staviti u vatrostalnu posudu ili pleh za pečenje i preliti uljem. Umesto paradajzom, mogu da se zatvore kolutom krompira ili celera.








Peći u rerni na 200°C oko 1 h (30 minuta, okrenuti ih + 30 min)










Mogu da se prave i od zelenih paprika, mada su crvene za nijansu ukusnije. Služiti ih mlake ili hladne uz domaći hleb i salatu. Meni uz njih najbolje ide crveni luk secen na koturove i hladno pivo! Sutradan su jednako dobre.


Ko ne voli soju može da je izostavi, a poveća mix pahuljica. Pravim ga sama tako što pomešam ovsene, ražane i ječmene pahuljice, odložim u teglu i koristim po potrebi, mada sad može da se kupi već gotov i upakovan miks. 


I na kraju da dodam sliku najvatrenijeg ljubitelja ovih paprika moje drugarice Sneške

Spremala ih je bezbroj puta, šije i mene!





Isprobano na Coolinariki -> klik

Sladak kupus bez mesa



Kad sam se udala, kao i svaka mlada htela sam da ugodim mužu... A on kuvani slatki kupus nije hteo ni za živu glavu! Govorio je da je to samo vruća salata.
Godinama sam odlagala da ga spremim, dok mi nije puk'o film i rešim da sebi napravim, a on nek se snalazi za ručak! Pošto smo oboje vegetarijanci, krenem ja da seckam i dinstam, a on samo njuši i ćuti. Kad je bilo gotovo, sipam ja sebi u tanjir, reda radi mu ponudim da proba, a on jedva dočekao i u cugu je pojeo više od pola. Posle mi je priznao da mu se već miris u toku spremanja dopao i da je jedva čekao da proba. Od tada nema problema sa ovim jelom, ali voli samo kako ga ja spremim. 
Nema to veze sa ljubavlju, već sa sastojcima koji su u ovom jelu... On kaže da je bogato ukusom.

Evo sastojaka za 2 osobe:

2-3 kašike ulja
1 glavica luka (ili struk praziluka)
1 srednja šargarepa
1 manja glavica kupusa
1 manja paprika
1 paradajz
listić lovora
po ukusu soli i bibera
1/2 kašičice mlevene začinske paprike - može ljuta
1/2 kašičice mlevenog sušenog povrća
2 češnja belog luka
2-3 struka peršuna

Priprema ide ovako: 




Kupus očistiti od spoljnih listova, izrezati na 4 dela, odstraniti koren, pa iseći na manje komade. Luk (praziluk) i šargarepu sitno iseckati, pa propržiti na ulju. Kad malo svenu, dodati kupus, lovor, posoliti i dinstati dodajući povremeno po malo vode.



Posle desetak minuta dodati papriku iseckanu na kockice. Nastaviti sa dinstanjem dok kupus ne omekša (probati zadebljanja na listovima), pa dodati mleveni biber, sušeno povrće i mlevenu začinsku papriku.



Paradajz iseckati i dodati u jelo. Promešati i još malo poklopljeno prokuvati da se paradajz raskuva. Na kraju iseckati u jelo beli luk i peršun.



Nekad u kupus dodam kockice krompira, da bude sitije jelo. Čak sam dodavala i kuvani pirinač, pa ukusom podseća na sarmu od slatkog kupusa. Može da se posluži kao samostalni obrok ili prilog. Meni je uz parče dimljenog kačkavalja, domaći hleb i seckan crni luk odličan ručak.

Napomena: 4. decembra 2013. godine ovaj kupus je izabran za recept dana na gastro-stranici Coolinarika.

Isprobano na Coolinariki -> klik
ttonkai opeti jošttonkina SD :)  moresi60i opet :) Jasminkazg1zavajunelizabetbenetnelycaBABILUbetinnasibinkaanka-1955sanjass01i jošolimpijai jošDaca76


недеља, 29. децембар 2013.

Dobrodošlica!

Dobrodošla ja kod vas, a i vi kod mene! 


Evo o meni u slici - malo crnka, malo plavuša, jednom polomljena i uglavnom svuda nasmejana... :)))




I u reči... 
Da vam odmah kažem - ne jedem meso, pa ga ne koristim u jelima. Zato ću pokušati da pokažem šta sve može da se napravi sa ostalim namirnicama, a da bude ukusno i na oko lepo. 

Povrće, mahunarke, jaja i mlečni proizvodi su osnova mojih jela, koja su uglavnom jednostavna. Tu je svakako voće, a nađe se i ponešto slatko... Pomenuću još pite i testa, koja su uglavnom od integralnog brašna. Od nedavno jedem ribu, pa će po koja da "dopliva" i u moje recepte. 

Za početak toliko...  Ajd u zdravlje!